Ahmet Akın: "Eüaş Zarar Ettirilecek, Elektrim Üretim Maliyetindeki Artışın Yükü Hazineden Karşılanacak" - Son Dakika
Güncel

Ahmet Akın: "Eüaş Zarar Ettirilecek, Elektrim Üretim Maliyetindeki Artışın Yükü Hazineden Karşılanacak"

Ahmet Akın: "Eüaş Zarar Ettirilecek, Elektrim Üretim Maliyetindeki Artışın Yükü Hazineden Karşılanacak"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından ilk kez alınan bir kararla EÜAŞ'ın görevli tedarik şirketlerine çok düşük fiyattan elektrik satmasının kararlaştırıldığını belirterek, “EÜAŞ, hem sahip olduğu kamu santralleriyle ürettiği elektriği hem de ihaleyle piyasadan yüksek bedelle alacağı elektriği görevli tedarik şirketlerine sabit ve ucuz fiyattan satacaktır. Piyasadan kilovatsaatini 4 lira olan elektriğin görevli tedarik şirketlerine 1 lira 10 kuruştan satmasıyla EÜAŞ zarar ettirilecek, elektrik üretim maliyetindeki artışın yükü vatandaşların vergileriyle oluşan hazineden karşılanacaktır” dedi.

09.08.2022 11:35  Güncelleme: 12:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından ilk kez alınan bir kararla EÜAŞ'ın görevli tedarik şirketlerine çok düşük fiyattan elektrik satmasının kararlaştırıldığını belirterek, "EÜAŞ, hem sahip olduğu kamu santralleriyle ürettiği elektriği hem de ihaleyle piyasadan yüksek bedelle alacağı elektriği görevli tedarik şirketlerine sabit ve ucuz fiyattan satacaktır. Piyasadan kilovatsaatini 4 lira olan elektriğin görevli tedarik şirketlerine 1 lira 10 kuruştan satmasıyla EÜAŞ zarar ettirilecek, elektrik üretim maliyetindeki artışın yükü vatandaşların vergileriyle oluşan hazineden karşılanacaktır" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, EPDK'nın kararıyla elektrikte artan maliyet yükünün özel şirketlerin kollanarak bir kamu iktisadi teşebbüsü olan Elektrik Üretim Anonim Şirketi'ne (EÜAŞ) yükleneceğini belirtti. Akın'ın konuyla ilgili yaptığı açıklaması şöyle:

"KRİZİN NEDENİ YANLIŞ ÖZELLEŞTİRME POLİTİKASI: Türkiye'de bugün enerji sektörünün içinde bulunduğu krizin temel sebebi iktidarın 10 yıl önce hayata geçirdiği yanlış özelleştirme politikalarıdır. 2013 yılına kadar yapılan özelleştirmelerle görevli tedarik şirketleri ile dağıtım şirketleri tüzel olarak ayrı şirketler olmasına karşın büyük oranda aynı şirket bünyesinde çalışan iki ayrı firma olarak çalışmayı sürdürmektedir. Bu kapsamda Türkiye genelinde 21 farklı bölgede görevli tedarik şirketleri piyasadan satın aldığı elektriği yine büyük oranda kendilerine ait olan dağıtım şirketleri üzerinden tüketicilere iletmektedir.

PİYASA İLE TARİFE ARASINDA BÜYÜK FARK OLUŞTU: Türk lirasındaki değer kaybı nedeniyle elektrik üretim maliyetinde yaşanan artış görevli tedarik şirketleri ile dağıtım şirketlerinin bir süredir finansal sıkıntılar yaşamasına neden olmaktadır. Bunun üzerine AK Parti iktidarı; elektrik üretim maliyetlerindeki artışı engellemek için Nisan 2022'de piyasa takas fiyatına (PTF) tavan fiyat uygulaması başlatmıştır. Nisan ayında bir megavatsaat başına 2 bin 250 lira olarak başlayan tavan fiyat uygulaması 1 Ağustos itibarıyla megavatsaat başına 4 bin TL'ye kadar çıkmıştır. Böylece özel şirketlere ait elektrik üretim santrallerin piyasaya kilovatsaat başına en fazla 4 liraya satış yapmaları sağlanmıştır. Ancak bu durum her ne kadar sınırlandırılmak istense de Türk lirasında değer kaybı sürdükçe ulusal tarife ile piyasa fiyatı arasında devasa bir farkın oluşmasına neden oldu.

İKTİDAR KRİZİN FATURASINI KAMUYA KESTİ: Yanlış özelleştirme politikaları nedeniyle bugün yaşanılan söz konusu krizin faturası; EPDK kararıyla doğrudan kamuya yıkılmıştır. Bu kapsamda EPDK tarafından ilk kez alınan bir kararla EÜAŞ'ın görevli tedarik şirketlerine çok düşük fiyattan elektrik satması kararlaştırılmıştır. Kararla; EÜAŞ'ın 21 görevli tedarik şirketine bir kilovatsaati 110,0321 kuruştan elektrik satması düzenlenmiştir. Buna göre EÜAŞ, hem sahip olduğu kamu santralleriyle ürettiği elektriği hem de ihaleyle piyasadan yüksek bedelle alacağı elektriği görevli tedarik şirketlerine sabit ve ucuz fiyattan satacaktır. Piyasadan kilovatsaatini 4 lira olan elektriğin görevli tedarik şirketlerine 1 lira 10 kuruştan satmasıyla EÜAŞ zarar ettirilecek, elektrik üretim maliyetindeki artışın yükü vatandaşların vergileriyle oluşan hazineden karşılanacaktır."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Ahmet Akın: 'Eüaş Zarar Ettirilecek, Elektrim Üretim Maliyetindeki Artışın Yükü Hazineden Karşılanacak' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi
    04:52 Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi

    Fatih'te yaşanan olayda, psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşusunun çıkardığı sesten rahatsız olduğu için balyoz ve matkapla kapıyı kırmaya çalıştı. Başarılı olamayınca da kapıyı ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay anı cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

  • Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı
    04:42 Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı

    Aksaray'da bir otomobilin aniden önüne geçmesi sonucu fren yapan bir tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle otobüs kontrolden çıkarak bir fabrikanın bahçe duvarına çarptı. Kazada otobüs sürücüsü ve 7 yolcu olmak üzere toplam 8 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.

  • Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı
    03:45 Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı

    Esenler'de araç içerisinden silahla havaya ateş ettikleri anı sosyal medyada paylaşan iki şahıs, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıslar adli makamlara sevk edilecek.

  • Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı
    03:18 Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı

    İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tokat ve Yozgat illerinde meydana gelen deprem sonrası yapılan hasar tespitlerini açıkladı. Tokat'ta 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar tespit edilirken, Yozgat'ta ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitleri yapıldı. Karaloğlu, vatandaşlara evlerini kullanmamaları konusunda uyarıda bulunarak, misafir etme imkanlarının olduğunu belirtti.

  • Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?
    03:09 Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?

    Geçen sene Android 14'ü yayınlayan Google, bu yıl ise Android 15 işletim sistemini kullanıma sunacak. Xiaomi 12 serisi (Xiaomi 12, Xiaomi 12 Pro, Xiaomi 12 Lite, Xiaomi 12S, Xiaomi 12S Pro, Xiaomi 12S Ultra, Xiaomi 12X) Android 15 güncellemesi alacak mı? İşte tüm bildiklerimiz...


Advertisement