CFO SUMMİT 2022 SONA ERDİ - Son Dakika
Güncel

CFO SUMMİT 2022 SONA ERDİ

?Türkiye'nin önde gelen firmalarının üst düzey yöneticileri ve CFO'ları, CFO Summit 2022'de bir araya geldi.

23.02.2022 17:07  Güncelleme: 17:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

? Türkiye'nin önde gelen firmalarının üst düzey yöneticileri ve CFO'ları, CFO Summit 2022'de bir araya geldi. İş dünyasının dönüşümüne öncülük eden zirvede buluşan liderler finansal büyümenin yol haritasına ilişkin önemli bilgiler paylaştı. Pandeminin öngörülemeyen etkilerine vurgu yapılan etkinlikte yeni dönemde büyümenin yolunun sürdürülebilirlik ve dijitalleşmeden geçtiğine dikkat çekildi.

Milliyet Executive & DataExpert & İz İletişim iş birliğinde, BMI organizasyonuyla bu yıl altıncısı düzenlenen, Türkiye'nin finans ve ekonomi alanında önemli karar alıcılarına ve düşünce önderlerine ev sahipliği yapan CFO Summit 2022 Zirvesi sona erdi. RESHAPE teması ile düzenlenen zirvede, Türkiye'nin önde gelen firmalarının üst düzey yöneticileri ve CFO'ları, Finans ve Bankacılık sektöründen orta ve üst düzey yöneticiler, finans alanında uzman akademisyenler ve bu alandaki sektör danışmanları, uzman basın mensupları ve finansal yönetim danışmanları bir araya geldi.

FIRSATLAR, RİSKLER, YENİ YÖNELİMLER ELE ALINDI

Etkinlikte dünyayı zorlu bir sürece sokan salgının etkisiyle, pandemi sonrası yeni normalde finansın geleceği ve sürdürülebilirliği; iklim krizinin, yenilenebilir enerjilerin, şirketlerin finans alanında hızlanan dijitalleşme sürecinin ve sürdürülebilirliğin getireceği fırsatlar, riskler ve yeni yönelimler değerlendirildi. Kur dalgalanmaları ve yüksek enflasyona bağlı küresel durgunlukla birlikte dijitalleşmenin önündeki olası engeller ve dijital finansın geleceği gibi konuların yanı sıra hızlı dönüşüm etkisiyle şekillenen yeni süreçte, şirketlerin bu dönüşüme nasıl ayak uyduracağı gibi konular da ele alındı.

ALTUNKAYA: FİNANS LİDERLERİ ZİRVESİ ARTIK GELENEKSEL HALE DÖNÜŞTÜ

Zirveye ilişkin değerlendirme yapan DataExpert'in Yönetici Ortağı M. Yasin Altunkaya ise 'CFO Summit'in altıncısını düzenledik. Türkiye'deki finans liderlerine önem atfetmek için düzenlediğimiz zirve serisinin bir ayağını gerçekleştirmiş olduk. Finans Liderleri Zirvesi artık geleneksel hale dönüştü. Her sene finans liderlerinin gündem maddelerini oluşturduğumuz, bir araya gelip fikir paylaşımı yaptığımız oturumlar serisi oldu. Toplamda 6 panelde farklı konuları ele aldık. Gündem maddelerimiz dünyanın içinde bulunduğu enerji, finans krizleri ve politik dengesizlikler oldu. Çok iyi bir zirveydi, beklentilerimizin ötesinde gerçekleşti. 400'ün üzerinde katılımcımız vardı. Türkiye ekonomisinin hemen hemen yarısını yöneten finans liderleriyle bir araya geldik. Dolayısıyla ekonomiye yön veren finans liderlerinin gözünden bu sene ve önümüzdeki dönem nasıl geçecek' Bunları tartışma imkanımız oldu? diye konuştu.

BAHÇIVAN: YENİ YATIRIMLARA VE UYGUN KOŞULLARDA FİNANSMANA İHTİYACIMIZ VAR

Zirvenin açılışını yapan İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, salgın sonrası küresel tedarik zincirlerinde yaşanan ve hala devam eden aksamaların dünyada olduğu gibi Türkiye'yi de enflasyonda ve hemen her alanda etkilediğine değindi. Dünyanın çeşitli bölgelerinde artan jeopolitik risklerin ve iklim değişikliği krizine dikkat çeken Bahçıvan, 'Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında 2026'da başlayacak sınırda karbon düzenlemesine hazır olmak için sanayiciler olarak güçlü bir farkındalığa, yeni yatırımlara ve uygun koşullarda finansmana ihtiyacımız var. Bununla birlikte CFO'lar da yalnızca firmanın parasını yöneten üst düzey yöneticiler olarak değil, belirsizlik ve risklerin giderek arttığı bir dünyada, firmanın direncini ve uyum yeteneğini güçlendiren, şirkete esneklik, sürdürülebilirlik ve sürdürülebilir finansman katan, yol gösteren dinamik liderler olarak konumlanmalı' dedi.

ERGİN: CVC'YE YATIRIMLAR DÜNYADA 16 MİLYAR DOLARA ULAŞTI

Zirvede 'Unicorn Dünyası ve Kurumsal Girişim Yatırımları' başlıklı bir konuşma yapan Re-Pie'nin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Ergin, Kurumsal Girişim Sermayeleri'ne (CVC) yönelik bilgi vererek şu ifadeleri kullandı:

'Şirketlerin stratejileri, büyüme hedefleri ve yeni pazar arayışları doğrultusunda yaptıkları yatırımları içeren girişim sermayesi fonlarıdır. Kurumsal girişim sermayelerine (CVC) yatırımlar dünyada 16 milyar dolara ulaştı. Toplam 2 bin 900 tane iş olduğunu biliyoruz. Bunun 318 tanesinde çıkış oldu. 2021'in ilk 6 ayında kurumsal girişim sermayelerinin dahil oldukları fonların toplamı rekor seviyeye ulaştı. Sadece 6 ayda ulaşılan seviyenin, 2020 yılı toplamından daha fazla olduğu görülüyor. 2021 yılının sadece ilk yarısında toplam 438 çıkış yapıldı ve bunların 318'i M&A işlemi, 120'si halka arz olarak gerçekleşti. 2016 yılından itibaren CVC'lerin dahil oldukları fonlarda 2 bin 580 çıkış gerçekleşmişti. Kimler yapıyor bu işi diye baktığımızda ise Google, Intel ve Microsoft gibi şirketlerin bu işin içinde olduğunu görüyoruz. Bu tarz işler biraz sabır ister. Girişim ekosistemindeki işler biraz zaman alır.'

DALGALI EKONOMİDE RİSK YÖNETİMİ VE YATIRIM PLANLAMASI OTURUMU

Ardından avukat Dr. İsmail G. Esin'in moderatörlük yaptığı 'Dalgalı Ekonomide Risk Yönetimi ve Yatırım Planlaması' başlıklı oturumda Anadolu Efes'in CEO'su ve Bira Grubu Başkanı Can Çaka, Oyak Yatırım'ın Genel Müdürü Erkan Ünal, Şişecam'ın Genel Müdürü Görkem Elverici ve Enerjisa'nın CEO'su Murat Pınar konuşmacı olarak yer aldı.

İlk olarak söz alan Anadolu Efes'in CEO'su ve Bira Grubu Başkanı Can Çaka, 'Türkiye'nin de jeopolitik risklerin ortasında olmasından dolayı dünyada da konuşulur Türk yöneticileri riskleri, krizleri yönetme konusunda efsunlandı. Gerçekten öyle çünkü ona alıştık. Her sektörün bence dijitalleşme, kurum içi ve dışı girişimcilik ile çalışması elzemdir. Sürdürülebilirlik de öyle önemli bir alan. Hepimizin görevi, çocuklarımıza yaşanabilir bir gelecek bırakabilmek için bugün itibariyle karbon ayak izimizi azalmamız lazım. Çevreye etkimizi azaltmamız lazım. Önümüzdeki 10 yıl için en önemli yatırımlarımız belki de bu alanda olacak' ifadelerini kullandı.

ÜNAL: KRİZ FIRSATLARI DA BERABERİNDE GETİRİYOR

Kriz anlarında soğukkanlılık vurgusu yapan Oyak Yatırım'ın Genel Müdürü Erkan Ünal da 'Krizler her zaman kötü değildir. Yani ekonominin kendini yenilemesi, ülkelerin kendilerini yenilemesi için bazen batmak da iyi bir şeydir, fırsatlar da çıkıyor. Genel olarak bizlerin şirketleri iyi yönettiğini düşünüyorum' dedi.

Şişecam'ın Genel Müdürü Görkem Elverici ise 'Yönetsel sürdürülebilirlik, hedefleri olan sürdürülebilirlik gibi başka konular da ön plana çıkıyor. Kendi yönetim kadromuzla da konuşurken hep aynı şeyi söylüyorum bir krize krizin içinde hazırlanamazsınız. Krizi krizin içerisinde çok sınırlı şekilde yönetirsiniz. Krizleri yönetebilmek için krize girmeden önce riskleri öngörmek, hesaplamak ve başınıza geldiği zaman ne yapmanız gerektiğini çok daha önceden planlayıp gerekli yönetsel ve dijital olarak altyapılarla ilgili hazırlığı yapmak gerekiyor' diye konuştu.

PINAR'DAN ORTAK AKIL VURGUSU

Enerjisa'nın CEO'su Murat Pınar da 'Krizleri ortak akılla yenmek lazım. Son kararı liderler verecektir ama ekibiniz artık kriz ekibidir. Enerjinin kendisi zaten kriz yönetimidir. Her gün, her an, her ilde, her kasabada elektrik kesintisi o bölgenin krizidir' ifadelerini kullandı.

BÜYÜK ÖLÇEKLİ YATIRIMLAR İÇİN FİNANSMAN VE KUR OYNAKLIĞINDAN KORUNMA SEÇENEKLERİ OTURUMU

Merkez Bankası eski Başkanı Prof. Dr. Erdem Başçı'nın moderatörlük yaptığı 'Büyük Ölçekli Yatırımlar İçin Finansman ve Kur Oynaklığından Korunma Seçenekleri' başlıklı oturumda ise Yıldırım Holding'in Mali İşler Başkanı Dr. Evren Öztürk, Nurol Holding'in CFO'su Kerim Kemahlı, Kalyon Holding'in CFO'su Mustafa Koçar ve IGA Havalimanı İşletmesi'nin CFO'su Selahattin Bilgen konuşmacı olarak yer aldı.

IGA Havalimanı İşletmesi'nin CFO'su Selahattin Bilgen, 'Her risk ve kriz beraberinde fırsatı da getiriyor. Bu fırsatları ne şekilde değerlendireceğimiz veya fırsata çevireceğimiz aslında o krizlere ne kadar hazır olduğumuzla ilgilidir. Bizim İGA'daki başarımızın arkasında dijitalleşme var' dedi.

Yıldırım Holding'in Mali İşler Başkanı Dr. Evren Öztürk ise zor günlerde herkesin mazeretine olduğuna dikkat çekerek şirket içinde mazaret yerine maharet kültürü yarattıklarını dile getirdi.

Kalyon Holding'in CFO'su Mustafa Koçar da 'Bizim için projeleri hayata geçirirken kaynak planlaması önemli. Tüm bunları yapabilmek de etkin bir risk yönetiminden geçiyor. Belirsizlik ortamında kaçmak yerine risklerden fırsat elde etmeye çalışıyoruz. Bunun için de oyun alanını geniş tutup, esnek yapılar kurmaya çalışıyoruz' diye konuştu.

Nurol Holding'in CFO'su Kerim Kemahlı ise 'Bir projeyi fırsatları risklerden fazla gördüğünüz için yaparsınız. O zaman buradaki asıl konu fırsatları da riskleri de doğru ölçmenizdir. Genelde fırsatları patronlar, riskleri de CFO'lar görür. Sonra da bol bol tartışırız. Bu arada her zaman patron kazanır. O yatırımı yapacaksanız da bize de o riskleri yönetmek düşer' ifadelerini kullandı.

Zirve en etkili 50 CFO ödül töreniyle sona erdi.

CFO SUMMİT 2022 SONA ERDİ
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel CFO SUMMİT 2022 SONA ERDİ - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Malatya'da 2 Bin Öğrenci Kütüphaneler Haftası Etkinliğinde Kitap Okudu
    11:24 Malatya'da 2 Bin Öğrenci Kütüphaneler Haftası Etkinliğinde Kitap Okudu

    Malatya'da düzenlenen Kütüphaneler Haftası etkinliğinde yaklaşık 2 bin öğrenci, Sümer Park'ta bir araya gelerek kitap okudu. Etkinlikte konuşma yapan Yeşilyurt İlçe Milli Eğitim Müdürü Caner Güler, kitap okuma alışkanlığının önemini vurgulayarak öğrencileri okumaya teşvik ettiklerini belirtti. Etkinliğe İl Milli Eğitim Müdürü Behçet Bakır ve Yeşilyurt Kaymakamı Kutsal Baytak da katıldı.

  • Sivas Akıncılar'da Kamu Personeline Acil İlk Yardım Eğitimi
    11:24 Sivas Akıncılar'da Kamu Personeline Acil İlk Yardım Eğitimi

    Sivas'ın Akıncılar ilçesinde, Kaymakam Saltuk Buğrahan Açıkbaş'ın koordinasyonunda Dr. Murat Emre Akkaş tarafından hükümet konağında görev yapan kamu personeline acil ilk yardım eğitimi verildi. Eğitime daire amirleri ve diğer kamu kurumlarında çalışan personel de katıldı.

  • D-100 Karayolu Gebze geçişinde tırın panelvanı bariyerlere sıkıştırması sonucu 1 kişi yaralandı
    11:23 D-100 Karayolu Gebze geçişinde tırın panelvanı bariyerlere sıkıştırması sonucu 1 kişi yaralandı

    D-100 Karayolu Gebze geçişinde meydana gelen kazada, bir tırın şerit değiştirirken panelvanı bariyerlere sıkıştırması sonucu 1 kişi hafif şekilde yaralandı. Olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi ve yaralıya ambulansta ilk müdahale yapıldı. Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

  • Afyonkarahisar'da yakalanan firari FETÖ hükümlüsü cezaevine gönderildi
    11:23 Afyonkarahisar'da yakalanan firari FETÖ hükümlüsü cezaevine gönderildi

    Afyonkarahisar'ın Sandıklı ilçesinde, FETÖ'ye üye olmak suçundan 6 yıl 3 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan İ.Ç, İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından Hüdai Kaplıcaları mevkisinde yakalandı. Hükümlü, savcılıktaki işlemlerinin ardından cezaevine gönderildi.

  • Gurbetçi Ali Yağcı, Karaman'da Müze Kurarak Eğitime Katkı Sağlıyor
    11:23 Gurbetçi Ali Yağcı, Karaman'da Müze Kurarak Eğitime Katkı Sağlıyor

    Karamanlı gurbetçi Ali Yağcı, öğretmenlik yapamadığı için işsiz kaldı ancak memleketindeki eski okul binasına kurduğu müzeyle eğitime katkı sağlamaya devam ediyor. Yağcı, yıllar boyunca topladığı binlerce eğitim aracını sergilediği müze ile ziyaretçilerini geçmişe götürerek eğitime katkı sağlıyor.

  • Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, Esnaf ve Vatandaşlarla Buluştu
    11:23 Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, Esnaf ve Vatandaşlarla Buluştu

    Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, Kayseri'nin en büyük mahallesi Mevlana'da esnaf ve vatandaşlarla bir araya geldi. Yapılan hizmet ve yatırımlar nedeniyle takdir ve teşekkür aldı.

  • Milli Kütüphane, Ankara dışından da erişilebilir hale getiriliyor
    11:20 Milli Kütüphane, Ankara dışından da erişilebilir hale getiriliyor

    Türkiye'nin kültürel hafızası Milli Kütüphane kaynaklarında bugüne kadar 20 milyon sayfa dijitale aktarılırken, kütüphanenin yakın zamanda Ankara dışından da erişilebilir hale getirilmesine ilişkin çalışmalar başlatıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Taner Beyoğlu, dijitalleşme çalışmaları hakkında bilgi verdi. Milli Kütüphane, gazete, dergi, kitap ve diğer bilgi kaynaklarını dijitalleştirerek vatandaşların çevrimiçi erişimini kolaylaştırmayı hedefliyor.

  • Hakkari'de müzik öğretmeni Ahmet Kotan'ın ismi atölyeye verildi
    11:20 Hakkari'de müzik öğretmeni Ahmet Kotan'ın ismi atölyeye verildi

    Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde kalp krizi sonucu hayatını kaybeden müzik öğretmeni Ahmet Kotan'ın ismi, görev yaptığı okuldaki müzik atölyesine verildi. İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından finanse edilen 'Atölyesiz Okul Kalmasın Projesi' kapsamında Kotan'ın görev yaptığı okula müzik atölyesi kuruldu. Açılış törenine katılan yetkililer, Kotan'ın anısını yaşatmak amacıyla atölyenin açıldığını belirtti.

  • Adana'da 31 Mart'ta yapılacak olan Mahalli İdareler Seçiminde 1 milyon 629 bin 959 seçmen oy kullanacak
    11:20 Adana'da 31 Mart'ta yapılacak olan Mahalli İdareler Seçiminde 1 milyon 629 bin 959 seçmen oy kullanacak

    Adana'da 31 Mart'ta yapılacak olan Mahalli İdareler Seçiminde 5 bin 164 sandıkta 1 milyon 629 bin 959 seçmen oy kullanacak. Adana'nın ilçelerinde ise toplamda 1 milyon 629 bin 959 seçmen oy kullanacak.

  • Erzurum Müftüsü Dr. Rüstem Can, Horasan'da Hafızlık Yapan Öğrencilerle Buluştu
    11:19 Erzurum Müftüsü Dr. Rüstem Can, Horasan'da Hafızlık Yapan Öğrencilerle Buluştu

    Erzurum Müftüsü Dr. Rüstem Can, Ramazan İrşat Programları kapsamında Horasan'da bulunan Mustafa Gül Yatılı Erkek Kur'an Kursu'nda hafızlık yapan öğrencilerle bir araya geldi. Müftü Can, öğrencilerle sohbet ederek öneri ve isteklerini dinledi. Ayrıca, Horasan'da bulunan diğer Kur'an kurslarını da ziyaret eden Müftü Rüstem Can, teravih sohbeti yaparak gençlere çikolata ikram etti.

  • Sivas'ın Şarkışla ilçesinde kamyonet devrildi, 3 kişi yaralandı
    11:19 Sivas'ın Şarkışla ilçesinde kamyonet devrildi, 3 kişi yaralandı

    Sivas'ın Şarkışla ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, M.B. (51) idaresindeki kamyonet devrildi ve kazada sürücü ile araçta bulunan G.B. (49) ve H.B. (17) yaralandı. Yaralılar, Şarkışla Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.


Advertisement