CHP'den "Ekonomi" Değerlendirmesi - Son Dakika
Politika

CHP'den "Ekonomi" Değerlendirmesi

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, "Türkiye, şubat ayında da yüzde 19,7 tüketici enflasyonu ile dünyanın en yüksek enflasyonuna sahip 10 ekonomisi arasında kalmaya devam etti.

04.03.2019 14:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, "Türkiye, şubat ayında da yüzde 19,7 tüketici enflasyonu ile dünyanın en yüksek enflasyonuna sahip 10 ekonomisi arasında kalmaya devam etti. Bir diğer ifadeyle, Türkiye enflasyonda Orta Afrika, Liberya, Sierra Leone ve Angola gibi ülkelerle aynı ligde kaldı." ifadelerini kullandı.

Öztrak, yazılı açıklamasında, Türkiye İstatistik Kurumunca (TÜİK) açıklanan rakamların tanzim satışların bir işe yaramadığını gösterdiğini savundu.

Tüketici enflasyonunun şubat ayında yüzde 0,5 olan piyasa beklentisinin ve yüzde 0,59 olan geçmiş yıllardaki şubat ortalama enflasyonunun altında kaldığını belirten Öztrak, şöyle devam etti:

"Geçmiş yıllardaki şubat enflasyonu kadar veya piyasa beklentisi kadar enflasyon artsaydı, yıllık enflasyon yüzde 20'nin üstünde kalacaktı. Buna rağmen Türkiye, şubat ayında da yüzde 19,7 tüketici enflasyonu ile dünyanın en yüksek enflasyonuna sahip 10 ekonomisi arasında kalmaya devam etti. Bir diğer ifadeyle, Türkiye enflasyonda Orta Afrika, Liberya, Sierra Leone ve Angola gibi ülkelerle aynı ligde kaldı."

Öztrak, gıda fiyatlarındaki artışa dikkati çekerek, şubat ayında marulun yüzde 35,2, taze fasulyenin yüzde 25,6, maydanozun yüzde 24 artığına değindi.

Yıllık fiyat değişiminde ise soğanın zam şampiyonluğunu kaptırmadığını belirten Öztrak, "Yıllık olarak bakıldığında kuru soğan yüzde 219,8, pırasa yüzde 152,3, ıspanak yüzde 135,2, patates yüzde 135,1 zam gördü. Millet kış aylarında kış sebzelerine hasret kaldı. Mutfaktaki yangın şubat ayında da devam etti." değerlendirmesinde bulundu.

"Çözüm beklemek boşuna"

Öztrak, şubat ayının son günlerine sarkıtılan benzin ve mazot zamlarının da tüketici fiyatlarına tam olarak yansımadığını, şubat ayının son günlerinde benzinin pompa fiyatı, bir önceki ay sonuna göre yüzde 6,6 pahalı olmasına rağmen, rakamlarda bunun yüzde 2'ye yakın artırıldığını savundu.

"Rakamlarda ne kadar ince ayar yapılırsa yapılsın, göz boyamaya yönelik ne kadar işle uğraşılırsa uğraşılsın, tarlada yangın sönmeden mutfakta yangının sönmeyeceği bir kez daha anlaşılmıştır." ifadelerini kullanan Öztrak, şunları kaydetti:

"Bunu anlayamayan tek adres ise Saray ve Sarayın damadıdır. Milletin satın alma gücündeki erimeyi ve düşen talebi başarı olarak gören, kaybolan satın alma gücünü borçlanmayla ikame etmeye çalışan bu kadrolardan Türkiye ekonomisinin sorunlarına çözüm beklemek boşunadır. Türkiye çöken tarım sektörünü acilen yeniden ayağa kaldırmak zorundadır. Ürün planlamasından başlayarak, tarladan sofraya kadar olan tüm ürün zinciri yeniden ele alınmalı, devlet yerli üreticisini destekleyip üretimi teşvik etmelidir. Tanzim satışta ithal bakliyat satarak mutfaktaki yangının sönmesi mümkün değildir. Milletine ve kendi üreticisine sırtını çevirmiş bu iktidar, vatandaşlarımızın daha fazla ezilmesine neden olmadan artık bu gerçeklerin farkına varmalıdır. Yaklaşan yerel seçimler, milletimizin, kendine sırtını dönmüş bu hayırsız iktidara gerekli uyarıyı yapması için önemli bir fırsattır."

Kaynak: AA

Son Dakika Politika CHP'den 'Ekonomi' Değerlendirmesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi 2024-2029 döneminin ilk birleşimini gerçekleştirdi
    21:03 İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi 2024-2029 döneminin ilk birleşimini gerçekleştirdi

    İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, 2024-2029 döneminin ilk birleşimini gerçekleştirdi. Başkan Cemil Tugay başkanlığındaki oturumda, komisyonlarda görev alacak isimler belirlendi ve İZSU Genel Müdürlüğü'nün su tarifelerinde indirim yapılması önerisi karara bağlandı. Ayrıca, Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı'nın yeniden kurulması önerisi görüşüldü ve 2023 denetim komisyon raporu okundu.

  • CHP, Demirtaş ve Yüksekdağ'ın Duruşmasını Takip Edecek
    20:54 CHP, Demirtaş ve Yüksekdağ'ın Duruşmasını Takip Edecek

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da yargılandığı davanın yarınki duruşmasını takip etmek üzere Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftçi, Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Ankara Milletvekili Aliye Timisi Ersever'den oluşan bir heyet görevlendirdi.

  • Foça Belediye Başkanı Saniye Bora Fıçı, Protokol Üyelerini Ziyaret Etti
    20:22 Foça Belediye Başkanı Saniye Bora Fıçı, Protokol Üyelerini Ziyaret Etti

    Foça Belediye Başkanı Saniye Bora Fıçı, Belediye Meclis Üyeleri Osman Yurtseven ve Ümran Göçen ile birlikte Foça protokol üyelerini makamlarında ziyaret etti. Başkan Fıçı, Foça'nın daha çok gelişmesi ve kalkınması için tüm kamu kurumlarıyla birlikte çalışmaya devam edeceklerini belirtti.

  • TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Akar, Gürcistan Savunma Bakanı ile görüştü
    20:03 TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Akar, Gürcistan Savunma Bakanı ile görüştü

    Türkiye Büyük Millet Meclisi Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar, temaslarda bulunmak üzere Gürcistan'a geldi. Başkent Tiflis'te temaslarına başlayan Akar ve beraberindeki heyet, Gürcistan Savunma Bakanı İrakli Çikovani ile görüştü. Görüşmede, ülkeler arasındaki stratejik iş birliğinin önemi vurgulandı ve bölgesel güvenliğin güçlendirilmesine yönelik üçlü iş birliği hakkında konuşuldu.

  • Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü MCBÜ Rektörü Prof. Dr. Rana Kibar, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek'e 'Hayırlı olsun' ziyaretinde bulundu
    20:03 Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü MCBÜ Rektörü Prof. Dr. Rana Kibar, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek'e 'Hayırlı olsun' ziyaretinde bulundu

    Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rana Kibar, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek'i ziyaret etti. Rektör Kibar, Başkan Zeyrek'e hayırlı olsun dileklerini iletti.

  • Sancaktepe Belediyesi'nin şatafatlı makam katı tartışması
    20:01 Sancaktepe Belediyesi'nin şatafatlı makam katı tartışması

    31 Mart seçimlerinde AKP’den CHP’ye geçen Sancaktepe Belediyesi'nin, "şatafatlı makam'' katı tartışmasıyla gündeme gelen katı ve odaları görüntülendi. Belediyenin başkanlık katındaki 2 makam odasında, 2 adet lüks banyo, şark köşesi, davet salonu, yemek odalarının bulunduğu görüldü. Sancaktepe Belediye Başkanı Alper Yeğin, “Devletin parasıyla, milletin parasıyla kendilerine saltanat düzeni kurmuşlar” dedi. Belediyenin 1 milyar 946 bin TL’lik borç durumu da belediye binasına asıldı.


Advertisement