Cep Telefonunuz Bunu Nasıl Yapıyor? - Son Dakika
Teknoloji

Cep Telefonunuz Bunu Nasıl Yapıyor?

Cep Telefonunuz Bunu Nasıl Yapıyor?

Nasıl oluyor da cep telefonunuz, bulunduğunuz yeri en ince ayrıntısına kadar bilebiliyor?

10.04.2012 02:00  Güncelleme: 08:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Akıllı ceplerin önemli özelliklerinden bir tanesi de bulunduğunuz konumu bilmeleri. Konum bilgisi, oyunlar, sosyal ağlar, haritalar gibi birçok uygulamada kullanılıyor. Ancak uygulama sayınız arttıkça hangi uygulamaların konumunuzu öğrenme iznine sahip olduğunu takip etmeniz zorlaşıyor ve bu durum, bir gizlilik riski ortaya çıkarıyor. Bu yazımızda telefonunuzun konumunuzu belirlemek üzere kullandığı 10 farklı sistemi sizlere sıralamak istiyoruz.

1. GPS: İlk olarak 1990'ların sonlarında ceplerde yer alan Global Konumlandırma Sistemi, dışarıdayken konumunuzu en iyi belirleyen hizmetlerden biri. GPS, birden fazla uydunun konum bilgilerini ve zamanlama verilerini bir araya toplayarak konumunuzu gösterebilir. 3 uydu yoluyla konumunuzu belirleyen GPS, 4 uydu yoluyla yüksekliğinizi de size söyleyebilir.

2. Assisted GPS: Bulunduğunuz konum dolayısıyla telefonunuzun 3 veya 4 uydu bulması bazen uzun sürebilir. Bu durumda Assisted GPS devreye girer Wi-Fi veya mobil veri üzerinden uyduların nerede olduklarına dair bilgi alır. Bu işlem tamamlandığında tam GPS hizmeti başlar.

3. Sentetik GPS: Sentetik GPS, hesaplama gücü ile uyduların konumlarını hesaplamaya çalışır. İlk olarak veri merkezlerinde gerçekleştirilen bu hesaplamalar, giderek daha fazla telefon tarafından da yapılabilmektedir. Bu sayede telefonlar konumlarını birkaç saniyede belirleyebilir.

4. Cell ID: GPS'i hızlandıran tüm teknolojiler, en az üç uydunun bulunmasını gerektirmektedir. Ancak servis sağlayıcıları, konum belirleme işini GPS özellikli ceplerden önce de yapıyorlardı. Servis sağlayıcıları, telefonun kullandığı baz istasyonuna ve kullandığı sektöre bakarak konumunu tahmin edebilir. Bu sistem, çok sayıda istasyona sahip kentsel alanlarda daha isabetli çalışmaktadır.

5. Wi-Fi: Wi-Fi da Cell ID'nin gördüğü işlevin aynısını, daha yüksek bir isablete görebilir. Wi-Fi ile konum belirlemenin aslında iki yolu bulunmaktadır. Bunlardan en sık kullanılanı RSSI, yakın erişim noktalarından gelen sinyalleri alır ve bir Wi-Fi ağı veritabanına başvurur. Veritabanı ise eşsiz olarak tanımlanan erişim noktalarının nerede bulunduklarını söyler.

Wi-Fi ile konum bulmanın bir diğer yolu ise bulunulan alandaki Wi-Fi sinyallerine dayanan bir teknolojidir. Bu teknik, en iyi sıkça ziyaret edilen yerlerde çalışmaktadır. Wi-Fi desenleri, siz bir yere ilk kez gittiğinizde veya servis sağlayıcınız tarafından bir kişi yoluyla oluşturulur. Bu yöntemle konumunuz, birkaç metreye kadar doğrulanabilir.

6. Sensörler: Telefonunuzda bulunan pusula, ivmeölçer ve denge çarkı, dışarıdan herhangi bir sinyal almadan da yerinizi belirleyebilir. Ancak araştırmacılara göre bu, sadece birkaç dakikalığına mümkün.

7. Barometre: Bazı cep telefonlarında bulunan basınçölçer çipleri, GPS'i kullanmanın mümkün olmadığı binalarda yüksekliği belirlemeye yardımcı olabilir. Zira yükseldikçe hava incelmektedir.

8. Ultrasonik: Zaman zaman bir kişinin nereye girdiğini algılamak, o kişinin ne yaptığı hakkında bilgi verebilir. Örneğin bir müşteri bağlılığı şirketi olan Shopkick, müşterilerinin bir mağazaya girip girmediğini radyo sinalleri yerine ultrasonik ses dalgalarıyla algılıyor. Müşteri, kapıdan içeri girdiğinde Shopkick uygulaması çalışıyorsa, telefon ses tonunu mikrofonu yoluyla algılıyor ve Shopkick'e içeri girildiğini konusunda haber veriyor. Bu sayede müşteri, puan, hediye kartı kazanabiliyor ve diğer ödüllerden faydalanabilir.

9. Bluetooth istasyonları: Örneğin bir mağazadaki standlar gibi çok belirli konumlar, Bluetooth sinyalleri gönderen istasyonlar yoluyla belirlenebiliyor. Bluetooth 4.0'lı her cihaz ile iletişime geçebilen ve bir cep telefonundan küçük olan bu istasyonlar, Wi-Fi konum bulmadakine benzer bir yöntem kullanıyorlar.

10. Karasal vericiler: Locata adındaki Avustalya merkezli bir şirket, GPS'in kısıtlamalarından onu yer yüzüne indirerek kurtulmaya çalışıyor. GPS ile aynı prensibe sahip konum vericileri kullanan şirket, bunları binalara ve baz istasyonlarına yerleştiriyor. Bu vericiler sabit olduklarından ve uydulardan çok daha güçlü sinyal sağlayabildiklerinden, kullanıcının konumunu birkaç santimetre doğruluğunda belirleyebiliyor. Taşıma, savunma sektörünün dikkatini çeken teknolojinin birkaç sene sonra telefonlara ekleneceği düşünülüyor.

Kaynak: Chip.com.tr

Son Dakika Teknoloji Cep Telefonunuz Bunu Nasıl Yapıyor? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement