Ceyhan Nehri Üzerindeki Sulak Alan, Kastabala Kuş Cenneti İlan Edildi - Son Dakika
Güncel

Ceyhan Nehri Üzerindeki Sulak Alan, Kastabala Kuş Cenneti İlan Edildi

Ceyhan Nehri Üzerindeki Sulak Alan, Kastabala Kuş Cenneti İlan Edildi

Osmaniye Valisi Mehmet Oduncu başkanlığında yapılan Mahalli Sulak Alan Komisyonu toplantısında, Ceyhan Nehri üzerinde bulunan sulak alanın Osmaniye (Kastabala) Kuş Cenneti olarak adlandırılmasına, bu alanın Ramsar sözleşmesi kriterlerine uyduğu için de Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan olarak değerlendirilmesine karar verildi.

13.09.2014 13:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Osmaniye Valisi Mehmet Oduncu başkanlığında yapılan Mahalli Sulak Alan Komisyonu toplantısında, Ceyhan Nehri üzerinde bulunan sulak alanın Osmaniye (Kastabala) Kuş Cenneti olarak adlandırılmasına, bu alanın Ramsar sözleşmesi kriterlerine uyduğu için de Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan olarak değerlendirilmesine karar verildi.

Mahalli Sulak Alan Komisyonu toplantısı Osmaniye Valisi Mehmet Oduncu başkanlığında yapıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Oduncu, daha önce yapılan toplantıda kurulan alt komisyonun, ilgili kurumlarla görüşerek müşterek çalışacaklarını, alınacak kararların bu doğrultuda hareket ederek sonuca bağlanacağını ifade etti.

Vali Oduncu, "Osmaniye'mizdeki mahalli sulak alanlarının korunması noktasında, hangi kuruma ne tür görevler düşüyorsa bu görevleri hep beraber yerine getirme gayreti içerisinde olacağız. Öncelikle bu konunun takibini hangi kurumun yapacağını, her kurumun hangi konudan sorumlu olduğunu ve bu sorumluluğun hangi iş takvimine göre takip edilmesi gerektiğini belirleyeceğiz. Kurumlara verilen görevlerin, yeterince yerine getirilip getirilmediğini üçer aylık periyotlar halinde takip etmek suretiyle, sulak alanların korunması noktasında idari olarak üzerimize düşen görevi yapmanın gayreti içerisinde olacağız" dedi.

Toplantının devamında, bir önceki toplantıda alınan karar gereği kurulan alt komisyonca sunulan değerlendirme tutanağı neticesinde, belirlenen gündem maddeleri Orman ve Su İşleri 7. Bölge Müdürlüğü Osmaniye Şube Müdürü Nuri Yılmaz tarafından okundu.

Gündem maddeleri hakkında yapılan görüşmeler neticesinde; Osmaniye il sınırları dahilinde bulunan Ceyhan Nehri üzerindeki sulak alan isminin, Osmaniye (Kastabala) Kuş Cenneti olarak belirlenmesine, Ceyhan nehir havzasında bulunan Osmaniye (Kastabala) Kuş Cenneti'nin; Ramsar Sözleşmesi'nin 2., 3., 6., 7. ve 8. kriterlerini sağladığı belirlenerek, Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan olarak değerlendirilmesinin uygun olduğuna kara verildi. Buna göre 2014 Yılı II. Dönem İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nın 3 no'lu kararı kapsamında Kastabala Vadisi'nin peyzaj ve çevre düzenlemesi ile Kırmıtlı Kuşcenneti'nin bazı alanlarının piknik alanı olarak tanzim edilmesi de görüşülerek, alanda yapılması düşünülen; Doğa Okulu (Ekoloji Okulu), konaklama tesisi, büfe, öğrencilere yönelik mikroskop uygulamalı ve görsel laboratuvar, sulak alan içerisindeki mevcut patika yolların ve yeni açılacak patika yolların güzergahlarının belirlenmesi, Mevcut 2 adet kuş gözlem kulelerinden başka kuş gözlem kulübeleri ile kuş gözlem kuleleri ve manzara seyir noktaları için uygun yerlerin belirlenmesi, Patika yön levhaları, uyarı ve bilgilendirme levhalarının (kuşlar, memeliler, sürüngenler, kelebekler, önemli bitkiler vb.) şekil ve yerlerinin belirlenmesi çalışmalarının, alanın Bakanlık tarafından ulusal öneme haiz sulak alan olarak tescilinden sonra DSİ 6. Bölge Müdürlüğü ile işbirliği çerçevesinde yönetim planı doğrultusunda yapılmasına, koruma-kullanma kriterleri kapsamında yapılması düşünülen yapı ve tesislerin hazine arazilerinin tahsisinden sonra ulusal düzeyde "Osmaniye (Kastabala) Kuşcenneti Odak Alanları Fikir Projesi Yarışması" yapılmasına ve son olarak da Osmaniye ili dahilindeki 'Mahalli Sulak Alanlar, Mevsimsel ve Daimi Akarsulara İlişkin Koruma Kullanım Esasları' hakkında Orman ve Su İşleri İl Şube Müdürlüğü tarafından hazırlanan taslak koruma ve kullanım esaslarının onaylanmasına oy birliği ile karar verildi. - OSMANİYE

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Ceyhan Nehri Üzerindeki Sulak Alan, Kastabala Kuş Cenneti İlan Edildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement