CHP Ekonomi Masası heyeti, STK'ler ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi - Son Dakika
Ekonomi

CHP Ekonomi Masası heyeti, STK'ler ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, "Aslında Türkiye'nin çok önemli bir potansiyeli var. Bunlardan bir tanesi genç nüfus. Bakan nüfusun, bakılan nüfusa oranı hala artmaya devam ediyor.

07.07.2021 14:06  Güncelleme: 17:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, "Aslında Türkiye'nin çok önemli bir potansiyeli var. Bunlardan bir tanesi genç nüfus. Bakan nüfusun, bakılan nüfusa oranı hala artmaya devam ediyor. Buna dünyada demokratik fırsat penceresi deniyor. Bu fırsat penceresini iyi değerlendiren ülkeler hızlı büyümeye ulaşıyor." dedi.

CHP Ekonomi Masası heyeti, Trabzon'da bir otelde düzenlenen toplantıda, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarının başkanları, sanayi kuruluşları ve esnaf temsilcileriyle bir araya geldi.

Toplantıda konuşan Öztrak, 2020 yılında dünyanın küresel bir salgınla karşı karşıya kalındığını belirterek, "Kovid-19 salgını tüm dünyayı ve bizi de önemli ölçüde vurdu. Baktığınız zaman bu salgınla birlikte Türkiye ekonomisi çok ciddi bir buhran içine girdi. Aslında son 3 yılın ortalama büyüme oranlarına baktığınızda 2017'den itibaren ortalama büyüme hızlarının sürekli aşağı doğru gittiğini görürüz." ifadelerini kullandı.

Bir ekonominin başarısının ne kadar kişiye iş verdiğiyle ölçüldüğünü savunan Öztrak, "Eğer bir ekonomi vatandaşlarına iş sağlayamıyorsa o ekonomiyi yönetenler başarılı değildir. Sağlıyorsa başarılıdır." dedi.

Öztrak, şunları kaydetti:

"Dünyada en yüksek faize sahip 7'nci ülkeyiz. Buna karşılık yüzde 17,5 enflasyon ile en büyük enflasyona sahip 14'ncü ülkeyiz. Yani faizi artırmışız, gelebileceğimiz yere kadar gelmişiz, ekonomide enflasyonu da düşürememişiz. Neden, çünkü Merkez Bankasına güven yok, hükümete güven yok. Merkez Bankası başkanını 9 ayda bir değiştirirseniz. Bu dünyada anlaşılır bir şey değil. Merkez Bankaları tüm dünyada istikrar müesseseleridir. Merkez Bankası ile uğraşmak şu anda da devam ediyor. Merkez Bankasında alt, üst, orta ne kadar yönetici varsa hepsini gönderiyorlar. Neye güvenip gönderiyorlar. Dünya yeni bir dalgaya hazırlanıyor. Küresel sıkıntıların daha da artma ihtimali var. Bugün dünyanın her yerinde Uluslararası Para Fonu diyor ki sosyal huzursuzluk bekliyorum. Bütün bunlarla karşı karşıyayken, hiç umurunuzda değil birtakım şeylerle Merkez Bankasının bütün yönetimini değiştiriyoruz. Bu Merkez Bankası ile siz bu mücadeleyi nasıl yapacaksınız. Bir gecede 100'e yakın yöneticiyi görevden alabiliyorsunuz. Bu tablo bu kriz aslında hepimizin cebini boşalttı. Bundan önceki Merkez Bankası Başkanı 128 milyar dolar nerede diye araştırdığı için 18 Mart'ta görevden alındı. Türkiye, parası kendi ligindeki ülkeler arasında en fazla değer kaybeden ülke. Bu kararlar bizim paramızı pul etti. Kredi geri ödememe risk primleri aldı başını gidiyor. Dünyada Brezilya'dan sonra en yüksek risk primi bizde. Türk ekonomisinde ciddi bir ısınmanın olduğu buradan anlaşılıyor. Bunun sonucunda Türkiye'ye istediğimiz nitelikli yabancı sermaye gelmiyor. Bırakın gelmemesini gayrimenkulü hariç tuttuğunuz zaman Türkiye'den sermaye çıkıyor, kaçıyor."

Türkiye'nin önemli bir genç nüfus potansiyeline sahip olduğuna değinen Öztrak, "Aslında Türkiye'nin çok önemli bir potansiyeli var. Bunlardan bir tanesi genç nüfus. Bakan nüfusun, bakılan nüfusa oranı hala artmaya devam ediyor. Buna dünyada demokratik fırsat penceresi deniyor. Bu fırsat penceresini iyi değerlendiren ülkeler hızlı büyümeye ulaşıyor." şeklinde konuştu.

Öztrak, Türkiye'nin coğrafi olarak düzgün bir yerde bulunduğunun altını çizerek, "Dört saatlik uçuş mesafesinde 58 ülkeye, 1,5 milyar nüfusa, 22 trilyon dolarlık pazara erişim imkanımız var. Trabzon'un Türkiye'nin en kritik limanlarından bir tanesi olması lazım. Trabzon Limanı'nın kapasitesi 10 milyon ton olması lazım. Kullanılan 3 milyon. Bu kapasiteden de yararlanılmıyor. Dolayısıyla coğrafi avantajımızı da kullanamıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Dünyada birtakım yeni eğilimler ortaya çıktığını vurgulayan Öztrak, "Türkiye'yi bu sıkıntılardan çıkaralım. Kapsayıcı nitelikli, sürdürülebilir büyüme dediğimiz olayın önemi bütün dünyada artıyor. Eskiden Washington mutabakatı vardı. G8 ülkelerinin yaptığı, İngiltere'de son toplanan G20 zirvesinde Cornwall mutabakatı diye bir mutabakat çıktı. Orada da büyüme kapsayıcı olmazsa, büyüme herkesi kucaklamazsa bu iş olmaz denildi. Merkez bankalarının görevi eşikliği falan sağlamak değil. Merkez bankalarının görevi fiyat istikrarını sağlamak ve ona bağlı olarak büyümeyi sağlamaktır ama artık merkez bankaları dünyada eşitliği sağlamayı kabul etmeye başladılar." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin bir üretim üssü olabileceğini aktaran Öztrak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Türkiye'yi bu buhrandan çıkarmak için güvene ihtiyaç var. Küresel arenadaki yarışma gücümüzü artırmak için ciddi bir yapısal reform sürecine ihtiyacımız var ama bu mevcut kadrolarla bunu yapmak güç görünüyor. Onun için bir ülkenin yeni kurallar, yeni kurumlar ve yeni kadrolara ihtiyacı var. Türkiye'de tarafsız bir cumhurbaşkanı olması son derece önemli. Türkiye'nin en büyük açığı, herkesi kucaklayan bir cumhurbaşkanı olmaması. Siyasette işler çok çözülemez noktaya geldiğinde iki tarafı bir araya getirecek çözebilecek cumhurbaşkanı makamı maalesef kalmadı."

Öztrak'ın konuşmasının ardından toplantı basına kapalı devam etti.

CHP Ekonomi Masası heyeti, STK\'ler ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi CHP Ekonomi Masası heyeti, STK'ler ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Elazığ'da peynir fiyatlarındaki artış nedeniyle merdiven altı üretim ve sahte ürünler piyasaya sürülüyor
    10:48 Elazığ'da peynir fiyatlarındaki artış nedeniyle merdiven altı üretim ve sahte ürünler piyasaya sürülüyor

    Elazığlı peynir üreticileri, peynir fiyatlarındaki artışa karşılık alım gücü düşen vatandaşın daha ucuz olduğu için merdiven altı üretimi peynire yöneldiklerini söylüyor. Peynir satışlarının düştüğü belirtilirken, sahte tulum peynirleri ve yaprak tulum adı altında ürünlerin piyasaya sürüldüğü ifade ediliyor. Üreticiler, maliyetlerin yüksek olması ve alım gücünün düşmesi nedeniyle peynirlerini satamadıklarını dile getiriyor.

  • Türkiye'de Tarımsal Girdi Fiyatları Arttı
    10:47 Türkiye'de Tarımsal Girdi Fiyatları Arttı

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE) yıllık 49,92, aylık yüzde 3,59 arttı. Şubat ayında tarımsal girdi fiyatları bir önceki aya göre yüzde 3,59, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 11,37, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 49,92 artış gösterdi. Veteriner harcamaları yıllık değişimde en yüksek artışı gösterirken, aylık değişimde ise diğer mal ve hizmetler grubu öne çıktı.

  • Yüksek Hızlı Tren İle Sivas-İstanbul Arası Seyahat Süresi Kısaldı
    10:43 Yüksek Hızlı Tren İle Sivas-İstanbul Arası Seyahat Süresi Kısaldı

    Türkiye'nin önemli ulaşım projelerinden biri olan Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattı, Sivas ile İstanbul arasında kesintisiz seyahat imkanı sunacak. Sivas'ın yollarına, İstanbul'a seyahat süresi otobüsle yaklaşık on dört saat sürerken 4 Mayıs'ta başlayacak olan aktarmasız Sivas-İstanbul seferi ile bu seyahat süresi yaklaşık yedi saate kadar düşecek.

  • Bandırma ve Erdek Ticaret Odaları Kapıdağ Turizmini Geliştirmek İçin İş Birliği Yapacak
    10:28 Bandırma ve Erdek Ticaret Odaları Kapıdağ Turizmini Geliştirmek İçin İş Birliği Yapacak

    Bandırma Ticaret Odası ve Erdek Ticaret Odası arasında Kapıdağ Turizmini geliştirmek amacıyla iş birliği protokolü imzalandı. Oluşturulan Kapıdağ Turizm Geliştirme Komisyonu, bölge turizminin gelişmesi ve tanıtımı için yapılması gerekenleri, ana sorunları ve çözüm önerilerini görüşmek üzere toplantılar düzenleyecek. Ayrıca, Kapıdağ Yarımadası'nda bulunan işletmelerin daha uzun sürelerde hizmet verebilmeleri için turizm sezon süresinin arttırılması için çalışmalar yapılacak.

  • İTO Başkanı: Yapısal reformlar ekonomimize taze güç verecektir
    10:27 İTO Başkanı: Yapısal reformlar ekonomimize taze güç verecektir

    İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, yapısal reformların ekonomiye güç katacağını belirterek, vergileme, sanayinin rekabetçi dönüşümü, üretken finansman sistemi ve yatırım ortamının güçlendirilmesi gibi reformların önemine vurgu yaptı. Avdagiç ayrıca, Türkiye'nin İsrail'e karşı yürürlüğe koyduğu ihracat kısıtlamasını desteklediğini belirtti.

  • Ödemiş Tarım, Hayvancılık Makinaları, Teknolojileri ve Yem Fuarı Açıldı
    10:23 Ödemiş Tarım, Hayvancılık Makinaları, Teknolojileri ve Yem Fuarı Açıldı

    Ödemiş Ticaret Borsası Çok Amaçlı Fuar Alanı'nda düzenlenen fuara yaklaşık 150 firma katıldı. Kaymakam Fatih Aksoy, tarım ve hayvancılığın önemine vurgu yaparak, fuarın bölgenin tarım potansiyelini göstereceğini belirtti. Fuar, 21 Nisan'a kadar ziyaretçilere açık olacak.


Advertisement