Cezayir dünyanın üçüncü büyük camisini açmaya hazırlanıyor - Son Dakika
Güncel

Cezayir dünyanın üçüncü büyük camisini açmaya hazırlanıyor

Cezayir, Fransız sömürgesi olduğu dönemde katolik rahiplerin başkentte misyonerlik merkezi olarak kullandıkları noktaya 1,5 milyar dolar maliyetle inşa edilen ülkenin sembolü olmaya aday dünyanın en büyük üçüncü camisinin açılışına hazırlanıyor.

19.09.2020 13:45  Güncelleme: 16:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cezayir, Fransız sömürgesi olduğu dönemde katolik rahiplerin başkentte misyonerlik merkezi olarak kullandıkları noktaya 1,5 milyar dolar maliyetle inşa edilen ülkenin sembolü olmaya aday dünyanın en büyük üçüncü camisinin açılışına hazırlanıyor.

Sömürgeci Fransa'ya karşı verdiği sekiz yıl süren ve 1 milyon insanını kaybettiği mücadelesiyle Cezayir, Arap ve İslam coğrafyasında istiklali için en ağır bedel ödeyen ülke olarak öne çıktı.

Cezayirliler, 1962 yılında Fransızları ülkelerinden çıkarmalarının ardından sömürgeci tarihin izlerini silmek için de kolları sıvadı. Kuzey Afrika ülkesi, cadde, sokak, yer isimlerinin Fransızca kullanımını değiştirerek, yeniden adlandırmaya başladı. Ülkedeki sömürge döneminden kalma kiliseler de aynı şekilde cami olarak yeniden ibadete açıldı.

Cezayirliler, 1830'dan itibaren uygulanan Fransız sömürgesini sonlandırmak için 1 Kasım 1954'te başlattıkları bağımsızlık savaşının yıl dönümünde sembol bir açılışa hazırlanıyor.

Sömürge döneminin misyoner merkezine dünyanın üçüncü büyük camisi

Fransızlar, Cezayir'deki sömürge döneminde 1868 yılında misyonerlik faaliyetlerinin merkezini başkentin kalbi konumundaki bir mahalleye kurdu.

Bu alana, sömürgeci Fransa'nın Afrika'daki misyonerlik faaliyetlerinin o dönemdeki ruhani lideri Charles Lavigerie'nin ismi verilmişti. Bağımsızlıktan sonra Lavigerie'nin mahallesinin adını Muhammediye olarak değiştiren Cezayirliler, 2011 yılında bu alana yeni bir cami külliye alanı inşasına başladı.

Yaklaşık 200 bin metrekare alana kurulu Büyük Cami'nin inşası 9 yılda tamamlandı. Cezayir, bağımsızlık savaşının başlangıcının 66. yıl dönümü olan 1 Kasım'da Büyük Cami'yi ibadete açmaya hazırlanıyor.

Cezayir'de bir önceki Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika'nın görevde olduğu 2011 yılında inşaatın temeli atıldı. İnşaatın büyüklüğü, maliyeti yerel basın ve Fransız medyası tarafından bu dönemde eleştirildi.

Ülkenin mevcut Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, 2016 yılında İskan Bakanlığı görevini yürüttüğü ve bu caminin inşasından sorumlu olduğu sırada yaptığı açıklamada, Fransız basınının projeye yönelik eleştirilerinin, Çin şirketlerinin ihaleyi almasının rahatsızlığından kaynaklandığını söylemişti.

Tebbun, "Kim ismi Lavigeri olan bir bölgenin adının Muhammediye olmasına müsaade eder? Buraya onların (Fransızların) günahlarını örtecek büyük bir cami inşa edilmesini ister?" ifadelerini kullanmıştı.

Cezayir'deki misyonerlik faaliyeti başarısız oldu

Yazar Hamad el-Atebi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cezayir'de yakında açılacak Büyük Cami'nin, büyük bir misyonerlik merkezinin bulunduğu bölgeye inşa edildiğini belirtti.

Sömürge döneminde Fransız misyoner rahiplerinin burada faaliyet gösterdiklerini aktaran Atebi, "Buradaki oluşumun tek amacı Cezayirlilerin Hristiyanlaştırılmasıydı. Bağımsızlıktan sonra buraya Hazreti Muhammed'e referansla Muhammediye ismi verildi. Bu sadece bir isim değişikliği değildi. Cezayirliler, açısından misyonerlik faaliyetinin son bulması, Cezayirlilerin tüm çabalara, harcanan paralara ve farklı propaganda taktiklerine rağmen dinlerine bağlılıklarının bir teyidi anlamı taşıyordu." değerlendirmesinde bulundu.

Atebi, buraya cami inşa etmenin Cezayir'in bağımsızlığını kazandığı 1962 yılında planlandığını ancak aradan geçen yarım yüz yıl sonra henüz hayata geçirilebildiğini aktardı.

Fransa'nın Cezayir halkının en temel yapı taşlarından biri; dinini, misyonerlik faaliyetleriyle hedef aldığını işaret eden Atebi, Fransa'nın bununla ülke üzerindeki hakimiyetini kültürel ve dini alana taşımak istediğini belirtti.

Atebi, Cezayir'in bugün dönemin Fransasına aynı şekilde dini, siyasi ve sembolik karşılık verdiğini vurguladı.

Cezayirli tarihçi Muhammed Erzeki Ferrad da yakında açılacak Büyük Cami'nin ülke için tarihi sembol bir yapı, ibadethane haline geleceğini belirtti.

Büyük Cami'nin, Mısır'daki El-Ezher, Tunus'taki Zeytune Mescidi, Karaviyyin Camisi gibi simgesel bir nitelik taşıyacağını aktaran Ferrad, caminin yerinin "Haçlı Seferleri mantığından ziyade mekanın merkezi olmasından dolayı seçildiğini" savundu.

Yüksek maliyet tartışması

Caminin inşaatı, Cezayir'de 1999'da iç savaşın sonlandığı dönemde yönetime gelen ve geçen yıl beşinci dönem cumhurbaşkanlığı adaylığına karşı protestolar sonucu görevi bırakmak zorunda kalan eski Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika döneminde başladı.

Buteflika döneminde ülkede giderek yaygınlaşan kayırmacılık ve yolsuzluk nedeniyle söz konusu cami projesi farklı çevrelerce eleştirildi. Cezayir'de projeye başlandığı dönemde de sivil toplum ve muhalif partilerden, söz konusu kaynağın "hastane, okul" gibi projelerde kullanılabileceği gerekçesiyle itiraz yükseldi.

Görevi bırakması sonrasında düzenlenen kutlama gösterilerinde, Buteflika'nın döneminin sembolü olarak planladığı "camiyi açamaması" protestocular tarafından sloganlara taşındı.

120 bin kişi kapasiteli

Çinli bir firmanın üstlendiği cami projesinin toplam maliyeti 1,5 milyar dolar olarak tahmin ediliyor.

Cezayir makamlarına göre, Cezayir'deki 200 bin metrekare alana kurulu 120 bin kişiye ibadet imkanı sağlayan "Büyük Cami", kutsal topraklar Mekke ve Medine'deki mescidlerden sonra büyüklük olarak dünyada üçüncü sırada geliyor.

Kule biçimindeki köşeli minaresinin uzunluğu 265 metre olan cami aynı zamanda 2 bin kişi kapasiteli 21 bin 800 metrekare alana kurulu bir kütüphaneye ev sahipliği yapıyor. Cami külliyesinde bulunan 3 katlı yer altı otoparkı, 6 bin araç kapasitesine sahip.

Caminin yer aldığı külliye içinde, biri 1500 koltuklu diğeri 300 koltuklu olmak üzere iki konferans salonu da bulunuyor.

Cezayir dünyanın üçüncü büyük camisini açmaya hazırlanıyor
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Cezayir dünyanın üçüncü büyük camisini açmaya hazırlanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Diyarbakır'da gasp çetesi çökertildi
    09:17 Diyarbakır'da gasp çetesi çökertildi

    Diyarbakır'da hırsızlık ve gasp yapan bir çete, polis tarafından yapılan operasyonla çökertildi. Gözaltına alınan 9 şüpheli tutuklanırken, çete üyesi olan bir kişi ise 18 yıl kesinleşen hapis cezası bulunmasına rağmen mutfak dolabında saklanırken yakalandı. Operasyonda suç aleti olarak kullanılan ruhsatsız tabancalar ve mermiler ele geçirildi. Ayrıca çalınan ziynet eşyaları da bulunarak sahiplerine teslim edildi.

  • Yahyalar İlkokulu öğrencileri Düzce Üniversitesi'nde bulunan hayvan müzesini inceledi
    09:15 Yahyalar İlkokulu öğrencileri Düzce Üniversitesi'nde bulunan hayvan müzesini inceledi

    Bahçeşehir Gençlik Merkezi ve Düzce Üniversitesi Genç Ofis işbirliğiyle Yahyalar İlkokulu öğrencileri, Düzce Üniversitesi'nde bulunan Hayvan Müzesi'ni ziyaret etti. Öğrenciler, Orman Fakültesi Herbaryumu, Doldurulmuş Hayvan Müzesi ve Entomoloji Anabilim Dalı Sergisi'ni gezerek hayvanlar hakkında bilgi edindi.

  • 180 milyonluk sazan sarmalı operasyonu: 20 tutuklama
    09:14 180 milyonluk sazan sarmalı operasyonu: 20 tutuklama

    Mersin polisi, bilinen alışveriş sitelerinin kopya linkini üreten, sahte hukuk bürolarından arama ve sazan sarmalı yöntemi ile dolandırıcılık yaparak 180 milyon lira haksız kazanç elde eden çeteyi çökertti. Operasyon sonucunda yakalanan şüphelilerden 20'si tutuklandı. Haksız kazanç elde eden şahısların paraları aklamak için döviz ve altına çevirdiğine ait görüntüler de ele geçirildi.

  • 112 Acil Çağrı Merkezi, Atatürk Anadolu Lisesi'nde eğitimlerine devam ediyor
    09:14 112 Acil Çağrı Merkezi, Atatürk Anadolu Lisesi'nde eğitimlerine devam ediyor

    112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü, acil durumlarda 112 eğitimlerine devam ediyor. Atatürk Anadolu Lisesi'nde gerçekleştirilen son eğitimde öğrencilere acil durum kılavuzu da dağıtıldı. Eğitimlerde, hangi durumlarda 112 Acil Çağrı Merkezi'nin aranması gerektiği ve çalışma sistemi hakkında detaylı bilgilendirmeler yapıldı.

  • İzmir'de 12 yaşındaki kız çocuğunu taciz eden şüpheli yakalandı
    09:14 İzmir'de 12 yaşındaki kız çocuğunu taciz eden şüpheli yakalandı

    İzmir'in Karabağlar ilçesinde, 12 yaşındaki kız çocuğunu taciz ettiği iddiasıyla aranan şüpheli, Bayraklı ilçesindeki adreste kıskıvrak yakalandı. Taciz şüphelisinin sorgulanmak üzere emniyete götürüldüğü öğrenildi.

  • Çanakkale'de Sahte Şarap Operasyonu: 450 Litre Sahte Şarap ve Hayvan Ürünleri Ele Geçirildi
    09:14 Çanakkale'de Sahte Şarap Operasyonu: 450 Litre Sahte Şarap ve Hayvan Ürünleri Ele Geçirildi

    Çanakkale İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, Yenice ilçesinde bir evde düzenledikleri operasyonda 450 litre sahte şarap, ayı postu, doldurulmuş karaca başı ve dağ keçisi boynuzu ele geçirdi. Gözaltına alınan şüpheli ifadesinin ardından serbest bırakıldı.

  • Bayburt'ta Mahalli İdareler Seçimine 59 bin 563 seçmen katılacak
    09:13 Bayburt'ta Mahalli İdareler Seçimine 59 bin 563 seçmen katılacak

    31 Mart'ta yapılacak olan Mahalli İdareler Seçimine sayılı günler kala Türkiye'nin en az nüfuslu ili olan Bayburt'ta 303 sandıkta 59 bin 563 seçmen oy kullanacak. Bayburt Merkezde 231 sandıkta 47 bin 871 seçmen oy kullanırken, Demirözü ve Aydıntepe ilçelerinde toplam 11 bin 692 seçmen, 71 sandıkta oy atma işlemi gerçekleştirecek.

  • EPDK, deprem etkisiyle ilgili avans ödemelerinin ertelenmesini uzattı
    09:13 EPDK, deprem etkisiyle ilgili avans ödemelerinin ertelenmesini uzattı

    Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilerinin devam etmesi nedeniyle, olağanüstü hal kararı alınan veya afet bölgesi ilan edilen şehirlerde faaliyet gösteren dağıtım lisansı sahibi tüzel kişilerin avans ödemelerinin ertelenmesi kararını uzattı. Karara göre, avans ödemeleri 30 Eylül'e kadar ertelenecek ve bu süre boyunca temerrüt faizi uygulanmayacak.

  • Bayburt'ta Ambulansın Manevra Yapması Sonucu Kaldırıma Çarptı
    09:10 Bayburt'ta Ambulansın Manevra Yapması Sonucu Kaldırıma Çarptı

    Bayburt-Erzurum karayolu üzerinde yeni valilik binası önünde meydana gelen trafik kazasında, ambulans kamyonete çarpmamak için manevra yaparken kaldırıma çarptı. Kazada her iki araçta maddi hasar oluşurken, 2 kişi yaralandı. Olay yerine sağlık ve trafik ekipleri sevk edildi ve yaralılara ilk müdahale yapıldı. Polis ekipleri güvenlik önlemleri alarak trafik akışını kontrol altına aldı.

  • İçişleri Bakanı: 'Kıskaç-11' operasyonlarında 70 FETÖ şüphelisi yakalandı
    09:08 İçişleri Bakanı: 'Kıskaç-11' operasyonlarında 70 FETÖ şüphelisi yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 20 ilde gerçekleştirilen 'Kıskaç-11' operasyonlarında 70 FETÖ şüphelisinin yakalandığını açıkladı. Operasyonların aziz milletin huzuru ve güvenliği için kararlılıkla devam edeceğini belirten Yerlikaya, şüphelilerin örgütün mahrem yapılanmasında faaliyet gösterdiği, ByLock kullandığı ve hapis cezası ile arandığı bilgisini paylaştı.


Advertisement