CHP Grup Başkanvekili Özel gündemi değerlendirdi - Barolara ilişkin kanun teklifi - Son Dakika
Güncel

CHP Grup Başkanvekili Özel gündemi değerlendirdi - Barolara ilişkin kanun teklifi

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, barolara ilişkin kanun teklifini, "Avukatları partilerine göre ayırıp hakimlerin ona göre karar verebilecekleri, köylü, esnafın avukat seçerken yandaş avukata gitmesini temin edecek bir rezalete imza atıyor bunlar.

01.07.2020 20:49  Güncelleme: 18:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, barolara ilişkin kanun teklifini, "Avukatları partilerine göre ayırıp hakimlerin ona göre karar verebilecekleri, köylü, esnafın avukat seçerken yandaş avukata gitmesini temin edecek bir rezalete imza atıyor bunlar. İtirazımız bunadır." diye değerlendirdi.

Özel, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu'na Kovid-19 tanısı konulduğunu, Akbaşoğlu'nun sağlık durumunun iyiye gittiğini ve bundan memnuniyet duyduklarını söyledi.

Meclis'te vaka sayısının arttığı bu dönemde, gerilim yaratmayacak, esnafın, çiftçinin beklentilerinin karşılanacağı kanunların çıkartılmasını isteyen Özel, "Muhataplarımıza; 'Bunları bir gün, saatler içerisinde bitirebiliriz ve Meclis'teki bu salgına karşı tedbirleri hep birlikte alabiliriz. Yüz güldürecek işleri hep beraber yapalım' dedik. Ancak AK Parti'den bize olumlu bir dönüş olmadığı gibi 'Barolarla ilgili değişikliği mutlaka getireceğiz.' diyorlar. Bu Meclis'i ciddi bir gerilim alanına dönüştürüyor." ifadelerini kullandı.

Barolara ilişkin kanun teklifinin komisyon ve Genel Kurul aşamalarının uzun zaman diliminde ve gergin ortamda gerçekleşebileceğini ifade eden Özel, bu kanun teklifini hazırlayanlar dışında kimsenin istemediğini savundu.

Barolara ilişkin kanun teklifinin, yarın komisyonda görüşülmeye başlanmasının öngörüldüğünü anımsatan Özel, TBMM İçtüzüğü'ne göre, kanun teklifinin komisyona gelmeden 48 saat önce parti gruplarına gönderilmesi gerektiğine işaret etti. Özel, ancak teklifin kendilerine zamanında iletilmemesi nedeniyle komisyonun yarın toplanmasının hukuken uygun olmadığını kaydetti.

Özel, yasa teklifinin komisyon görüşmelerinin, Kovid-19 nedeniyle AK Parti veya CHP'nin kullandığı büyük grup toplantı salonlarından birinde yapılmasını önerdi.

" Kayseri'de iki valilik olursa, barodan da iki tane olur"

Baroların kamu kuruluşları olduğuna işaret eden Özel, "Bunlardan ikincisi olur mu? Eğer Bakırköy'de iki kaymakam olursa, İstanbul'da iki baro olur, Kayseri'de iki valilik olursa, Kayseri barosundan da iki tane olur, Erzurum İl Emniyet Müdürü iki tane olursa iki tane baro olur. Kamu tüzel kişiliği tektir, adı üstünde birlik." diye konuştu.

Anayasa Mahkemesinin, geçmişte yapılan bu tür düzenlemeleri "temsilde adalete uygun olmadığı" gerekçesiyle bozduğunu belirten Özel, "Teklif geçerse, Tunceli'de 42 avukat var 4 delege çıkaracaklar. Antalya'da 4 bin 700 avukat baroya kayıtlı, 4 delege çıkaracak. Tunceli, Ardahan'daki, benzer üye sayısına sahip odalardaki avukatın gücü, Antalya'daki avukatın oyunun 100 katı gücünde olacak." dedi.

CHP'li Özel, barolara ilişkin düzenlemenin kabul edilmesi halinde avukatlık mesleğinin siyasallaşacağını ve vatandaşın hakkını savunmanın imkansız hale geleceğini de ileri sürerek, şöyle devam etti:

"Bir sürü avukat, yandaş avukat barosuna gider ki 'O logo bende olunca vatandaş beni tercih etsin.' diye. Hesabı anladık mı? Adalet sisteminin her yerine müdahale ettiler, şimdi savunma ayağına müdahale ediyorlar. Devletlerin dini adalettir. Bu memlekette tuz kokarsa hepimiz çürürüz. Tuzu kokutmaya çalışıyorlar. Esas mesele bu. Avukatları partilerine göre ayırıp hakimlerin ona göre karar verebilecekleri, köylü, esnafın avukat seçerken yandaş avukata gitmesini temin edecek bir rezalete imza atıyor bunlar. İtirazımız bunadır. Bu metnin İngilizcesi, Fransızcası, Japoncası, Çincesi yok. Bu metni bir tek bunlar yazar, imzalar. Bu metnin İngilizcesi fıkra gibi anlatılır."

-"Etik düzenlemeler yapılabilir"

Özel, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik'in "Türk siyasi hayatıyla ilgili özel bir 'Vikipedia' yapmak lazım." sözlerini anımsatarak, "Vikipedia'yı sansürleyen iktidarın sözcüsünün kurduğu cümleye, verdiği örneğe bakın." ifadesini kullandı.

Bir gazetecinin, "Başak Demirtaş ile Esra Albayrak'a yönelik sosyal medyadan saldırılar oldu. Cumhurbaşkanı sosyal medyaya yönelik düzenlemeden bahsediyor. Nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine Özel, Demirtaş ve Albayrak'a yönelik saldırıların kabul edilemez olduğunu vurgulayarak bu saldırıları kınadı.

Özel, "Sayın Cumhurbaşkanı'nın bugünkü yaklaşımına gelince, sosyal medyayı kısıtlama, erişim engeli, en sert tedbirleri, Esra Albayrak'a yapılan saldırıdan sonra gündeme getiriliyor oluşunu, kendisi açısından sağlıklı bulmam. Kendi kızına, kendi torununa yöneldiğinde bunu yapmışçasına bir açıklama siyaseten doğru ve ülkeyi yöneten kişi açısından tutarlı bir şey değil." dedi.

"Sosyal medyaya yönelik kısıtlama amaçlı bir düzenleme isteğinin, Erdoğan'ın geçen hafta gençlerle bir araya geldiği sosyal medya buluşmasından sonra ortaya çıkmasının siyasi bir çağrışım oluşturduğunu" ileri süren Özel, "O yüzden kişisel öfkeyle kalkıp, ülkeyi zarara uğratacak, ülkeyi Çin'e, Kuzey Kore'ye, Rusya'ya dönüştürecek bir takım düzenlemeler yerine, bütün partilerin, sosyal tarafların görüşlerinin alındığı etik düzenlemeler yapılabilir." dedi.

"Yargıya dolaylı müdahale"

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Mümtazer Türköne'ye ilişkin açıklamalarının sorulması üzerine Özel, Bahçeli'nin ittifak ortağına hitaben, yargıya dolaylı müdahalede bulunduğunu ileri sürdü. Özel, tüm hasta tutuklu ve hükümlelere ilişkin Meclis'in düzenleme yapması gerektiğini, Türköne'nin de bu kapsamda yer alabileceğini kaydetti.

Özgür Özel, başka bir soru üzerine, kendilerine, güvenlik soruşturmasına ilişkin kanun teklifinin görüşmelerinin Ekim ayına bırakılabileceğinin söylendiğini belirtti.

CHP Grup Başkanvekili Özel gündemi değerlendirdi - Barolara ilişkin kanun teklifi
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel CHP Grup Başkanvekili Özel gündemi değerlendirdi - Barolara ilişkin kanun teklifi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne'nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti
    22:09 Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne'nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti

    Edirne'de 2 ay önce toprağa verdiği ağabeyinin acısını sindiremeden geçen hafta Perşembe günü yine bir ağabeyini daha toprağa veren Edirne'nin meşhur ciğercisi Bahri Dinar, uyurken geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Edirne'nin tanıtıma büyük katkı sağlayan kentin sevilen yüzü, Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Derneği Başkanı 63 yaşındaki Bahri Dinar, hayatını kaybetti.

  • İsrail saldırılarında 7 Filistinli hayatını kaybetti
    22:08 İsrail saldırılarında 7 Filistinli hayatını kaybetti

    İsrail ordusunun iki gündür saldırılarını sürdürdüğü işgal altındaki Batı Şeria'nın Tulkerim kenti ile kentte bulunan Nur Şems Mülteci Kampı'nda hayatını kaybeden Filistinli sayısı 7'ye yükseldi.

  • Mersin'de Drift Atan Sürücüye 50 Bin 541 TL Cezai İşlem Uygulandı
    22:01 Mersin'de Drift Atan Sürücüye 50 Bin 541 TL Cezai İşlem Uygulandı

    Mersin'in Mezitli ilçesinde bir sürücü, güvenlik kamerası görüntülerinden tespit edilerek drift attığı için 50 bin 541 TL ceza kesildi. Polis, sürücünün ehliyetsiz, aracın sigortasız ve muayenesiz olduğunu belirledi. Araç 2 ay trafikten men edildi.

  • Kayserispor, Trabzonspor maçı için hazırlıklarını tamamladı
    22:00 Kayserispor, Trabzonspor maçı için hazırlıklarını tamamladı

    Kayserispor, yarın oynayacağı Trabzonspor maçının hazırlıklarını tamamlayarak galibiyet hasretine son vermek istiyor. Sakatlıkları bulunan oyuncular dışında eksik oyuncu bulunmayan Kayserispor, maç saatini beklemeye başladı.


Advertisement