Cezayir Genelkurmayı, Mesajında Bugün Seçilen Geçici Cumhurbaşkanına Değinmedi - Son Dakika
Güncel

Cezayir Genelkurmayı, Mesajında Bugün Seçilen Geçici Cumhurbaşkanına Değinmedi

Cezayir Genelkurmay Başkanı Ahmed Kayid Salih, Buteflika'nın istifasından sonraki ilk mesajında, bugün Abdulkadir bin Salih'in geçici cumhurbaşkanlığı görevine gelmesine değinmeyerek, "Cezayir ordusu, elinden gelen tüm çabayla Cezayir halkının meşru hakkı, şimdiki ve gelecekteki huzurunun...

09.04.2019 20:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cezayir Genelkurmay Başkanı Ahmed Kayid Salih, Buteflika'nın istifasından sonraki ilk mesajında, bugün Abdulkadir bin Salih'in geçici cumhurbaşkanlığı görevine gelmesine değinmeyerek, "Cezayir ordusu, elinden gelen tüm çabayla Cezayir halkının meşru hakkı, şimdiki ve gelecekteki huzurunun güvencesi olmaya devam edecektir." dedi.

Cezayir'de geçen hafta Abdulaziz Buteflika'nın istifasının ardından, parlamentonun iki kanadında bu sabah gerçekleştirilen ortak oturumun ardından Millet Konseyi Başkanı Abdulkadir bin Salih geçici cumhurbaşkanı oldu.

Cezayir sokağının karşı çıktığı bu figürün göreve gelmesinin ardından gözler orduya ve bugün konuşma yapması beklenen Genelkurmay Başkanı Ahmed Kayid Salih'e çevrildi.

Savunma Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Genelkurmay Başkanı Salih'in Vahran (Oran) vilayetine yaptığı ziyaretteki konuşmasına yer verildi.

Salih, burada "Cezayir ordusu, elinden gelen tüm çabayla Cezayir halkının meşru hakkı, şimdiki ve gelecekteki huzurunun güvencesi olmaya devam edecektir." ifadelerini kullandı.

Buteflika'ya üst üste yaptığı uyarılarla, cumhurbaşkanını istifaya iten ordudan gelen mesajda, Cezayir siyaseti, sokağı ve sivil toplumunun tepkisine rağmen, Abdulkadir bin Salih'in geçici Cumhurbaşkanı seçilmesi konusuna değinilmedi.

Cezayir'de dört dönemdir yönetimde bulunan ve çeşitli sağlık sorunları yaşayan 82 yaşındaki Buteflika'nın beşinci dönem için adaylığını duyurmasının ardından şubat ayı ortasında başlayan protestolar, aradan geçen 1,5 ayın sonunda geçen hafta ordunun da sözlü müdahalesiyle Buteflika'nın istifasını açıklamasıyla sonuçlanmıştı.

Yeni Cumhurbaşkanından ilk açıklama

Öte yandan Cumhurbaşkanı Bin Salih, parlementoda bugünkü oturum sonucunda geçici Cumhurbaşkanı olmasının ardından yaptığı açıklamada, "Cezayir halkına, egemenliğini sağlayacak geçiş dönemini yönetmenin ağır sorumluluğunu vatani görev olarak üstlenmek zorundayım." ifadelerini kullandı.

- Cezayir sokağı, geçiş dönemi liderlerine karşı

Anayasal sürecin işaret ettiği bu yol haritasına karşın, Cezayir sokağı, siyaseti ve sivil toplumu, "Buteflika rejiminin temel taşları" gördükleri geçici Cumhurbaşkanı Abdulkadir bin Salih, Buteflika'nın istifasından sadece iki gün önce onayladığı Nureddin Bedevi hükümeti ve Anayasa Konseyi Başkanı Tayyib Bilayz'ın görevlerinde kalmasını istemiyor.

Cezayir'de eğitim, sağlık, havacılık, posta, özel ve kamu alanında faaliyet gösteren 13 ayrı sendika da yarın Buteflika'nın istifasından iki gün önce onayladığı Başbakan Nureddin Bedevi ve hükümetini protesto etmek amacıyla genel grev ve yürüyüş yapacak.

Parlamentoda bugün yapılan oturumun ardından başkentin merkezinde çoğu öğrenci, binlerce kişi protesto yürüyüşü gerçekleştirmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Cezayir Genelkurmayı, Mesajında Bugün Seçilen Geçici Cumhurbaşkanına Değinmedi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bosna Hersek'te Srebrenitsa Soykırımı İnkar Edildi
    23:38 Bosna Hersek'te Srebrenitsa Soykırımı İnkar Edildi

    Bosna Hersek'in Sırp Cumhuriyeti'nde düzenlenen gösteride binlerce Bosnalı Sırp, Srebrenitsa soykırımının inkar edildiği bir protestoya katıldı. Gösteride RS Başkanı Milorad Dodik ve diğer önemli Sırp yetkililer konuşma yaptı. Dodik, Srebrenitsa'da yaşananların savaş sonucu işlenen bir suç olduğunu ancak soykırım olmadığını savundu. RS hükümeti, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda görüşülecek olan Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü karar taslağına tepki olarak bu gösteriyi düzenledi.

  • Bingöl'de AFAD ekipleri kayalık bölgede mahsur kalan 4 kişiyi kurtardı
    23:23 Bingöl'de AFAD ekipleri kayalık bölgede mahsur kalan 4 kişiyi kurtardı

    Bingöl'ün Merkeze bağlı Yelesen köyünde doğa yürüyüşü yapan 4 kişi, tırmandıkları kayalık alandan inemeyince 112 Acil Çağrı Merkezinden yardım istedi. AFAD İl Müdürlüğü ekipleri, bölgeye sevk edilerek yaptıkları çalışma sonucu 4 kişiyi bulunduğu yerden kurtardı.

  • İzmir Karaburun'da Yunanistan unsurları tarafından geri itilen lastik bottaki 1'i çocuk 37 düzensiz göçmen kurtarıldı
    23:14 İzmir Karaburun'da Yunanistan unsurları tarafından geri itilen lastik bottaki 1'i çocuk 37 düzensiz göçmen kurtarıldı

    İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik ekipleri, Yunanistan unsurlarınca geri itilen lastik bottaki 1'i çocuk 37 düzensiz göçmeni kurtardı. Göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • Ferhat Göçer, Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda sahne aldı
    23:13 Ferhat Göçer, Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda sahne aldı

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda şarkıcı Ferhat Göçer, Seyhan Nehri kıyısındaki Merkez Park'ta konser verdi. Katılımcılar, Göçer'in şarkılarına eşlik ederken, dinleyiciler ise performansı cep telefonlarıyla kaydetti ve konser sonunda sanatçıyı alkışladı.


Advertisement