CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek'den Seçim Süreciyle İlgili Açıklama - Son Dakika
Politika

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek'den Seçim Süreciyle İlgili Açıklama

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek'den seçim süreciyle ilgili açıklama CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek: Yeniden sayım seçim güvenliğini yani demokrasiyi yok eder "AK Partinin dilekçesinde seçimin yenilenmesini gerektirecek hiç bir somut bilgi, belge, delil yok"İSTANBUL -...

17.04.2019 23:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek'den seçim süreciyle ilgili açıklama

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek:

Yeniden sayım seçim güvenliğini yani demokrasiyi yok eder

"AK Partinin dilekçesinde seçimin yenilenmesini gerektirecek hiç bir somut bilgi, belge, delil yok"

İSTANBUL - CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, İstanbul'un tamamında oyların yeniden sayılmasına karşı olduklarını belirterek, "Yeniden sayım seçim güvenliğini, yani demokrasiyi yok eder" iddiasında bulundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, seçim süreciyle ilgili basın açıklamasında bulundu. Açıklamalarına seçmen kütükleri konusuna değinerek başlayan Erkek, "Seçmen kütüğü Genel Müdürlüğü YSK'ya bağlıdır. Her seçimde olduğu gibi seçim takvimi başladığı anda seçmen kütükleri YSK'nun malı olur. Onun namusu olur ve seçmen kütüklerinde seçim takviminin başladığı günden seçime kadar YSK'nın onayı olmadan hiç bir değişiklik yapılamaz. YSK içişleri bakanlığından aldığı verilerle seçmen kütüğünü oluşturur. Adalet bakanlığından tutuklu ve hükümlülerle ilgi verileri alarak seçmen kütüğünü oluşturur. Bir de er ve erbaşlarla ilgili milli savunma bakanlığından. Açıklamalara baktığımızda ve AK Partinin YSK'ya sunduğu dilekçeyi incelediğimizde YSK'yı, Adalet Bakanlığını ve İçişleri Bakanlığını açıkça itham ettiğini görüyoruz. Çünkü seçim listelerinde ciddi bir usulsüzlük varsa eğer bunun kamu gücü olmadan yapılması mümkün değil. O zaman sorunlular kim? O zaman en başta sorumlular Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Yüksek Seçim Kurulu. Çünkü seçmen kütüklerini onlar oluşturuyorlar" şeklinde konuştu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Erkek sözlerine şöyle devam etti:

"Seçmen listeleri son seklini aldıktan sonra siyasi partilere gönderilir. Ne zaman; 25 Mart akşamı. 25 Mart akşamı sandık seçmen listeleri tüm siyasi partilere gönderildiği gibi bize de gönderildi. Biz sistemimize girdik, baktık ki toplam 23 bin 165 kişinin karşısına oy kullanamaz şerhi düşülmüş. Yani YSK doğru bir işlem yapmış, oy kullanamayacak kişileri tespit etmiş. Çünkü YSK son ana kadar adalet bakanlığından, içişleri bakanlığından sürekli veri alarak düzenlemeler yapar, yapmış. 25 Mart akşamı da son halini partilere göndermiş. Oy kullanamayacak kişilerin karşısına da şerh düşmüş. Bunlar kısıtlı olabilir hükümlü olabilir. Kamu görevlisi olabilir, her şey olabilir."

"İlçe Seçim Kurulu başkanlarını yanı o ilçenin en kıdemli yargıçlarını da suçladıklarını görüyoruz"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erkek, "Şimdi deniyor ki 1229 ölü seçmen var. 25 Mart - 31 Mart arasında İstanbul'da 1229 kişinin yaşamını yitirmiş olması çok muhtemel. Çünkü İstanbul'da ortalama 150-200 kişi hayatını kaybediyor. Bunları YSK biliyor. Örneğin deniyor ki sandık kurulu başkanları ve memur üyeler.. Bunları da biz belirlemiyoruz. Biliyorsunuz 298 sayılı seçimlerin temel hükümleri hakkındaki değişiklikleri kendileri yaptılar. Bizim tüm itirazlarımıza rağmen. Onların yaptığı değişiklikler uyarınca sandık kurulu başkanları ve memur üyeler belirleniyor. Mülki amirler listeyi gönderiyor, onların içinden İlçe Seçim Kurulu başkanları yani o ilçenin en kıdemli yargıçları bunları belirliyor. Şimdi İlçe Seçim Kurulu başkanlarını yanı o ilçenin en kıdemli yargıçlarını da suçladıklarını görüyoruz" ifadelerini kullandı.

"Düzeltilen maddi hataları dahi belge olarak sundular"

Düzeltilen maddi hatların da AK Parti tarafından YSK'ya bele olarak sunulduğunu öne süren Erkek, "26 Şubat sandık kurulu başkanı için itirazların başlangıcı. İtiraz hakkı var. 26 Şubat'ta başlıyor. Neden itirazlarınızı yapmadınız? Seçmen listelerine itiraz etmiyorsunuz. Sandık kuruluna itiraz etmiyorsunuz. Seçimler bittikten sonra bunları gündeme taşıyorsunuz. Düzeltilen maddi hataları dahi ki her seçimde maddi hatalar olur ama bunlar mutlaka düzeltilir sistemde. Düzeltilen maddi hataları dahi belge olarak sundular" diye konuştu.

"Yeniden sayım seçim güvenliğini yani demokrasiyi yok eder"

Yeniden sayıma karşı olduklarını kaydeden Erkek, "İstanbul'da tüm geçersiz oyların yeniden sayımı bitti. 6 ilçede de geçerli geçersiz tüm oylar sayıldı. Tüm oylar sayılırsa bazı şeyler değişebilir diyorlar ya, hayır değişemez. 6 ilçede gördük bunu. Geçerli oylarda değişme olmuyor. Olamaz zaten. ya da sonucu değiştirecek oranda değişme olamaz. Örneğin Çekmeköy'de bizim lehimize arttı. Yeniden sayım seçim güvenliğini yani demokrasiyi yok eder. YSK çok doğru bir kararla oyların tümünün yeniden sayımını reddetti. Çünkü sayıldı. 6 ilçede tümü yeniden sayıldı. Sondaj dediniz, 57 sandıkta o da yapıldı. Geçersiz oyların tümü yeniden sayıldı. Normalde geçersiz oylar sandık başında bir itirazınız yoksa yeniden sayılmaz. Geçmişte hiç sayılmadı. Bu seçimde o da sayıldı ve sonuç 1 Nisan'da olduğu gibi 17 Nisan'da da sayın Ekrem İmamoğlu kazandı" dedi.

"Usulsüzlük nedeniyle seçimlerin yenilenmesi mümkün değildir"

Erkek sözlerine şöyle devam etti:

"Bazı verilen bilgileri düzeltmekte ciddi fayda var. AK Partinin seçim hukukunda usulsüzlük ve kanunsuzluğu birbirine karıştırdığı anlaşılıyor. Usulsüzlük nedeniyle seçimlerin yenilenmesi mümkün değildir. YSK kararlarına dayanarak bunu söylüyoruz. Seçmen listelerinde usulsüzlük olabilir başka sandık başı işlemlerinde de sonuçta bunlar seçme iradesini etkileyecek boyutta değildir. Bunlara dayanarak siz seçimi iptal ettirtemezsiniz."

"14 bin 1 kısıtlının oy kullandığını ispatlamanız gerekir"

Seçimlerin sonucunun değişmesi için aradaki farkın üzerinde kısıtlının oy kullandığın ispatlanması gerektiğini ifade eden Erkek, "Tam kanunsuzlukla başvurdular. 4 yerde seçim yenilenecek bu dönemde mesela Yusufeli'nde 1 oy farkla bitti seçim. 2 kısıtlının oy kullandığı tespit edildi. Tekrarlanması doğru seçim. 298 sayılı seçimlerin temel hükümleri kanununun 7. ve 8. maddeleridir burada önemli olan. Seçimin sonucunu etkileyecek haller budur. Bu 2 maddeye bakar YSK. Der ki kanuna göre oy kullanmaması gereken kişiler oy kullanmış mı? Seçmen olamayacak kişiler, bunlara bakar. Listede de olması yetmez. Farktan Yüksek oy kullanmış olması gerekir. 2014 Yalova seçimleri bunun için tekrarlandı. 6 oyla kazanmıştı bizim adayımız. 7 tane kısıtlının oy kullandığı tespit edildi. 5 kısıtlı olsaydı sonuç değişmeyecekti. İstanbul'da fark 14 bin. 14 bin 1 kısıtlının oy kullandığını ispatlamanız gerekir" şeklinde konuştu.

"Bir hakkı kötüye kullanarak milli iradeyi sakatlıyorsunuz"

AK Partinin seçimlerin yenilenmesi için somut bir belge sunmadığını iddia eden Erkek, "AK Partinin dilekçesinde seçimin yenilenmesini gerektirecek hiç bir somut bilgi, belge, delil yok. İçi, altı bomboş bir hukuksuz taleple karşı karşıyayız. İtiraz tabi ki haktır ama bir hakkın kötüye kullanımını hukuk sitemi korumaz. Bir hakkı kötüye kullanarak milli iradeyi sakatlıyorsunuz. Demokratlık seçimi kazanınca değil, seçimi kaybedince siyasi nezaket ve olgunlukla kazananı tebrik etmektir" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek\'den Seçim Süreciyle İlgili Açıklama
Kaynak: İHA

Son Dakika Politika CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek'den Seçim Süreciyle İlgili Açıklama - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü, 31 Mart 2024 Mahalli İdareler seçimlerine hazır
    23:42 Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü, 31 Mart 2024 Mahalli İdareler seçimlerine hazır

    Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü, seçim tedbirleri ve güvenlik çalışmaları ile ilgili toplantı düzenledi. Toplantıda, oy kullanılacak okullarda görev yapacak personel ve güvenlik uygulamaları hakkında bilgi sunumları yapıldı. Ağrı İl Emniyet Müdürü Yılmaz İpar, seçimlerin huzur ve güven içinde geçmesi için tüm imkanlarını seferber ettiklerini belirtti.

  • Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Mehmet Selim Kiraz anısına iftar programında konuştu
    23:36 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Mehmet Selim Kiraz anısına iftar programında konuştu

    Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz anısına düzenlenen iftar programında hakim ve savcılarla bir araya gelen Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, şehit savcının emanetine sahip çıkma noktasında mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti. Tunç, adaletin tecellisi için yapılan fiziksel ve yargı reformlarına değinerek, hukuk fakültelerinde yapılan değişikliklerin savunmayı güçlendireceğine inandıklarını ifade etti.

  • Uluslararası Adalet Divanı, Gazze'de kıtlık başladığını belirtti
    23:30 Uluslararası Adalet Divanı, Gazze'de kıtlık başladığını belirtti

    Uluslararası Adalet Divanı, Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin gıda ve diğer temel ihtiyaçlardan mahrum bırakılması nedeniyle artık bölgede kıtlık başladığını belirterek, İsrail'in engelsiz insani yardım konusunda gerekli ve etkin önlemleri bir an önce alması gerektiğine karar verdi. Mahkeme, İsrail'in BM ile koordineli bir biçimde Gazze'ye insani yardım konusunda gerekli ve etkili önlemleri bir an önce alması gerektiğini vurguladı.

  • Yeniden Refah Partisi Kurucular Kurulu Üyesi Yücel Mollaismailoğlu: Cumhur İttifakı'nın Desteklendiği Açıklanmalıdır
    23:27 Yeniden Refah Partisi Kurucular Kurulu Üyesi Yücel Mollaismailoğlu: Cumhur İttifakı'nın Desteklendiği Açıklanmalıdır

    Yücel Mollaismailoğlu, Milli Görüş'ün geleceği için Cumhur İttifakı'nda yer almanın önemine vurgu yaparak, destek çağrısı yaptı. Ayrıca, Türkiye'nin milli savunma sanayisi alanında kaydettiği gelişmeleri ve partilerinin tutarlılığını vurguladı.

  • Karşıyaka Taraftarı Stadyumunu Geri İstiyor
    23:25 Karşıyaka Taraftarı Stadyumunu Geri İstiyor

    Karşıyaka taraftarı, yıllar önce yıkılan stadyumlarını geri istemek için Türkiye'nin ilk taraftar mitingini düzenledi. Karşıyaka Spor Kulübü Başkanı ve diğer sporcular, camia ve taraftarlar, yeni stadyum için destek istedi.

  • Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze Ramazan Ayı Vesilesiyle İftar Programı Düzenledi
    23:11 Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze Ramazan Ayı Vesilesiyle İftar Programı Düzenledi

    Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze, Müslüman diplomatlar ve siyasetçiler ile Tüm Gürcistan Müslümanlar İdaresi yetkililerine iftar verdi. Programda konuşan Kobakhidze, ülkesinde yaşayan Müslümanların, Gürcistan'ın gelişmesi ve kalkınmasına önemli katkı sağladıklarını ifade etti. Gürcistan'daki tüm Müslümanların kardeşlik ve barış içinde yaşadıklarını kaydeden Kobakhidze, devletin Müslüman toplumuna sağladığı desteklerin artacağını belirtti.

  • İçişleri Bakanı Yerlikaya: Seçimlerde Huzur ve Güven Sağlayacağız
    23:05 İçişleri Bakanı Yerlikaya: Seçimlerde Huzur ve Güven Sağlayacağız

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, seçimlerin huzur ve güven ortamında yapılması görevinin İçişleri Bakanlığı'na ait olduğunu belirterek, 600 bin mesai arkadaşıyla seçim sürecinde bu huzuru ve güveni sağlayacaklarına inandıklarını söyledi. Yerlikaya ayrıca, terör örgütleri ve organize suç örgütleriyle mücadelede elde ettikleri başarıları vurgulayarak, devletin ve milletin iradesinden daha büyük bir güç olmadığını ifade etti.

  • İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul'un Huzuru İftar Buluşması'nda konuştu
    23:03 İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul'un Huzuru İftar Buluşması'nda konuştu

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Büyükçekmece'de düzenlenen bir iftar programında yaptığı konuşmada terörle mücadele ve uyuşturucuyla mücadele konularına değindi. Yerlikaya, birlik ve beraberlik vurgusu yaparak, huzurun yerelden başladığını belirtti.


Advertisement