Chp, Kredi Kartı Aidatlarının Kaldırılması İçin, Kanun Teklifi Verdi - Son Dakika
Güncel

Chp, Kredi Kartı Aidatlarının Kaldırılması İçin, Kanun Teklifi Verdi

CHP İzmir Milletvekilleri Alaattin Yüksel ve Mustafa Moroğlu kredi kartlarından yılda 4,5 Milyar TL civarında kart aidatı alındığını belirterek, "Haksız ücretlerin engellenmesi için" kanun teklifi verdi CHP İzmir Milletvekilleri Alaattin Yüksel ve Mustafa Moroğlu kredi kartlarından yılda 4,5 Milyar TL civarında kart aidatı alındığını belirterek, "Haksız ücretlerin engellenmesi için" kanun teklifi verdi.

05.01.2012 14:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP İzmir Milletvekilleri Alaattin Yüksel ve Mustafa Moroğlu kredi kartlarından yılda 4,5 Milyar TL civarında kart aidatı alındığını belirterek, "Haksız ücretlerin engellenmesi için" kanun teklifi verdi CHP İzmir Milletvekilleri Alaattin Yüksel ve Mustafa Moroğlu kredi kartlarından yılda 4,5 Milyar TL civarında kart aidatı alındığını belirterek, "Haksız ücretlerin engellenmesi için" kanun teklifi verdi.

Yüksel ve Moroğlu tarafından TBMM Başkanlığı'na verilen kanun teklifinde, bankaların kredi kartı ve mevduat hesabı sahiplerinden, kanunlara aykırı şekilde hazırlanan sözleşmelere dayanarak "kredi kartı ücreti, kart aidatı, yıllık ücret ve hesap işletim ücreti gibi adlar altında" ücret talep etmesine engel olunmasının amaçlandığını belirtildi.

Yüksel daha önce verdiği soru önergesine cevap veren Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın, "Kredi Kartı Ücret ve Komisyonları adı altında 2009 yılında 4 milyon 542 bin 294 bin TL, 2010 yılında 4 milyon 398 bin 138 bin TL ve 2011 yılının ilk 6 ayında 2 milyon 485 bin 255 TL gelir elde edildiğini" belirterek, bu kazancın haksız olduğu için kaldırılması gerektiğini vurguladı.

Teklifin gerekçesinde, Tüketici Hakem Heyetleri ve Mahkemelerin bu tür ücretlerin haksız olduğu ve iade edilmesi gerektiği yönünde binlerce kararı olduğu hatırlatılarak, bankaların itiraz etmeyen vatandaşlardan bu ücretleri almaya devam ettiği, itiraz edip parasını geri alanlardan dahi sonraki yıllarda aynı kesintinin yapıldığı vurgulandı.

Kanun teklifinde "Bankacılık sektörünün 2009 yılı karının 20 milyar 75 milyon lira; 2010 yılı karının 21,9 milyar lira; 2011 yılı ilk 9 aylık dönemindeki karının 14 milyar 620 milyon lira olduğu düşünülürse bu karların yaklaşık yüzde 20-23 oranındaki bölümünün kredi kartı ücretlerinden sağlandığı görülecektir" denilerek, bankaların müşterileriyle yaptıkları sözleşmelere, Türk Ticaret Kanunundaki bazı ifadelere ve en önemlisi kanunlarda açık bir yasak olmamasına dayanarak, hesap işletim ücreti, kredi kartı aidatı gibi kesintiler yaptığına da dikkat çekildi.

Teklifin gerekçesinde ayrıca, "ÖTV ve benzeri ağır vergiler altında ezilen halkımız, enerji, telekomünikasyon, belediye hizmetleri gibi alanların yanında bir de, 2011 itibariyle neredeyse yılda 5 milyar lirayı bulan kredi kartı ücreti ödemektedir. Bütün bu ücret ve kesintilerin getirdiği yük artık halkımızın kaldıramayacağı bir acımasızlık boyutuna varmıştır" görüşüne de yer verilerek şöyle ifadelere yer verildi:

"Anayasa ve kanunlar iyi niyetli bir şekilde uygulansa halkımızın cebinden yılda 5 milyar liraya yakın para haksız bir şekilde bankalara aktarılmayacaktır. Böylece hem işleyiş Anayasa ve kanunlarla uyumlu hale gelecek hem de ağır vergiler, enflasyon ve diğer haksız ücretler nedeniyle yoksulluğu her geçen gün katlanarak artan halkımızın korunmasını sağlanacaktır." - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Chp, Kredi Kartı Aidatlarının Kaldırılması İçin, Kanun Teklifi Verdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement