CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu: "Turizm gelirleri geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde... - Son Dakika
Güncel

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu: "Turizm gelirleri geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde...

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu: "Turizm gelirleri geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde...

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, "Turizm gelirleri geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 53 azaldı.

13.05.2020 17:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, "Turizm gelirleri geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 53 azaldı. Turizm ve bağlantılı sektörlerde 2 milyon 600 bin insan ekmek yiyor. Bu da bu sektörden gelecek büyük bir işsizliğe işaret ediyor." ifadesini kullandı.

Erdoğdu, yazılı açıklamasında, Merkez Bankasının açıkladığı Ödemeler Dengesi verilerine ilişkin yaptığı değerlendirmede, geçen yılın mart ayında 120 milyon dolar açık veren cari işlemler dengesinin, bu yılın aynı döneminde yaklaşık 5 milyar dolar açığa çıktığını belirtti.

Turizm sektörünün Kovid-19 salgınından en fazla etkilenen sektör olduğunu vurgulayan Erdoğdu, "Turizm gelirleri geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 53 azaldı. Turizm ve bağlantılı sektörlerde 2 milyon 600 bin insan ekmek yiyor. Bu da bu sektörden gelecek büyük bir işsizliğe işaret ediyor." ifadesine yer verdi.

Erdoğdu, mart ayında 900 milyon dolar doğrudan yatırım girişi gerçekleştiğini, 5 milyar 500 milyon dolar net portföy yatırımın çıkış yaptığını, bu kadar yüksek dış borç, giderek artan cari açık varken yapılacak en büyük hatanın, yabancı yatırımcının söylemlerle ve eylemlerle ürkütülmesi olduğunu kaydetti.

Mart ayında bankaların dış borç çevirme oranının yüzde 74 olduğunu belirten Erdoğdu, reel sektörün borç çevirme oranının ise yüzde 130'dan yüzde 84'e kadar gerilediğini ifade etti. Erdoğdu, Merkez Bankasının rezervlerinin mart ayında 16 milyar 590 milyon dolar azalarak eksiye düştüğünü öne sürdü.

"Üretimde ve tüketimde kullanılan tüm ithal ürünlerin fiyatı artıyor"

Ticaret Bakanlığının yayımladığı geçici dış ticaret verilerine göre, nisan ayında ihracatın bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 41,4 azaldığını, ithalatın yüzde 28,3 gerilediğini belirten Erdoğdu, şöyle devam etti:

"Dolayısıyla önümüzdeki aydan itibaren tekrar yüksek cari açığa dönüleceğini göreceğiz. Hükümet bu açığı engellemek için ithalat vergilerini yükseltiyor. Hem kur yükselip hem ek vergi gelince üretimde ve tüketimde kullanılan tüm ithal ürünlerin fiyatı artıyor. Yani vatandaş fakirleşiyor. İktidarda oldukları süre boyunca yaptıkları ihtiyatsız ve hesapsız borçlanma ile sıcak paraya dayalı sahte zenginleşme masalı bitti. Bu ekonomik krizden çıkış için ülkemizin ivedilikle demokrasiye dönmesi, ekonomiden dış politikaya, kamu yönetiminden ve eğitim alanına kadar her alanda topyekun köklü reformlar yapması gerekiyor. CHP olarak her alanda yetişmiş insan kaynağımızla biz buna hazırız."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu: 'Turizm gelirleri geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bahamalar bayraklı kruvaziyer Bodrum'a geldi
    11:43 Bahamalar bayraklı kruvaziyer Bodrum'a geldi

    Kuşadası Limanı'ndan gelen Bahamalar bayraklı 'Star Legend' isimli kruvaziyer, Muğla'nın Bodrum ilçesine ulaştı. Gemide bulunan 180 yolcu ve 199 personel, pasaport işlemlerinin ardından turistik ilçeyi gezdi. Turistler, Paşatarlası ve Kumbahçe sahilinde alışveriş yaparak güzel havanın tadını çıkardı. Geminin akşam saatlerinde ise Rodos Limanı'na hareket edeceği belirtildi.

  • TCMB'nin Nisan Ayı Piyasa Katılımcıları Anketi Sonuçları Açıklandı
    11:43 TCMB'nin Nisan Ayı Piyasa Katılımcıları Anketi Sonuçları Açıklandı

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) nisan ayı piyasa katılımcıları anketi sonuçlarına göre, yıl sonu enflasyon beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 44,19 iken bu anket döneminde yüzde 44,16'ya, dolar/TL beklentisi ise 40,53'den 40,01 TL'ye geriledi. TCMB'nin politika faizine ilişkin cari ay ve 3 ay sonrası için beklenti yüzde 50 oldu.

  • Seferihisar'da Teos Marina'nın Kapasitesinin Artırılmasına Karşı Protesto
    11:43 Seferihisar'da Teos Marina'nın Kapasitesinin Artırılmasına Karşı Protesto

    Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin'in çağrısıyla Teos Marina'nın kapasitesinin artırılmasına karşı düzenlenen eylemde, vatandaşlar marinanın rant uğruna talan edilmesine izin vermeyeceklerini belirtti.

  • CHP Genel Başkanı Özgür Özel, eski Yunanistan Başbakanı Çipras ile görüştü
    11:41 CHP Genel Başkanı Özgür Özel, eski Yunanistan Başbakanı Çipras ile görüştü

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Strazburg'daki temasları sırasında eski Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile görüştü. Çipras, Özel'i Atina'ya davet etti ve Avrupa'da ve Ege'nin iki yakasında ilericilerin, sol değerler için bir arada olması gerektiğini belirtti. Özel ise Türkiye'nin soluyla Yunanistan'ın solunun barışı ve iyi ilişkileri savunması gerektiğini vurguladı. Çipras, Özel'i Atina'ya davet etti ve ilericilerin, sol değerler için bir arada olması gerektiğini ifade etti.

  • Samsun'un Yakakent ilçesinde silah ve mermi ele geçirildi
    11:38 Samsun'un Yakakent ilçesinde silah ve mermi ele geçirildi

    Samsun'un Yakakent ilçesinde bir ikamette yapılan operasyonda, 2 adet silah ve mermiler ele geçirildi. Ruhsatsız tabanca, tabanca şarjörü, 195 tabanca fişeği, kurusıkı tabanca ve 25 kurusıkı tabanca fişeği bulunan olayla ilgili bir kişi hakkında adli işlem başlatıldı.

  • Ataşehir Belediyesi 23 Nisan'da Çocuklara Özel Etkinlikler Düzenliyor
    11:37 Ataşehir Belediyesi 23 Nisan'da Çocuklara Özel Etkinlikler Düzenliyor

    Ataşehir Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'na özel olarak çocuklar için birbirinden eğlenceli etkinlikler hazırladı. Atapark'ta düzenlenecek bayram kutlamasında sokak oyunları, gösteriler, yarışmalar ve birçok etkinlik yer alacak.


Advertisement