CHP'den Kadına Karşı Şiddeti Önlemek İçin Kanun Teklifi - Son Dakika
Politika

CHP'den Kadına Karşı Şiddeti Önlemek İçin Kanun Teklifi

CHP, kasten öldürme suçunun; yalnızca kadın olduğu için uygulanan ayrımcı şiddet saiki ile işlenmesi halinde, kişinin ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılmasını öngören kanun teklifi hazırladı.

04.03.2015 11:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP, kasten öldürme suçunun; yalnızca kadın olduğu için uygulanan ayrımcı şiddet saiki ile işlenmesi halinde, kişinin ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılmasını öngören kanun teklifi hazırladı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu; CHP Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili Şafak Pavey, CHP Balıkesir Milletvekili Nedret Akova, CHP İstanbul Milletvekilleri Melda Onur, Ayşe Eser Danışoğlu, Binnaz Toprak, Sedef Küçük, CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz ile CHP Bursa Milletvekili Sena Kaleli'nin de imzasını taşıyan Türk Ceza Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'ni, TBMM Başkanlığı'na sundu.

Teklife göre, kasten öldürme suçunun; kadına yönelik toplumsal cinsiyete dayalı şiddet olarak doğrudan kadına yalnızca kadın olduğu için uygulanan ayrımcı şiddet saiki ile işlenmesi halinde, kişi ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılacak.

Kasten yaralama suçunun; kadına yönelik toplumsal cinsiyete dayalı şiddet olarak doğrudan kadına yalnızca kadın olduğu için uygulanan ayrımcı şiddet saiki ile işlenmesi halinde, şikayet aranmaksızın verilecek ceza yarı oranında artırılacak.

Tehdidin; kadına yönelik toplumsal cinsiyete dayalı şiddet olarak doğrudan kadına yalnızca kadın olduğu için uygulanan ayrımcı şiddet saiki ile işlenmesi halinde, fail hakkında iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasına hükmolunacak.

Kadına yönelik toplumsal cinsiyete dayalı şiddet olarak doğrudan kadına yalnızca kadın olduğu için uygulanan ayrımcı şiddet saiki ile işlenen suçlarda takdiri indirim uygulanmayacak.

Teklifin gerekçesinde, Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun ve Türkiye'nin taraf olduğu İstanbul Sözleşmesi olarak tanımlanan, Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi'ndeki "kadına yönelik şiddet" tanımlarından hareketle, kadına karşı işlenen öldürme eylemlerinin, insan öldürme suçunun, yaralama suçunun, tehdit suçunun ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçunun nitelikli hali olarak sayılması için bu teklifin hazırlandığı belirtildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika CHP'den Kadına Karşı Şiddeti Önlemek İçin Kanun Teklifi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement