CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi Açıklaması - Son Dakika
Politika

CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi Açıklaması

CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi Açıklaması

"Hem bilimden, teknolojiden bahsedeceksiniz hem de sonra bunlarla ilgisi olmayacak şekilde 19. 18. yüzyıl kararları alacaksınız. Bu kararları Osmanlı bile almazdı"

08.12.2014 12:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, hükümetin eğitim politikasını eleştirerek, "Hem bilimden, teknolojiden bahsedeceksiniz hem de sonra bunlarla ilgisi olmayacak şekilde, 19. 18. yüzyıl kararları alacaksınız. Bu kararları Osmanlı bile almazdı" dedi.

Hamzaçebi, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "200 yıldır bu toplumda bazı meseleler özgürce konuşulamıyor" ifadesini kullandığını belirterek, "200 yıl cümlesinin" Erdoğan'ın projesinin anahtar cümlesi olduğunu savundu.

Erdoğan'ın Başbakanlık döneminde "İnsanımıza 200 yıldır istikamet dayatılıyor" dediğini ve  bir kaç gün önce de "200 yıldır eğitim formatlama aracına dönüşmüştür" ifadesini kullandığını anlatan Hamzaçebi, şöyle devam etti:

"Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın problemi sadece cumhuriyetle, laiklikle değil, aynı zamanda Osmanlı'daki dönüşümle de... Osmanlı'nın 1800'lü yıllardan başlayarak gerçekleştirdiği dönüşüm, kabul edemediği bir dönüşümdür. 1800'lü yıllardan bu yana Osmanlı acaba bu topluma nasıl bir istikamet dayatmıştır? Biz dayatmayı, Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Sayın Ahmet Davutoğlu ikilisinin yönetiminde görüyoruz. Ama sıra kaçak sarayı savunmaya gelince, Osmanlı'nın 1800'lü yıllarda yaptırdığı sarayları örnek vermeyi biliyor. Tam iki yüzlü bir siyaset.

Sayın Ahmet Davutoğlu, dün Sayın Kılıçdaroğlu ve bana yönelik olarak, Osmanlıca tartışması çerçevesinde, 'Bunlar tarih cahili' diyor. Şimdi, hangi Osmanlı? Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın, 'Bu topluma istikamet dayattılar' dediği, 1800'lü yıllardan itibaren olan Osmanlı mı? Hangisi? Bir kişinin isminin başında akademik unvan taşıyor olması, onun cahil olmadığı ya da aydın olduğu anlamına gelmez. Profesörlük, aydın olmayı garanti altına almıyor. Sayın Davutoğlu, asıl tarihi bilmeyen bir insandır."

Atatürk'ün Sakarya Savaşı devam ederken, Ankara'da bir eğitim şurası topladığını anlatan Hamzaçebi, "Şimdiki gibi cehaletin örneğinin sergilendiği eğitim şurası değil. Biz, Osmanlı denince matbaayı Osmanlı'ya getiren İbrahim Müteferrika'yı, medreselerinde felsefe ve mantık derslerini okutan Fatih Sultan Mehmet'i anıyoruz. Medreselerden felsefe ve mantık derslerini kaldıran Osmanlı padişahlarını değil. ya da matbaaya karşı çıkan Osmanlı padişahlarını değil. Osmanlı'da mühendis mektepleri, siyasal bilgiler okulu, bugünkü Sayıştay'ı kuran anlayış, yüzü batıya dönük olan Osmanlı padişahlarının eseridir. Ama Sayın Erdoğan ve Davutoğlu'nun bu anlayıştan şikayeti var. Hem bilimden, teknolojiden bahsedeceksiniz hem de sonra bunlarla ilgisi olmayacak şekilde, 19. 18. yüzyıl kararları alacaksınız. Bu kararları Osmanlı bile almazdı" diye konuştu.

-"Tesadüf değildir, anlayış budur"

Hamzaçebi, TBMM personeline konferans veren bir profesörün, Atatürk devrimlerine ve Atatürk'e hakaret ettiğini belirterek, böyle bir kişinin TBMM'ye getirilemeyeceğini ifade etti. Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in bu konudaki açıklamalarını ihtiyatla karşıladıklarını, gerçekçi bulmadıklarını belirten Hamzaçebi, söz konusu kişiye meşruiyet kazandırılmak istendiğini ileri sürdü.

Akif Hamzaçebi, "Bu ismin savunduğu fikirler tıpkı eğitim şurasında alınan kararlar gibidir. Tesadüf değildir, anlayış budur. Kadınları ikinci sınıf gören bir anlayıştır bu. Kadıköy vapurundaki kadınlardan rahatsız olan bir anlayıştır bu. Bu anlayışın birisi Cumhurbaşkanlığı diğeri Başbakanlık koltuğunda oturuyor, öbürü de TBMM'de personele konferans veriyor" diye konuştu.

Çiçek'in bu konuda soruşturma açmasını olumlu bulduklarını ancak sonucu beklediklerini belirten Hamzaçebi, konuyla ilgili olarak TBMM Başkanlığı'na bir yazı yazacaklarını ifade etti.

-"Vatandaşımız umutsuzluğa kapılmasın"

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Hamzaçebi, CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç'un, "torpil listesi" açıklamasına değindi. Akif Hamzaçebi, "Atama bekleyen öğretmenlerimiz kime güvenecek şimdi? KPSS ne işe yarar? Bu kadar insanı kandıracaksanız, bu sınavı neden yapıyorsunuz? Vatandaşımız umutsuzluğa kapılmasın. Bunların hepsi tersyüz olacaktır. Bu atamayı gerçekleştirenler suç işlemişlerdir" dedi.

Hamzaçebi, AK Parti'nin, muhafazakar-demokrat bir parti olmadığını savundu. Muhafazakar demokratların, toplum mühendisliğine soyunmayacaklarını belirten Hamzaçebi, "Muhafazakarlar, toplumun değerlerine saygılıdır, onları korumak isterler. Bunlar, tepede kendilerini konumlandırmak suretiyle toplumla aralarında hiyerarşik bir ilişki kurarak, toplumu değişime zorluyorlar. Bu jakoben bir tavırdır" diye konuştu. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Şimşek: Harcamaları kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz
    04:48 Şimşek: Harcamaları kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, harcamaları kontrol etmek ve kesintiye gitmek için çaba göstereceklerini belirtti. Şimşek, enflasyonu düşürmek, mali disiplini sağlamak ve yapısal reformları hayata geçirmek gibi hedeflerinin olduğunu ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin uluslararası yatırımcıların güvenini yeniden kazandığını ve ekonomide ilerleme kaydedildiğini söyledi.

  • ABD, Filistin'in BM'ye tam üyeliği istenilen karar tasarısını veto etti
    00:23 ABD, Filistin'in BM'ye tam üyeliği istenilen karar tasarısını veto etti

    ABD, BM Güvenlik Konseyi'nde Filistin'in BM'ye tam üyeliği talep edilen karar tasarısını veto etti. Oylamada 12 evet, 2 çekimser oy kullanılırken, ABD tasarıyı veto etti.

  • Bolu Belediye Meclisi, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması maddesini komisyona iade etti
    23:43 Bolu Belediye Meclisi, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması maddesini komisyona iade etti

    Bolu Belediye Meclisi'nde yapılan toplantıda, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması konusu görüşüldü. Gölcük Platformu üyeleri, bungalovların kullanımına karşı çıkarak protesto gerçekleştirdi. Belediye Başkanı Tanju Özcan, maddenin komisyona iade edileceğini açıkladı.

  • Bosna Hersek'te Srebrenitsa Soykırımı İnkar Edildi
    23:38 Bosna Hersek'te Srebrenitsa Soykırımı İnkar Edildi

    Bosna Hersek'in Sırp Cumhuriyeti'nde düzenlenen gösteride binlerce Bosnalı Sırp, Srebrenitsa soykırımının inkar edildiği bir protestoya katıldı. Gösteride RS Başkanı Milorad Dodik ve diğer önemli Sırp yetkililer konuşma yaptı. Dodik, Srebrenitsa'da yaşananların savaş sonucu işlenen bir suç olduğunu ancak soykırım olmadığını savundu. RS hükümeti, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda görüşülecek olan Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü karar taslağına tepki olarak bu gösteriyi düzenledi.

  • Kastamonu Belediye Başkanı Hasan Baltacı'nın başkan yardımcıları belli oldu
    22:52 Kastamonu Belediye Başkanı Hasan Baltacı'nın başkan yardımcıları belli oldu

    Kastamonu Belediye Başkanı Hasan Baltacı'nın başkan yardımcıları Belediye Meclis üyeleri Abdullah Burak Livan ve Eda Büyükdemirci olarak atanmıştır.

  • Kastamonu Belediye Başkanı Ulaşım Sorununu Çözmek İçin Toplantı Yaptı
    22:47 Kastamonu Belediye Başkanı Ulaşım Sorununu Çözmek İçin Toplantı Yaptı

    Kastamonu Belediye Başkanı Hasan Baltacı, göreve başlamasının ardından şehir içi ulaşım problemini çözmek için S.S. Kastamonu Özel Halk Otobüsü İşletmesi ile toplantı gerçekleştirdi. Ulaşım master planı, mesafeye göre ücret, sarı otobüs ve otoparklar gibi konuları bilimsel ve akılcı çözümlerle hayata geçireceklerini belirtti.


Advertisement