CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Ordu'da - Son Dakika
Güncel

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Ordu'da

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Ordu\'da

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Eskiden kız çocukları 'okula gitsin mi, gitmesin mi' şeklinde tartışmalar olurdu ama çok şükür bugün bütün anneler kız çocuklarının okula gitmesini istiyor.

20.09.2016 15:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Eskiden kız çocukları 'okula gitsin mi, gitmesin mi' şeklinde tartışmalar olurdu ama çok şükür bugün bütün anneler kız çocuklarının okula gitmesini istiyor. Her anne de diyor ki 'benim çocuğum benden daha iyi yetişsin.' Dolayısıyla bu noktaya geldik." dedi.

Kılıçdaroğlu, bazı programlara katılmak üzere geldiği Ordu'nun Fatsa ilçesinde, Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar'ın merhum annesi eczacı İlhan Hazinedar adına yaptırdığı ortaokulun açılına katıldı.

Burada bir konuşma yapan Kılıçdaroğlu, okulu Fatsa ilçesine kazandıran Murat Hazinedar ve okulun yapımında emeği geçenlere teşekkür ederek, "Bana deseler ki 'bu ülkeye ilk önce ne yapmak istiyorsun? İlk hedefin ne olacak?' Düşündüğüm ve bundan yıllar önce söylediğim bir söz var; Türkiye'nin her tarafını okullarla donatırım." ifadesini kullandı.

Eskiden 'kız çocukları okula gitsin mi, gitmesin mi' şeklinde tartışmalar olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, "Çok şükür bugün bütün anneler, kız çocuklarının okula gitmesini istiyor. Her anne de diyor ki 'benim çocuğum benden daha iyi yetişsin.' Dolayısıyla bu noktaya geldik." diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, öğrencilere seslendiği konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Sevgili çocuklar, umudumuz sizsiniz, bu ülkenin geleceği sizsiniz. Sizin yaşlarınızda ilkokulda okurken öğretmenlerimiz sorarlardı, 'büyüyünce ne olmak istiyorsunuz.' diye. Kimimiz kaymakam, kimimiz vali, kimimiz ise polis olmayı düşünürdük ama onları düşünürdük de bize çok uzak meslekler olarak gelirdi. Anadolu'nun kuş uçmaz kervan geçmez bir ilçesinde, nüfusu 200-300 olan bir ilçede siz kalkacaksınız, beklentinizin çok ötesinde bir mesleğim olacak diyeceksiniz. Bize rüya gibi gelirdi. Çünkü sizin yaşlardayken Anadolu'nun o ilçesinden bir başka ile ya da ilçeye gitmek başlı başına bir sorundu ama biz eğitimle bunların tamamını aşmasını bildik. Bize bu imkanı sağlayanın Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının olduğunu sakın unutmayın. "

Okumanın önemine işaret eden Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Belki tarih dersinde öğretmeniniz size bunu anlatacaktır; Osmanlı'nın son döneminde cumhuriyet kurulduğunda kadınlarda okuma yazma oranı binde sekiz. Bin kadından ancak sekizi okuma yazma biliyor. Erkeklerde ise yüzde yedi. Dolayısıyla Gazi Mustafa Kemal'in önce millet mekteplerini açması, her tarafa okul yapmasının temel nedeni şuydu; Diyordu ki Gazi, 'savaş meydanlarında kazanılan zaferler ekonomik zaferlerle taçlandırılmadıkça bağımsızlığımızı elde edemeyiz.' Peki ekonomik zaferlerle nasıl taçlandıracağız? Okuyarak, fabrikalar kurarak, mimar, mühendis, avukat, vali ve kaymakam yetiştirerek biz çağdaş uygarlığı yakalayacağız. Onun için eğitim hayatın her alanında var."

Kılıçdaroğlu, öğrencilere nasihatte de bulunarak, "Yaramazlık yapmaktan korkmayın. Sizin yaramazlık yapma hakkınız var. Sakın öyle bir köşede oturup da hiç sesinizi çıkarmayan çocuk olmayın. Dünyayı merak edin. Amerikalıların Mars'a gönderdikleri uzay aracının adı merak. Eğer siz gelişecekseniz, hayatı sorgulayacaksınız her şeyi merak edin. Eğer bir merakınızı giderirseniz arkasından yeni meraklarınız gelecektir. Başka şeyleri sorgulamaya başlayacaksınız. Çevremize bakacağız. Bizim dışımızda canlılar da var. Onlarla dost olmaya çalışacağız. Dolayısıyla geleceğimiz ve umudumuz sizlersiniz." dedi.

Eğitime yapılan yatırımın dünyanın en verimli yatırımı olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, dolayısıyla eğitime harcanan her kuruşun insanlığa harcanmış her kuruş demek olduğunu, öğrencilerden büyük beklenti ve umutları olduğunu söyledi.

Kemal Kılıçdaroğlu, öğretmenlere hayatı boyunca saygı duyduğunun ve saygı duymaya devam edeceğinin altını çizerek, "Sizler bu ülkenin geleceğini şekillendirecek olan kişilersiniz. Sizler toplumun önderisiniz. Elinizde bir meşale, toplumun önderisiniz. Geleceği inşa eden insanlarsınız. Sizlerin pek çok sorunu var. Onu da biliyorum. O sorunların aşılması gerekiyor, onu da çok iyi biliyorum ama öğretmen kardeşlerim de herhalde şunu çok iyi biliyorlar; Gazi Mustafa Kemal Atatürk cephede iken Ankara'da öğretmenlerin toplantısı olur, cepheden gelir ve öğretmenlerin toplantısına katılırdı. Neden? Öğretmenlere verdiği önemi göstermek için. Çünkü o toplumu geleceğe hazırlamak durumundaydı." diye konuştu.

"Eğitim üretim demektir"

Eğitimin bir özelliği daha olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Eğitim üretim demektir. Üretirseniz toplumda saygın bir devlet olursunuz. Dünyada saygın bir devlet olursunuz. Biraz da size üzücü haberler vereyim. Biz Güney Kore'den önce otomobil üreten bir ülkeyiz ama bugün bizim bir otomobil markamız yok ama Güney Kore'nin dünya çapında otomobil markası var. 1960'lı yıllarda bizim milli gelirimiz Güney Kore'nin milli gelirinin üç katıydı. Bugün Güney Kore'nin milli geliri bizim üç katımız. O zaman hep beraber soracağız. Neden Güney Kore kalkındı, büyüdü, gelişti, dünya çapında markalar yarattı da koskoca Türkiye Cumhuriyeti neden gerilerde bir yerde durdu? Neden dünya çapında markalar yaratamadı? Neden teknolojiye yeterince yatırım yapamadı? Bunun da sorgulanması lazım. Ben sorguluyorum ama sizin de sorgulaması lazım. Pırıl pırıl beyinlerinizle ve aklınızla sorgulamanız lazım."

Geleceği güzel inşa etmek durumunda olduklarını ifade eden Kılıçdaroğlu, "Bu ülkeyi kuranlar bize miras olarak bıraktılar. Bizler de size miras bırakacağız. Daha güzel bir Türkiye için kendi içinde barışık, farklı düşünceleri saygıyla karşılayan güzel bir Türkiye'yi birlikte inşa edeceğiz." ifadesini kullandı.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, bu haftanın üzüntülü geçtiğini anlatarak, Tarık Akan'ın vefatına değindi.

Herkese baş sağlığı dileyen Kılıçdaroğlu, "Onu da çok seviyoruz. Filimlerini seviyoruz. O bizim evimizdeydi. Hepimizin evindeydi. Birlikte Türkiye'ye çok güzel şeyler bıraktılar. O da bir okulun sahibiydi. Taş mektebi kuran, orada çocukları okutan, elinden geldiği kadar herkese burs veren güzel bir aydınımızdı. Güzel bir sanatçımızdı. Ona da Allah'ta rahmet diliyoruz." dedi.

Konuşmaların ardından okulun açılış kurdelesi, protokol üyeleri tarafından kesildi.

Daha sonra okulu gezen Kılıçdaroğlu, sınıfları dolaşarak öğrencilere okul çantası dağıttı. Kılıçdaroğlu, öğrencilerle hatıra fotoğrafı da çektirdi.

Açılış törenine, Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, AK Parti Ordu Milletvekili Oktay Çanak, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Eski Devlet Bakanı Cavit Çağlar, Fatsa Kaymakamı Mehmet Yapıcı, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, iş adamları Ali Ağaoğlu ve Adnan Polat, oyuncu Oktay Kaynarca ve çok sayıda davetli katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Ordu'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement