CETA, AB ile Kanada arasında ticareti artırdı - Son Dakika
Ekonomi

CETA, AB ile Kanada arasında ticareti artırdı

CETA, AB ile Kanada arasında ticareti artırdı

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, AB ile Kanada arasında imzalanan Kapsamlı Ekonomik ve Ticaret Anlaşması'nın (CETA) karşılıklı ticareti artırdığını söyledi.

29.10.2020 20:11  Güncelleme: 20:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, AB ile Kanada arasında imzalanan Kapsamlı Ekonomik ve Ticaret Anlaşması'nın (CETA) karşılıklı ticareti artırdığını söyledi.

Michel, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Kanada Başbakanı Justin Trudeau'nun katılımıyla AB-Kanada Liderler Toplantısı yapıldı.

Charles Michel, videokonferans yöntemiyle gerçekleştirilen toplantının ardından basına yaptığı açıklamada, AB ve Kanada'nın insan hakları, hukukun üstünlüğü ve küresel konularda çok taraflılık gibi ortak değerleri paylaştığını dile getirdi.

Michel, toplantıda, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını, ekonomik toparlanma, AB-Kanada ilişkileri ve uluslararası başlıkları ele aldıklarını ifade etti.

AB ile Kanada arasında imzalanan CETA'nın 3 yıldır geçici biçimde yürürlükte olduğunu belirten Michel, "CETA'nın yürürlüğe girmesiyle ikili ticaret, mallarda yüzde 24, hizmetlerde ise yüzde 25 oranında artış gösterdi. CETA'nın bütün AB üyesi ülkeler tarafından onaylanacağını umuyorum." dedi.

AB Komisyonu Başkanı Von der Leyen de CETA'nın olumlu sonuçlar ortaya çıkardığını ve ticaret hacmini artırdığını söyledi.

AB ve Kanada ticaret temsilcilerinin anlaşmanın iki taraf için faydalarını artırmak üzere çalışmalar yapacağını ifade eden Von der Leyen, Trudeau'yu gelecek yıl İtalya'da yapılacak G20 Küresel Sağlık Zirvesi'ne davet ettiğini aktardı.

İngiltere ile müzakereler

Von der Leyen, AB ile İngiltere arasında devam eden ve gelecekteki ilişkileri belirleyecek olan anlaşma müzakerelerine ilişkin, "Müzakereler son 1 haftada yoğunlaştırılmış olarak devam ediyor. En önemli başlıklar adil rekabet ile balıkçılık olarak öne çıkıyor. Bu iki alanda ilerleme görmemiz gerekiyor." diye konuştu.

Bir gazetecinin Fransa'daki saldırılar ve ifade özgürlüğüyle ilgili sorusunu yanıtlayan Von der Leyen, "İfade özgürlüğü savunulması gereken bir temel haktır. Avrupa Birliği dini inançlara saygı duyar. Dinin arkasına saklanan şiddeti asla kabul etmeyeceğimiz konusunda çok net olmamız gerektiğine inanıyorum. Gerçek din barışçıldır." dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi CETA, AB ile Kanada arasında ticareti artırdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ticaret Bakanlığı, restoran ve kafelerde fiyat etiketi denetimi yaptı
    16:03 Ticaret Bakanlığı, restoran ve kafelerde fiyat etiketi denetimi yaptı

    Ticaret Bakanlığı ekipleri, 81 ilde restoran ve kafelerde, tarife ve fiyat listelerinin görünür şekilde işletmenin önüne ve masaların üzerine konulması uygulamasına ilişkin denetim yaptı. Denetimlerde, fiyat tarifelerinin, iş yerlerinin giriş kapısının önüne ve masaların üstüne, tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde konulup konulmadığı incelendi. Denetimler sonucunda birçok işletmeye idari para cezası uygulandı.

  • Emet İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Jandarma ekipleri yol kontrolleri gerçekleştirdi
    16:01 Emet İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Jandarma ekipleri yol kontrolleri gerçekleştirdi

    Emet İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personeli ve İlçe jandarma ekipleri tarafından hayvan hareketleri ve hayvansal ürünlerin denetimleri çerçevesinde yol kontrolleri gerçekleştirildi.

  • İnebolu'da çiftçilere 100 bin fide dağıtıldı
    15:50 İnebolu'da çiftçilere 100 bin fide dağıtıldı

    Kastamonu'nun İnebolu ilçesinde Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi kapsamında çiftçilere 100 bin fide dağıtıldı. İlçede rekor sayıda fide dağıtımı gerçekleştirildi. Kaymakam Ahmet Vezir Baycar, dağıtım programında yaptığı konuşmada, geçen seneye göre 2,5 kat daha fazla fide dağıtıldığını belirtti. İnebolu'nun en fazla seraya sahip ilçe olduğunu vurgulayan Baycar, seracılığın yoğun olduğu köylerde göç olmadığını ve bu sayede köy nüfuslarının azalmadığını ifade etti. İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hülya Karaaslan ise TAKE Projesi kapsamında üçüncü kez fide dağıtımı yapıldığını ve 100 bin fidyenin yetersiz olduğunu söyledi.

  • Manisalılara kartlı sayaçtan mekanik sayaca geçiş için adımlar
    15:49 Manisalılara kartlı sayaçtan mekanik sayaca geçiş için adımlar

    Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü, zorunlu kartlı sayaç uygulamasının kaldırılması kararının ardından mekanik sayaca geçmek isteyen Manisalıların uygulaması gereken adımları açıkladı.

  • Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı İslahiye'de incelemelerde bulundu
    15:39 Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı İslahiye'de incelemelerde bulundu

    Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Oruç Baba İnan, İslahiye ilçesinde yapımı devam eden iş yerlerini incelemek üzere İslahiye Kaymakamı Mehmet Soylu ve Belediye Başkanı Kemal Vural ile birlikte Küçük Sanayi Sitesi'ne ziyarette bulundu. Daha sonra ise Yeşilyurt Mahallesi'ndeki Yeşil Endüstri Bölgesi ilan edilen Organize Sanayi Bölgesi'ni ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldı.

  • Bitlis'te Uçkun Bitkisi Yetişiyor
    15:32 Bitlis'te Uçkun Bitkisi Yetişiyor

    Bitlis'in Güroymak ilçesinde yetişen ve yayla muzu olarak da bilinen uçkun bitkisi, pazarda satılmaya başlandı. Uçkun toplayanlar, bu bitkinin ilçedeki işsizler için bir umut kaynağı olduğunu belirtiyor. Uçkun, kanser, sarılık, şeker, tansiyon, mide rahatsızlıkları ve diyabet gibi hastalıklara iyi geldiği bilinen bir bitkidir.

  • Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin 2023 Yılı Faaliyet Raporu Kabul Edildi
    15:23 Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin 2023 Yılı Faaliyet Raporu Kabul Edildi

    Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin 2023 yılı mali genel kurul toplantısında, 2023 yılı faaliyet raporu oybirliği ile kabul edildi. Birliğin 2023 yılında gerçekleştirdiği kuru meyve ve mamulleri ihracatının detayları da açıklandı. Rapora göre, Birliğin kuru meyve ve mamulleri ihracatının Türkiye genelindeki payı yüzde 18,6 olarak gerçekleşti ve en fazla ihracat yapılan ülkeler arasında Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, İtalya ve Irak yer aldı.


Advertisement