Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, depremzedelerle buluştu (2) - Son Dakika
Güncel

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, depremzedelerle buluştu (2)

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Elazığ'da depremde hasar gören Sürsürü ve Mustafa Paşa mahallerinde kentsel dönüşüm kapsamındaki alanlarda 10 gün içerisinde temel atılacağını bildirdi.

09.02.2020 16:01  Güncelleme: 16:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Elazığ'da depremde hasar gören Sürsürü ve Mustafa Paşa mahallerinde kentsel dönüşüm kapsamındaki alanlarda 10 gün içerisinde temel atılacağını bildirdi.

Rüstem Paşa Mahallesi'ndeki bir düğün salonunda depremzede ailelerle bir araya gelen Bakan Kurum, bugüne kadar yapılan ve bundan sonra yapılacak çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Depremden 3 saat sonra şehre ulaşıp sahada çalışma yürüttüklerini belirten Kurum, vatandaşların sıkıntılarını giderene kadar Elazığ'a gelip gideceklerini söyledi.

Milletvekilleri, belediye başkanları ve diğer kurum temsilcileri ile yoğun çaba sarf ettiklerini vurgulayan Kurum, "İnşallah Elazığ eskisinden daha güzel, Elazığ'da yaşayanlar da eskisinden daha huzurlu ve mutlu olacak." dedi.

"Mustafa Paşa'nın yüzde 50'ye yakını ağır ve orta hasarlı"

Bakan Kurum, Mustafa Paşa Mahallesi'nde yıkılan binanın çevresindeki 46 binadan 43'ünün yapılan inceleme sonucunda riskli olduğunu belirlediklerini vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Yani hem beton hem demir kalitesi oldukça düşük binalar çıktı. Aldığımız verilere baktığımızda da Mustafa Paşa'nın yüzde 50'ye yakını ağır ve orta hasarlı binalar, geriye kalan kısımda da karot aldığımızda da birçok riskli binaların olduğunu görüyoruz. Evet, depremden etkilenmeyen ama deprem dışında binaları incelediğimizde de bu binaların riskli bina olduğunu görüyoruz. Beton sınıfının C20-25 olması gerekirken aldığımız numunelerde buraların olması gerekenin 3'te biri seviyesinde beton sınıflarına rastlıyoruz. Dolayısıyla mahallenin genelinde kötü bir yapı stoku var."

Bu nedenle Mustafa Paşa'daki kentsel dönüşüm alanını büyütülmesine karar verildiğini işaret eden Kurum, "Gerçekten riskli olduğunu düşündüğümüz ne kadar bina varsa bu projenin içine katacağız. Bu alan içerisinde yaklaşık 1708 konut, 364 de ticarethane var. Buraya zemin+5 yaparak ancak buradaki hak sahiplerine yeterli kadar bağımsız bölüm üretebiliyoruz. Zemin+5 tasarım yaptık." ifadelerini kullandı.

Bu tasarımda ağır hasarlı olanların hak sahibi olacağını işaret eden Kurum, " AFAD'tan hak sahibi olsun olmasın, biz proje dahilinde burayı bir kentsel dönüşüm alanı ilan edeceğiz. Bu kentsel dönüşüm alanında herkesin bir katılım değeri olacak. Arsa ve enkaz bedelini yerinde alıyorsanız yapım bedelini ödeyeceksiniz. Yemişli'de yaptığımız konutlardan isterseniz buradaki arsa ve enkaz bedelini düşeceğiz, kalanını ödeyeceksiniz." diye konuştu.

"Sizin ödeyebileceğiniz şartları oluşturmaya gayret göstereceğiz"

Bakan Kurum, AFAD'ın yapım bedelini 2 yıl ödemesiz 18 yılda aldığına işaret ederek, "Biz de belki bire bir aynısını yapamayız ama sizin ödeyebileceğiniz şartları oluşturmaya gayret göstereceğiz. Yani orta hasarlı binalar, belki az hasarlı görünüp riskli çıkan binaların hepsini bu paketin içine koyacağız ve altyapı ve camilere ilişkin gerekli sübvansiyonun hepsini biz yapacağız. Hatta fiyatla, vade farklarıyla ilgili gerekli sübvansiyonları biz Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla yapıyor olacağız." bilgisini paylaştı.

"En azından sıcak bir evleri olsun orada kalsınlar"

Kurum, Bizmişen'deki hazır ve oturulabilecek haldeki konutları ilk önce Sürsürü ve Mustafa Paşa mahallerindeki hak sahiplerine teklif ettiklerini belirterek, şunları söyledi:

"Eğer isteyen olmazsa veya fazla olursa da Elazığ'daki ağır hasarlılara dağıtacağız. Bununla ilgili önümüzdeki haftaya kadar başvurularınızı alacağız. Başvuran oldu oldu, olmadı diğer vatandaşlara açacağız. Çünkü elimizdeki konutları bir şekilde dışarıda kalan ağır hasarlı olanlara vermemiz lazım ki çadırda, konteynerde kalmasınlar. En azından sıcak bir evleri olsun orada kalsınlar. Şu ana kadar 500 kişi talep formu doldurmuş. Tabii biz alanları bugün sizinle paylaşıyoruz çünkü bu alanlar daha önce dahil değildi. Daha önce söylememiştik, yeni dahil ettik bu alanları."

Sürsürü'de 10 gün içinde temel atılacak

Öte yandan il genelinde yıkım çalışmalarının da süratli şekilde sürdüğünü anlatan Kurum, "Projeye dahil olanlar acil bir şekilde bu alanlardan taşınması gerekiyor ki bize yer teslimi yapılacak. Sürsürü Mahallesinde 10 gün içerisinde temel atacağız. Mustafa Paşa'da da temelimizi eş zamanlı atıp, hızlı bir şekilde yıl sonuna kadar konutları bitirmek istiyoruz. Artık önümüze bakalım, yapacağımız daireler 3+1 120 metrekare, 2+1'lerde 90 metrekare brüt daireler olacak. Netleri 2+1'in 75, 3+1'inde 102 metrekare olacak. Sizin farklı daireleriniz olabilir artık o daireleriniz değeri neyse ona göre hareket edilecek." diye konuştu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, depremzedelerle buluştu (2)
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, depremzedelerle buluştu (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı
    03:45 Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı

    Esenler'de araç içerisinden silahla havaya ateş ettikleri anı sosyal medyada paylaşan iki şahıs, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıslar adli makamlara sevk edilecek.

  • Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı
    03:18 Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı

    İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tokat ve Yozgat illerinde meydana gelen deprem sonrası yapılan hasar tespitlerini açıkladı. Tokat'ta 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar tespit edilirken, Yozgat'ta ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitleri yapıldı. Karaloğlu, vatandaşlara evlerini kullanmamaları konusunda uyarıda bulunarak, misafir etme imkanlarının olduğunu belirtti.

  • Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?
    03:09 Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?

    Geçen sene Android 14'ü yayınlayan Google, bu yıl ise Android 15 işletim sistemini kullanıma sunacak. Xiaomi 12 serisi (Xiaomi 12, Xiaomi 12 Pro, Xiaomi 12 Lite, Xiaomi 12S, Xiaomi 12S Pro, Xiaomi 12S Ultra, Xiaomi 12X) Android 15 güncellemesi alacak mı? İşte tüm bildiklerimiz...

  • Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti
    03:03 Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti

    Bolu'da Sağlık Mahallesi'nde bir apartmanda meydana gelen olayda, ev sahibi Turgut D. ve kızı Meltem Z. bıçaklanarak yaralandı. Turgut D. olay yerinde hayatını kaybederken, Meltem Z. ise hastanede yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Şüpheli Serkan Z. ise polis tarafından yakalandı.

  • Bolu'da damat, eşi ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü
    02:54 Bolu'da damat, eşi ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü

    Bolu'nun Sağlık Mahallesi'nde ailenin damadı, tartıştığı eşi ve 65 yaşındaki kayınpederini bıçaklayarak öldürdü. Olay yerinden kaçan şahıs yakalanarak gözaltına alındı. Damat, polis ekiplerinin takibi neticesinde kısa süre içerisinde yakalanarak gözaltına alındı.

  • Ankara'da Alkollü Sürücüden Trafik Kazası: 3 Kişi Yaralandı
    02:30 Ankara'da Alkollü Sürücüden Trafik Kazası: 3 Kişi Yaralandı

    Ankara'nın Sincan ilçesinde alkollü bir sürücü, trafik ışıklarında bekleyen araçlara arkadan çarptı. 3 aracın karıştığı kazada 3 kişi yaralandı. Olayın ardından kaza ile ilgili inceleme başlatıldı.


Advertisement