Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki Estonya'da - Son Dakika
Güncel

Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki Estonya'da

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, 15 Temmuz'da Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin başarısızlığa uğratılmasına ilişkin "İşte orada bir mucize gerçekleşti.

14.07.2017 15:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, 15 Temmuz'da Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin başarısızlığa uğratılmasına ilişkin "İşte orada bir mucize gerçekleşti. Fransız ihtilali Avrupalılar için nasıl bir anlam ifade ediyorsa, hepimiz için bir anlam ifade ediyor o ayrı bir şey ama, bizim için de o an sanki dönüm noktasıdır, onun kadar önemli bir andır. " dedi.

Özhaseki, Türkiye'nin Tallinn Büyükelçiliğinde bir araya geldiği Estonya'nın önde gelen gazetecilerine FETÖ'yü anlattı ve sorularını yanıtladı.

Dünyada FETÖ'nün doğru algılandığını düşünmediğini belirten Özhaseki, "Çünkü herkes böyle bir örgütü anlamakta zorluk çekiyor. Bunlar yaklaşık 195 ülkede örgütlüler. Okullar açmışlar. Kullandıkları en önemli argümanları hoşgörü, diyalog, hizmet vesaire gibi kibar sözcükler. Dini örtüsü var görünüşte. 40 yıldır bir mücadele içindeler. Ama en önemli tarafları gizli olmaları. Durmadan takiye yapmaları, riyaları ve yalanları." diye konuştu.

Bunu bir örnekle anlatan Özhaseki, "Şimdi ben bir bakanlığı temsil ediyorum. Bizim bakanlık içerisinde elemanları var. Onların kendi içerisinde de sorumlu oldukları en büyük abileri imamları var. Onlardan söz alıyorlar. Onlardan emir dinliyorlar.

Bunu bütün birimlerde yapmışlar." ifadelerini kullandı.

Asker, yargı ve polis içerisinde de bu şekilde yapılandıklarına işaret eden Özhaseki, "O kadar çok kendilerine güvendiler ve sonuca gideceklerine inandılar ki, 15 Temmuz'da asker içerisindeki ve polis içerisindeki ekipleriyle birlikte kalkışmada bulundular.

Meclisi bombaladılar, bu Cumhuriyet tarihinde bir ilktir. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ni bombaladılar. Meydanlarda toplanan insanlara bombalar yağdırdılar." diye konuştu.

Bu darbe girişimine karşı insanların meydanlara ve sokaklara çıktığını anımsatan Özhaseki, "İşte orada bir mucize gerçekleşti. Fransız ihtilali Avrupalılar için nasıl bir anlam ifade ediyorsa, hepimiz için bir anlam ifade ediyor o ayrı bir şey ama, bizim için de o an sanki dönüm noktasıdır, onun kadar önemli bir andır. İnsanlar meydanlara çıktılar. Hiçbirinin elinde silah olmadığı gibi sopa bile yoktu. Tankların karşısına, kurşunların karşısına çıplak gövdeleri vardı." ifadelerini kullandı.

"Tarihimize altın harflerle yazıyoruz"

Gencinden yaşlısına, kızından erkeğine, her görüşten insanın sokaklarda olduğunu belirten Özhaseki, şunları söyledi:

"O insanların iradeleri, tankları, uçakları, silahları yendi. Bu ders olarak okutulacak bir olaydır. Bu günü kendi içimizde, tarihimize altın harflerle yazıyoruz. Unutmadık ve unutmayacağız da zaten. 15 Temmuz'da Türk halkı iradesine sahip çıkmıştır, istikbaline sahip çıkmıştır, Cumhuriyet'ine, demokrasisine sahip çıkmıştır. Hukukun üstünlüğüne inandığı için silahlar karşısında o müthiş mücadelesini vermiştir ve olay halkın istediği gibi sonuçlanmıştır."

"FETÖ dünya için bir tehdit"

FETÖ'nün aslında dünya için bir tehdit olduğunun altını çizen Özhaseki, Estonya'dan ve başka yerlerden bu tehdidin büyüklüğünün belki algılanamadığını belirterek, "Çünkü başında şizofren bir yapı var. Kendisini dünya imamı, mesih görüyor, kurtarıcı görüyor. 194 ülkede dernekler açıyor. Vakıflar kuruyor. Okulları kuruyor, öğrenciler topluyor, müthiş bir para gücüyle de bunu destekliyor." dedi.

Özhaseki, FETÖ darbe girişimi içinde olanların yargılandıklarına da işaret ederek, "Türkiye hukuk devleti. Burada hukukun kuralları işliyor. Zaten televizyona yansıyan görüntülere dikkat edilirse yakalandıkları gün ile şimdiki yargılandıkları gün arasında ne kadar bakımlı oldukları görülebiliyor." ifadesini kullandı.

Halkın bunlara öfkeli olduğuna da işaret eden Özhaseki, "Gittiğimiz her toplantıda, her büyük mitingde topluca binlerce insan idam çağrılarında bulunuyor. Bunların asılmasını istiyor. Çünkü çok öfkeliler bunlara karşı. Ama Türkiye'de hukukun kuralları işliyor. Türkiye bir hukuk devleti. Yasalar ne diyorsa o yapılıyor." şeklinde konuştu.

Gazetecilerin sorularına da cevap veren Özhaseki, FETÖ'nün her üyesinin darbe girişimi içinde yer alıp almadığı sorusunu şöyle yanıtladı.

"Onların askeri ve polis güçleri bu darbe içerisinde yer aldı. Onun dışındakiler sivil destek vererek, örgütlü bir şekilde davrandılar. Yukarıdan gelen bütün emirleri harfiyen yerine getirdiler. Bunların bir bankaları vardı. Batmak üzereydi. FETÖ Amerika'dan 'Bu bankaya para yatırın' dediği zaman hepsi kuyruğa girerek bankaya para yatırdılar. veya 'Şu gösteriye gidin' dendiği zaman hepsi o gösteriye gidiyorlardı. Kendi içlerinde özel gizli bir haberleşme ağı kurdular. Elbette ki doğrudan darbe girişiminde bulunan, elinde silahı olan, bomba atanın yargılanma usulü ayrı, örgüt üyesi olmanın hukuki sonuçları ayrı. İkisi birbirinden ayrı olarak devam ediyor."

Soruşturan ve yargılanan FETÖ üyelerinin sayısının Estonya'da yüksek görülebileceğine işaret eden Özhaseki, "Belki size bu sayılar çok yüksek gelebilir. Ama Estonya nüfusuyla oranladığınız zaman kocaman bir rakam gibi karşınıza çıkabilir 50 bin rakamı. Türkiye'nin nüfusu 80 milyon. 81 vilayet var Türkiye'de. Her birinin nüfusu Estonya kadar. Bunların içerisinde demek 500-600 kişi gibi gözüküyor. Yargılanmaları açık bir şekilde devam ediyor. Hepsinin avukatları var. Savunmalarını yapıyorlar. Neticesinde içlerinde tahliye olanları var, beraat edeni var, mahkemesi biteni de var. Devam edeni de var. " dedi.

"Son olay bunların silah kullanmaktan hiç kaçınmayacaklarının işareti"

Özhaseki, bir gazetecinin dünyadaki bazı ülkelerin FETÖ tehdidini Türkiye gibi algılamadığını söylemesi üzerine de şunları kaydetti:

"Uyguladıkları metotları, bilinen diğer terör örgütleri metotlarına çok benzemiyor. Belki de algılama güçlüğü bundan çekiyoruz en çok. Diğer grupların hepsi ellerine silah almışlar. Kendilerine bir dayanak göstererek vahşice oradaki savaşlarını devam ettiriyorlar. Ama bu örgütün uyguladığı metotlar, ortaya koyduğu hareket biçimleri değerliyle çok örtüşmediği için insanlar anlamakta zorluk çekiyorlar. Türkiye'de işi tamamladıklarına inandılar ve bu işi kotarabilecekleri hususunda kendi kanaati oluştu. Özellikle 30 Ağustos şurasında bunlara mensup bazı askerlerin emekli edileceklerini hissettiklerinde bir an önce 'O bizim en güçlü olduğumuz yerdeki askerler emekli olmasın' diye harekete geçtiler. Ama her güçlendikleri yerde bunu yapacaklardır. Estonya'da niye harekete geçmiyorlar. Estonya'da zaten 4-5 kişileri var. Küçük bir dernekleri var, topluma yaygın değiller. Daha girmemişler burada topluma. Okullar kurarak çocuklarını esir almamışlar. Ondan dolayı burada hareket etme kabiliyetleri yok gibi."

FETÖ'nün silah kullanmaktan kaçınmayacağını vurgulayan Özhaseki, "Son yaptıkları olayda zaten silah kullanmaları, uçakları kaldırmaları, bombalamalar, tanklar yürütmeleri, bunların da silah kullanmaktan hiç kaçmayacaklarını ancak zamanını beklediklerinin bir işareti. Çok net olarak bu belli." uyarısında bulundu.

Özhaseki, Almanya'nın İncirlik Üssü'nden askerlerini çekme kararı aldığı ve bu konuda bu üsste asker konuşlandıran diğer ülkelere nasıl bir mesaj verebileceğine ilişkin bir soru üzerine Almanya ile yaşanan sorunun spesifik olduğunu yanıtını verdi.

Bunun NATO içerisinde Türkiye'nin konumunu değiştiren bir durum olmadığını ifade eden Özhaseki, "Türkiye bir NATO ülkesi, bunu yıllardır da devam ettiriyor zaten. Estonya'nın da böyle bir müttefik güç içerisinde olduğunu biliyoruz. Doğru olanını da yapıyorlar. Şahsi kanaatim bu benim. Burada Almanya ile yaşadığımız veya bir-iki ülke ile yaşadığımız sorunun temelinde başka meseleler olduğu için bizim halihazırdaki NATO ilişkilerimizi etkileyecek bir durum olarak görmüyoruz.

Biz önümüzdeki günlerde Avrupa Birliği ülkelerindeki şu anda problem gibi gözüken birçok olayın da kendiliğinden çözüleceğine ve bizi çok daha iyi anlayacaklarına da inanıyoruz." şeklinde konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki Estonya'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement