CHP'de 295 Adaydan 10'u Kadın - Son Dakika
Güncel

CHP'de 295 Adaydan 10'u Kadın

CHP\'de 295 Adaydan 10\'u Kadın

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Hilal Dokuzcan, önceki dönemlere göre kadın aday adayı sayısında önemli artış yaşadıklarını söyledi.

21.11.2013 11:14  Güncelleme: 16:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP'de 3 Kasım'da gerçekleştirilen Parti Meclisi (PM)  toplantısında belirlenen 295 yerleşim yerindeki belediye başkan adaylarından 10'u kadın olurken, Kadın Kolları ile adaylar ise sayının artmasını bekliyor. 

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Hilal Dokuzcan, yaptığı açıklamada, önceki dönemlere göre kadın aday adayı sayısında önemli artış yaşadıklarını söyledi. 

Adayların merkez yoklaması ile belirlendiği yerlerde yüzde 33'lük cinsiyet kotasının uygulandığını bildiren Dokuzcan, şu ana kadar belediye meclis üyelikleri için yaklaşık 3 bin, belediye başkanlıkları için ise 130 kadının başvuru yaptığını hatırlattı. 

Son PM  toplantısında belirlenen 295 yerleşim yerindeki belediye başkan adaylarından 10'unun kadın olduğunu ifade eden Dokuzcan, toplamda bu sayının ise çok artacağına inandıklarını kaydetti. 

Kendilerinin yüzde 33'ten ziyade "eşit temsil" istediklerinin altını çizen Dokuzcan,  "Açıklanan yerlerde kadın aday adayı başvurusu azdı. Diğer yerlerle bu sayının çok artacağını düşünüyoruz. Nihai hedefimiz ise eşit oranda temsil. İnanıyorum ki önümüzdeki yıllarda kadınlar daha fazla yönetimde yer alacak, çünkü Türkiye'nin buna ihtiyacı var" diye konuştu. 

 "Kadınlar mutlaka bu yarışın içinde olmalı"

Halen Aydın Belediye Başkanlığını yürüten ve büyükşehir statüsü kazanan kentte yeniden aday gösterilen Özlem Çerçioğlu da Avrupa ülkelerindeki kadın yönetici sayısının fazlalığına dikkati çekti. 

Nüfusun yüzde 50'sini kadınların oluşturduğu bir ülkede, kadın temsilinin yüzde 1'lerde kalmasının kabul edilemeyeceğini belirten Çerçioğlu, "Hem adaylık hem de aday adaylığı bir yarıştır. Kadınlar mutlaka bu yarışın içinde yer almalı" dedi. 

Kadınların kente bakışının, erkeklere göre çok farklı olduğunu da savunan Çerçioğlu, kadınların kenti her anlamıyla yaşadığı söyledi. 

Çerçioğlu, "Kadın bir kente anne gözüyle bakıyor ve ona göre hizmet üretiyor. Artık halkımızda bunun bilincinde, kadın adayları daha çok tercih ediyor" diye konuştu.  

Sadece belediye başkanlıklarında değil meclis üyelikleri hatta muhtarlıklar da bile kadın sayısının çok az olduğunu ifade eden Çerçioğlu, CHP ve diğer partilerde kadın aday sayısının kesinlikle eşit olması gerektiğini vurguladı. 

Bolu'da cumhuriyet tarihinin ilk kadın adayı

CHP'nin Bolu Belediye Başkanlığı için PM'de adaylığı onaylanan  Mehtap Özcan Mısırlıoğlu da kentte Cumhuriyet tarihinden bu yana ilk defa bir kadının belediye başkanlığı için aday gösterildiğini söyledi.

Resmi rakamların açıklanmasının ardından partilerinin ülke genelindeki kadın sayısının beklenilenden fazla olacağının görüleceğini aktaran Mısırlıoğlu, "CHP'nin kadına verdiği önemi diğer partilerin de gözetmesi gerekiyor" dedi.

 Biri büyükşehir dört il, altı ilçe  

PM onayının ardından Çerçioğlu ve Mısırlıoğlu'nun yanı sıra Karaman'da Merih Ünver ile  Sivas'ta Gülümser Heper'in adaylıkları açıklanmıştı.

Giresun'un Bulancak ilçesinde Fatma Karaibrahimoğlu Canik, Osmaniye'nin Bahçe ilçesinde  Hülya Sağlam, Kocaeli'nin Başiskele ilçesinde  Aysun KılınçKırklareli'nin Kavaklı beldesinde  İnci TunçTokat'ın Niksar ilçesinde Yasemin Yıldırım ve Adana'nın Karaisalı ilçesinde de İlhan Şahin CHP'nin açıklanan diğer kadın adayları. 

Ankara'da Aylin Nazlıaka, İzmir'de Birgül Ayman Güler ile Canan Arıtman, Adana'da Rukiye Çinkılıç, Antalya'da Figen Çalıkuşu, Muğla'da da Ayla Kara ile Yaşar Sevgi Seren de CHP'den aday adaylıklarını açıklamışlardı.

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement