Cezayir'in sömürge tarihine meydan okuyan sembolü: Cezayir Ulu Camii - Son Dakika
Güncel

Cezayir'in sömürge tarihine meydan okuyan sembolü: Cezayir Ulu Camii

Cami dışından ve içinden detaylar Camide namaz kılanlar Cezayir'in sömürge tarihine meydan okuyan sembolü: Cezayir Ulu Camii Cezayir Alimler Birliği Başkanı Kasum: "Cami, büyük yapısı ve devasa minaresiyle Cezayir'e şehrin her yönünden giriş yapan misafirleri ilk karşılayan yapı konumunda"...

06.02.2022 14:03  Güncelleme: 15:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cami dışından ve içinden detaylar

Camide namaz kılanlar Cezayir'in sömürge tarihine meydan okuyan sembolü: Cezayir Ulu Camii

Cezayir Alimler Birliği Başkanı Kasum:

"Cami, büyük yapısı ve devasa minaresiyle Cezayir'e şehrin her yönünden giriş yapan misafirleri ilk karşılayan yapı konumunda"

Caminin yapıldığı bölgenin adı misyoner Lavigerie'ye ithafen verilen Lavigerie isminden Fransa'dan bağımsızlık alındıktan sonra İslamın sembolü "Muhammediye" olarak değiştirildi

EBU BEKİR AŞKIN - Afrika'nın en büyük mescidi konumundaki Cezayir Ulu Camii, Fransa sömürge döneminin izlerini ülkeden silmek adına yapılan en önemli eserler arasında yer alıyor.

Tasarımında İslam tarihinin çeşitli dönemlerinden motifleri barındıran cami, içerisinde huzura doyulabilen ağaçlarla süslü avlusu ve ziyaretçilerine görsel şölen yaşatan minaresiyle birçok yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği mekanların başında geliyor.

Cami, Cezayirliler için ihtişamı ve görsel güzelliğinin yanı sıra ülkede Fransız sömürgesinin izlerini silmek adına da birçok manevi değeri barındırıyor.

Şehrin sembolü Notre Dame D'Afrique Katedrali yerine Cezayir Ulu Camii oldu

Cami hakkında AA muhabirine konuşan Cezayir Alimler Birliği Başkanı Abdurrezzak Kasum, Cezayir Ulu Camii'nin birçok maddi ve manevi özelliği bir arada bulundurduğunu ifade etti.

Fransız kolonizasyonu döneminde, şehre gelenlerin Cezayir'in başkentine girerken ilk gördükleri eserin Notre Dame D'Afrique Katedrali olduğunu hatırlatan Kasum, Ulu Cami'nin inşasıyla beraber bu özelliğin katedralden mescide geçtiğini söyledi.

Kasum, mescid için şu ifadeleri kullandı:

"Bizim halk arasında söylediğimiz tabirdeki gibi 'yüzde asılı olan bir nişan' gibi. Hem şekli bakımdan hem de manevi açıdan. Öncelikle bina edildiği yer açısından cami, büyük yapısı ve devasa minaresiyle Cezayir'e şehrin her yönünden giriş yapan misafirleri ilk karşılayan yapı konumunda."

Bağımsızlıktan sonra bölgenin ismi "Muhammediye" oldu

Manevi yönden caminin Cezayir'in Müslüman bir halk olduğunu yeniden dünyaya gösterdiğini vurgulayan Kasum, caminin bulunduğu bölgenin Cezayir'in Fransa'dan bağımsızlığını kazanmadan önce Fransız Kardinal Charles Lavigerie'ye ithafen "Lavigerie" ismiyle anıldığını söyledi.

Kardinal Lavigerie'nin sömürge döneminde caminin inşa edildiği bölgede misyonerlik faaliyetleri sürdüren bir müessesenin başında olduğunu kaydeden Kasum, merkezin görevinin "maddi durumu iyi olmayan ailelerin küçük yaştaki çocuklarını ailelerinden kopararak, kendi dinlerini öğretmeleri" olduğunu ifade etti.

Bu durumun bağımsızlığın kazanılmasından sonra değiştiğini dile getiren Kasum, bölgenin isminin bağımsızlıktan sonra Allah'ın resulü Hazreti Muhammed'e atfen "Muhammediye" şeklinde değiştirildiğini aktardı.

Sadece ibadet yeri değil aynı zamanda bir sosyal yaşam alanı

Cami ziyaretçilerinden Reşit Hamudi de Ulu Cami'nin sadece bir ibadet yeri olmadığını, içerisindeki bahçeler ve geniş avlusuyla ailesiyle geldiğinde vakit geçirebildiği bir sosyal yaşam alanı olduğunu belirtti.

Hamudi, "Hafta sonları muhakkak çocuklarımla beraber camiyi ziyarete geliyorum. Ben ibadetimi yaparken, çocuklarım da içeride dolaşıyor, oyun oynuyor." diye konuştu.

Cezayir Ulu Camii'nin özellikleri

Başkent Cezayir'in sahil kısmında yer alan Muhammediye bölgesinde 2012 yılında yapımına başlanan cami, 2020 yılında inşası tamamlanarak ibadete açıldı.

Cami, açılışının ardından Fas'ın Kazablanka şehrindeki 2. Hasan Cami'sini geçerek Afrika'nın en büyük mescidi unvanını aldı.

Cezayir Ulu Camii ayrıca dünyada Suudi Arabistan'daki Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi'den sonraki en büyük cami.

Öte yandan cami, 265 metre ile dünyanın en uzun minaresine sahip. 120 bin kişilik kapasiteye sahip Cezayir Ulu Camii, içerisinde kütüphane, konferans salonu, İslam tarihi müzesi ve bilimsel araştırma merkezini de barındırıyor.

Cezayir\'in sömürge tarihine meydan okuyan sembolü: Cezayir Ulu Camii
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Cezayir'in sömürge tarihine meydan okuyan sembolü: Cezayir Ulu Camii - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi
    23:20 Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi

    Kayseri'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda arama yapılan bir araçtan çok sayıda tarihi eser çıktı. İstihbari çalışmalar sonucunda durdurulan araçta ve sürücüsü üzerinde yapılan aramalarda 10 adet sikke, 5 adet obje ve 20 gram altın tozu bulundu. Materyallere el konulurken, sürücü gözaltına alındı.

  • CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek
    23:19 CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek

    CHP Genel Merkezi, 31 Mart yerel seçimlerinde parti aleyhine açık veya gizli çalışma yürüten üyelerle ilgili ihraç istemiyle disiplin sürecinin başlatılacağını duyurdu. Parti, il, ilçe örgütleri ve başkan adaylarına gönderdiği yazıda, bu üyelerin isim ve görevleri ile aleyhe yaptıkları çalışmalara ilişkin delillerin bildirilmesini istedi.

  • Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği'nin yeni başkanı Ozan Özçelik oldu
    23:16 Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği'nin yeni başkanı Ozan Özçelik oldu

    Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği Olağan Genel Kurulu'nda yapılan seçimle Ozan Özçelik derneğin yeni başkanı oldu. Seçim sonuçlarına göre 14 oy alan Özçelik, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte derneği yönetecek.

  • Denizli'de İlkokul Öğrencisi ve İki Arkadaşı Kayboldu
    23:16 Denizli'de İlkokul Öğrencisi ve İki Arkadaşı Kayboldu

    Denizli'nin Pamukkale İlçesi'nde ilkokul 4. sınıf öğrencisi Ayaz Yalçın ve iki arkadaşı dünden itibaren haber alınamıyor. Aile ve polis ekipleri kayıp çocukları bulmak için arama çalışmalarını sürdürüyor.

  • Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği Kursuna Katılan 23 Kişi Eğitim Alıyor
    23:13 Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği Kursuna Katılan 23 Kişi Eğitim Alıyor

    Ordu'da Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından düzenlenen ana arı yetiştiriciliği kursuna 23 kişi katıldı. Vali Muammer Erol, kursu ziyaret ederek kursiyerlere başarılar diledi. Kurs sonunda sertifika verileceği belirtildi.

  • Huawei Watch Fit 3, Apple Watch'a benzer bir tasarıma sahip
    23:09 Huawei Watch Fit 3, Apple Watch'a benzer bir tasarıma sahip

    Huawei'nin yeni akıllı saati Watch Fit 3'ün ilk görüntüleri yayınlandı. Watch Fit 3, Apple Watch Series 9'a oldukça benzer bir görünüme sahip. Yeni tasarımda ekran biraz daha kare şeklinde tasarlanmış ve sağ üst tarafta yeni bir fiziksel düğme eklenmiş. Huawei Watch Fit 3, daha ekonomik bir alternatif olacak şekilde geliyor ve tahmini olarak 100 euro civarında bir fiyat etiketine sahip olacak. Cihazın özellikleri arasında Bluetooth bağlantısı, bildirim gösterimi, ses dosyalarını saklama ve oynatma, spor aktivitelerini takip etme gibi temel akıllı saat özellikleri bulunuyor. Huawei'nin bu yeni modeli, Apple Watch'a yakın pratik özellikler sunarak uygun fiyatlı akıllı saat arayan kullanıcılar için cazip bir alternatif oluşturuyor.

  • OnePlus Ace 3 Pro Özellikleri ve Detayları Ortaya Çıktı
    23:09 OnePlus Ace 3 Pro Özellikleri ve Detayları Ortaya Çıktı

    OnePlus'ın yeni amiral gemisi modeli OnePlus Ace 3 Pro, Snapdragon 8 Gen 3 işlemcisi ve 16 GB RAM belleği ile dikkat çekiyor. Ayrıca 1,5K kavisli ekran, 6000 mAh pil ve 100W hızlı şarj desteği gibi özelliklere sahip olan cihaz, rakiplerine aman vermeyecek.


Advertisement