Çeşme Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Kuruluyor - Son Dakika
Ekonomi

Çeşme Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Kuruluyor

Çeşme Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Kuruluyor

İzmir’in 30 ilçesi arasında sadece Çeşme’de olmayan Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kurulma girişimlerine başlandı.

07.06.2016 16:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir'in 30 ilçesi arasında sadece Çeşme'de olmayan Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kurulma girişimlerine başlandı.

Çeşme'deki üreticilerin kooperatifleşerek tarımsal kalkınmalarını ve bölge ürünlerinin yurt dışına ihracını ve yerel tohumlarla organik tarımın yeniden bölgede yaygınlaşmasını hedefleyen bir yapı oluşturulması için çalışma başlatıldı.

Erol Ferit Ergüler'in öncülük ettiği girişim, Çeşmeli üreticiler arasında da heyecan yaratırken, kooperatif girişimi ile ilgili bilgi veren Ergüler, 1990'lı yıllardan beri gerçekleşmesini düşündüğü bir proje olduğunu belirterek, "Çok çeşitli nedenlerle bu düşüncemi gerçekleştirememiştim. Çeşme'de enginardan domatese kadar birçok ürün yetiştiren ovamızın da hızla kötüye doğru gittiğini görmekteyim. Bu kötü gidişe karşı bir önlem almanın yeri ve zamanı geldiğini düşünüyorum. Bu amaçla Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kurmak için yola çıkalım dedik. İl Tarım Müdürlüğü'ne gittik. Düşüncelerimizi anlattık. Çok güzel tepkiler aldık. 30 ilçenin 29'unda kooperatifin olduğunu ve bu kooperatiflerden çok fazla insanın faydalandığını, sadece Çeşme'de olmadığını söylediler. Bu oldukça üzücü bir durumdu. Kooperatifin nasıl kurulabileceği konusunda bize fikir verdiler" dedi.

LOKOMOTİF ÜRÜN ENGİNAR

İl Tarım Müdürlüğü'nde, Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kurulması için bir lokomotif ürünün olması gerektiğini söylediklerini ifade eden Ergüler, "Çeşme'deki lokomotif ürünümüzün enginar olabileceğini söyledik. Onlar da aynı görüşte olduklarını belirttiler. Ildır'dan Ovacık ovasına kadar olan bölgede enginar üretimi yapılıyor. 'Kooperatifi kurmayı başarabilirseniz, Urla'ya kadar olan bölgenin enginarını toplarsınız' dediler. Enginarın, çanak konservesi, çayı, reçeli ve kalan bölümlerinin kompast gübre olarak değerlendirilmesiyle enginar her zerresinden faydalanmak mümkün" dedi.

"YEREL TOHUMU YAYGINLAŞTIRMAYA ÇALIŞIYORUZ"

Yerel tohumun önemine de değinen Ergüler, "Yerel tohum ne yazık ki, Çeşme'de de yok olup gidiyor. Hibrit tohum bölgemizde de çok yaygınlaştı. Çeşme'de çok az üretici yerel tohumla üretim yapıyor. Kooperatif kanalıyla yerel tohumu yaygınlaştırmak, tohum takasını da gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz. Kooperatifi kurduktan sonra yerel tohumla üretim yapanların ürünlerini satın alacağız. O ürünlerden elde edeceğimiz yerel tohumları, kooperatif üyesi ortaklarımıza dağıtarak yerel tohumlarla üretim yapmalarını sağlayacağız. Yerel tohumla yapılan üretimi satın alma garantisi de vereceğiz. Kooperatif, satın aldığı bu ürünün bir kısmını pazarlayacak, bir kısmından da tohum elde edecek" diye konuştu.

"ENGİNAR İŞLEME TESİSİ KURACAĞIZ"

Enginar işleme tesisi de kurmak istediklerini anlatan Erol Ferit Ergüler, "Enginar, ne yazık ki günümüzde yeterince değerlendirilemiyor. Birçok tarlada binlerce enginar çiçeğe kalkmış durumda. Kooperatifin kuracağı işleme tesislerinde, üreticini enginarı çiçeğe kalkmadan tamamı toplanarak değerlendirilecek. Enginar çanaklarının çeşitli ebatlarda konservesi yapılacak. Bu konserveler, iç ve dış pazarlara sevk edilecek. Hem üreticimiz hem de ülke ekonomisi kazanacak. Bu düşüncelerimizi üreticimizle paylaştık. Heyecanla karşılandı" ifadelerini kullandı.

"ÇEŞME'YE ÖZGÜ ÜRÜNLERİN YOK OLMASINI ÖNLEYECEĞİZ"

Çeşme'nin kendisine özgü ürünleri olduğunu vurgulayan Ergüler, tohum ıslahının sağlanacağını belirtti. Ergüler, şunları söyledi:

"Beyaz soğan Çeşme'ye özgü bir ürün. Çeşme'nin nergizinin rayihası diğer bölgelerden çok farklıdır. Çeşme'nin kavunu, yıllar önce Avrupa'ya ihraç ediliyordu. Aylarca dayanan bir kavundu. Şimdi kısa zamanda bozuluyor. Kooperatifimiz, Ziraat Mühendisleri yardımıyla tohum ıslahını sağlayarak, Çeşme'nin kendine özgü ürünlerinin yok olmasını önleyecek. Çeşme'de yeniden organik, ekolojik, doğal, yerel tohumlarla üretim yapılmasını sağlayacağız. Zirai ilaç kullanımıyla oluşan zararların da önüne geçeceğiz."

"ÜRETENLE BEYNİN HARMANLANDIĞI BİR KOOPERATİF OLACAK"

Üreticilere görüşlerini açıkladığında çok olumlu tepkiler aldığını ifade eden Ergüler, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yıllardır düşündükleri ama gerçekleştiremedikleri düşünceler olduğunu söylediler. 'Anlattıklarını, takdire şayan bulduk. Bunu yaparsan arkandayız. Sonuna kadar beraber çalışırız' dediler. Telefonlarla, maillerle beni arayarak desteklerini bildirenler oldu. Bu destek, bana güç verdi. Kooperatif düşüncesinin artık hayata geçmesi gerektiğini düşündüm. Üretici belgesi olan 7 çiftçiyle kooperatif girişimine başlayacağız. Beyin olarak da arkalarında biz olacağız. Üretenle beynin harmanlandığı bir kooperatif olacak. Bu birlikteliğin sonucunun çok güzel olacağına inanıyorum. Eylül ayından itibaren ilk toplantımızı yaparak çalışmalarımızı başlatmak istiyoruz. Girişimimiz ölü doğmaktansa, sağlıklı bir doğum gerçekleştirmek için uygun zamanı beklememiz gerekiyor. Birer ay arayla üç toplantı yaparak kooperatifin kuruluşunu gerçekleştirmek amacındayız. 2016 yılı, Çeşme Tarımsal Kalkınma Kooperatifimizin kuruluş yılı olur diye düşünüyoruz. Ana tüzüğümüz, bu toplantılarda şekillenecek. Kooperatif olarak hangi işlerle uğraşacaksak, tüzüğümüze yazmak zorundayız." - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Çeşme Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Kuruluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement