Ceza Muhakemeleri Kanunu Geçici Maddesi Komisyona Geri Çekildi - Son Dakika
Politika

Ceza Muhakemeleri Kanunu Geçici Maddesi Komisyona Geri Çekildi

Ceza Muhakemeleri Kanunu geçici maddesi geri çekildi.

22.11.2016 18:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ceza Muhakemeleri Kanunu geçici maddesi geri çekildi.

TBMM Genel Kurulu'nda Ceza Muhakemeleri Kanunu geçici madde tartışması yapıldı.

Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkanvekili Erkan Akçay, maddelerin oylandığını belirterek, kanun tasarısının tümünün oylanması aşamasına geldiğini ifade etti. Akçay, "Bunun için yapabileceğimiz yöntem iç tüzüğün 89. maddesini atıf yapmaktır. Bir Genel Kurul kararının iç tüzüğün 89. maddesini gözden geçirme veya değiştirme imkanı olmadığını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Akçay maddenin geri çekilmesinin doğru yöntem olacağını belirtti.

Halkların Demokratik Partisi Grup Başkanvekili Çağlar Demirel ise, Ceza Muhakemeleri Kanun Tasarısı'nın bir bütün olarak eler alınması gerektiğini söyleyerek, "Geçici maddenin geri çekilmesiyle sorun ortadan kalkmıyor. Aynı zamanda tasarının 13. maddesinde ciddi bir sıkıntı söz konusu. Kadın örgütlerinin, bizlerin ifade ettiği gibi bu yasa maddesi de af kapsamı içerisinde ele alınarak, değerlendirilmek zorunda. O yüzden bu sorunu gidermek sadece verilen, eklenen bir maddeyle çözülebilecek bir sorun değil" şeklinde konuştu.

Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili Levent Gök, af niteliğinde olan bir önergenin Meclis üye tam sayısının beşte 3 çoğunlukla geçmesine dair pek çok Anayasa Mahkemesi kararını hatırlatarak, "Herkesin hatırlayacağı gibi kamuoyunda 'Rahşan affı' olarak bilenen o af yasası da şartlı salıverme ve bazı cezaların ertelenmesine dair kanun başlığını taşımaktadır. Anayasa Mahkemesi, zamanın Cumhurbaşkanı Sayın Ahmet Necdet Sezer'in açmış olduğu dava üzerine verdiği kararda ismi öyle de olsa içerilen hükümlerin bir af niteliğini taşıdığını ifade etmiş. Anayasa Mahkemesi beşte 3 nitelikli çoğunluk aranmadığından dolayı yasayı iptal etmiştir. Şimdi, burada esas sıkıntı şudur: Bu önerge, geçici 1'inci maddedeki önerge tam anlamıyla 'Rahşan affı'nın da ötesine geçen bir af niteliğindedir çünkü kamu davasının düşmesinden bahsediliyor. Bu, tam bir genel affın sonucudur. İnfaz durduruluyor, erteleniyor ve bu tablo içerisinde Anayasa Mahkemesi'nin -beşte 3 çoğunluk aranmaksızın bu yasa eğer çekilmesiydi- bunu iptal edeceğinden hiçbir şüphem yoktu" diye konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı da, "Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, '438 sayılı (Ceza Muhakemeleri Kanun Tasarısı) geçici birinci maddesinin iç tüzüğün 88. maddesi uyarınca komisyona geri verilmesini talep ediyorum'. Bu talep iç tüzüğün 88. maddesi, burada zikredilen hukuki çerçeve içerisinde son derece uygun bir taleptir" dedi.

TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi'nin uygulamasının 184 sayısının aranması şeklinde olduğunu hatırlatan Bostancı, "Bunu bir tür af niteliği taşıdığı ve bu çerçevede 330 gerektirdiği değerlendirmelerini uygun bulmuyoruz. Daha önce de Meclis'te çeşitli kereler iktidarla Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu'na ve Ceza Hukuku'na ilişkin değiştirmeler yapmışlar ve bunlarda herhangi bir şekilde 330 aranmamıştır" ifadelerini kullandı. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Ceza Muhakemeleri Kanunu Geçici Maddesi Komisyona Geri Çekildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kolombiya, Filistin'in BM'ye tam üye olmasını destekliyor
    20:34 Kolombiya, Filistin'in BM'ye tam üye olmasını destekliyor

    Kolombiya Dışişleri Bakanı Luis Gilberto Murillo, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde yaptığı konuşmada, Filistin'in BM'ye tam üye yapılması gerektiğini ve bu tanınmanın Filistin halkının haklarını garanti altına alacağını ve Orta Doğu'nun barış ve istikrarına katkı sağlayacağını belirtti. Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro da Filistin sorununun çözümü için uluslararası barış konferansı çağrısını yineledi.

  • 'Konuş, sen nerelisin' diyen DEM Partili Salğucak'a soruşturma
    20:28 'Konuş, sen nerelisin' diyen DEM Partili Salğucak'a soruşturma

    31 Mart yerel seçimlerinde oy vermek için Ömer Keçecigil Okuluna giden askeri ve polis personellerine 'Konuş, sen nerelisin?' diyen DEM Partili Süleyman Salğucak, seçim kanuna muhalefet suçundan dolayı Şırnak İl Emniyet Müdürlüğünde ifadesi alındı. Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı, Salğucak hakkında 'Seçim kanununa muhalefet' ve 'Seçmenin oy kullanmasını engelleme' iddialarıyla ilgili soruşturma açtı.

  • Reyhanlı'da silah ve mühimmat kaçakçılığı operasyonu: 2 gözaltı
    20:23 Reyhanlı'da silah ve mühimmat kaçakçılığı operasyonu: 2 gözaltı

    Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde yapılan silah ve mühimmat kaçakçılığı operasyonunda İ.O. ve M.Y. isimli 2 şüpheli gözaltına alındı. Şüphelilerin üst aramasında ruhsatsız tabanca, 60 fişek ve kurusıkı tabanca ele geçirildi. Şüpheliler adliyeye sevk edildi ve nöbetçi hakimlik tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldılar.

  • Öz Gıda İş Sendikası üyelerinin Lezita'da sürdürdükleri direnişe İzmir Kadın Platformu destek verdi
    20:22 Öz Gıda İş Sendikası üyelerinin Lezita'da sürdürdükleri direnişe İzmir Kadın Platformu destek verdi

    Öz Gıda İş Sendikası üyelerinin Lezita'da sürdürdükleri direnişin 44'üncü gününde, İzmir Kadın Platformu üyeleri destek için fabrika önünde toplandı. Platform adına açıklama yapan Nuray Öztürk'ün konuşması, Öz Gıda-İş Genel Başkanı Halil Çukutli tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ve hükümeti eleştirdiği gerekçesiyle engellenmeye çalışıldı.

  • Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak, Pakistan'a resmi ziyaret gerçekleştirdi
    20:17 Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak, Pakistan'a resmi ziyaret gerçekleştirdi

    Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak, 18-19 Nisan'da Pakistan'a resmi ziyarette bulundu. Ziyaret kapsamında Pakistan Genelkurmay Başkanı, Kara Kuvvetleri Komutanı, Hava Kuvvetleri Komutanı, Deniz Kuvvetleri Komutanı ve Savunma Bakanı ile görüşmeler gerçekleştirildi.

  • Pamukkale Belediyesi tabelasına Türkiye Cumhuriyeti ibaresi eklendi
    20:13 Pamukkale Belediyesi tabelasına Türkiye Cumhuriyeti ibaresi eklendi

    Ali Rıza Ertemur'un Pamukkale Belediye Başkanı olarak göreve başlamasının ardından Pamukkale Belediyesi tabelasına 'Türkiye Cumhuriyeti' ibaresi eklendi. Türkiye'de bir dönem belediyelerden kaldırılan 'Türkiye Cumhuriyeti' ibaresi, Ali Rıza Ertemur ile Pamukkale Belediyesi'ne geri döndü.

  • AK Parti Eskişehir İl Başkanı Gürhan Albayrak, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce'yi Tebrik Etti
    20:12 AK Parti Eskişehir İl Başkanı Gürhan Albayrak, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce'yi Tebrik Etti

    AK Parti Eskişehir İl Başkanı Gürhan Albayrak ve beraberindeki heyet, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce'ye tebrik ziyaretinde bulunarak, görevinde başarılar dilediler.


Advertisement