HEYECAN YARATAN ANADOLU PARSI GÖRÜNTÜLERİ 2 YIL ÖNCESİNE AİTMİŞ - Son Dakika
Güncel

HEYECAN YARATAN ANADOLU PARSI GÖRÜNTÜLERİ 2 YIL ÖNCESİNE AİTMİŞ

ANADOLU'da nesli tükendiği düşünülen, ilk olarak Şırnak'ta kurulan fotokapanlarla 3 fotoğrafı elde edilen Anadolu parsının Antalya'nın Termessos (Güllük Dağı) Milli Parkı bölgesindeki görüntüleri, büyük heyecan yarattı.

07.04.2022 16:00  Güncelleme: 16:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ANADOLU'da nesli tükendiği düşünülen, ilk olarak Şırnak'ta kurulan fotokapanlarla 3 fotoğrafı elde edilen Anadolu parsının Antalya'nın Termessos (Güllük Dağı) Milli Parkı bölgesindeki görüntüleri, büyük heyecan yarattı. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nden yaban hayatı uzmanı Dr. Yasin İlemin, görüntülerin 2 yıl öncesine ait olduğunu söyledi.

Antalya'da görüntülenen leoparla ilgili bilgi veren Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nden yaban hayatı uzmanı Dr. Yasin İlemin, paylaşılan görüntülerin 2 yıl öncesine ait olduğunu belirterek, "Bu görüntüler, Toroslar'da ve Antalya'da DKMP bölge personelinin yoğun emekleri ile elde edildi" dedi.

Daha sonra kendisinin de dahil olduğu birçok uzmana teyit ve detay amaçlı danışıldığını anlatan Dr. İlemin, "Bakanlık leoparın korunması, ekoloji ve biyolojisinin araştırılması ve habitatlarının korunması adına büyük çaplı bir planlama yaptı. Bu planlama kamuoyu ile paylaşılacakken maalesef kurum dışında birinin bu süreci baltaladığını düşünüyorum" diye konuştu.

'BU KONUDA GEREKLİ TÜM ADIMLAR ATILACAK'

Görüntülerdeki Anadolu parsının erkek olduğunu dile getiren Dr. İlemin, şöyle konuştu:

"Bölge yoğun bir şekilde DKMP ve jandarma ekipleri tarafından korunuyor. Bu bireyin Doğu bölgelerimizden, Toros silsilesini takip ederek ulaştığını değerlendiriyoruz. Bu konuda bakanlık, ilgili üniversite, uzman ve akademik personel olarak ciddi bir planlama süreci var. Umarım doğamızı, leoparın yaşadığı bölgeleri, habitatları koruyacağız ve bu konuda gerekli tüm adımlar atılacak."

'ANADOLU PARSI İNSANLARA SALDIRMAZ'

Anadolu leoparı ve birçok yaban hayvanının insan gördüğünde kaçtığını ve saldırmayacağına vurgu yapan Dr. İlemin, şu çağrıda bulundu:

"Münferit saldırılar yaralı birey ve yavrulu annelerde olabilir. Leopar doğada yaban domuzu başta olmak üzere toynaklı yaban türleri ile besleniyor. Bu anlamda doğada besini bol. Son yıllarda yokluğu ile popülasyonu aşırı artmış, tarım alanları ve yerleşimlere büyük zarar veren yaban domuzu popülayonu tekrar kontrol altına girebilecek. Yeter ki bu türün korunmasında kişisel akademik hırs ve egolardan ziyade ekolojiyi merkezimize koyalım."

'LÜTFEN ZARAR VERMEYELİM' ÇAĞRISI

Anadolu parslarının İran'dan Anadolu'ya giriş yaptığını, Toroslar üzerinden de Antalya'ya kadar geldiğini düşündüklerini dile getiren Dr. İlemin, bölgede şu an için tespit edilen tek birey olduğunu belirtti. Dr. İlemin, "Lütfen zarar vermeyelim. Art niyetli insanların bu hayvanı vurmasından, zarar vermesinden çok korkuyoruz" dedi.

HEYECAN YARATAN ANADOLU PARSI GÖRÜNTÜLERİ 2 YIL ÖNCESİNE AİTMİŞ
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel HEYECAN YARATAN ANADOLU PARSI GÖRÜNTÜLERİ 2 YIL ÖNCESİNE AİTMİŞ - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kumluca'da 25. Tarım ve Seracılık Festivali Başlıyor
    09:59 Kumluca'da 25. Tarım ve Seracılık Festivali Başlıyor

    Kumluca ilçesinde düzenlenecek olan 25. Tarım ve Seracılık Festivali, 24 Nisan-4 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Festival kapsamında her gün etkinlikler düzenlenecek ve Yörük göçü, yağlı pehlivan güreşleri, acı biber yeme yarışması gibi etkinlikler yapılacak. Festival programı, yerel seçimler nedeniyle kısıtlı bir zamanda hazırlandı. Kumluca Belediye Başkanı Mesut Avcıoğlu, festivalin Kumluca halkının eğlenmesini sağlayacak ve kültürün gelecek nesillere aktarılmasını sağlayacak bir etkinlik programı olduğunu belirtti.

  • Husumetlisini öldürdü, yakalanınca 'Öldürme amacım yoktu' dedi
    09:58 Husumetlisini öldürdü, yakalanınca 'Öldürme amacım yoktu' dedi

    Adana'da tartıştığı husumetlisini göğsünden vuran zanlı tutuklandı. Zanlının ifadesinde, 'Öldürme amacım yoktu' dediği öğrenildi. Olay, 14 Nisan'da Seyhan ilçesinde meydana geldi. İzzet E. ile Osman Asma arasında çıkan tartışma kavgaya dönüştü. İzzet E., kendini korumak için tabancayla ateş açtığını söyledi. İzzet E., tutuklandı.

  • Sivas'ta İŞKUR'a kayıtlı işsiz sayısı 2023'te 24 bin 602 kişiye düştü
    09:58 Sivas'ta İŞKUR'a kayıtlı işsiz sayısı 2023'te 24 bin 602 kişiye düştü

    Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Sivas İşgücü Piyasası Araştırması 2023 Yılı Sonuç Raporu'na göre, Sivas'ta İŞKUR'a kayıtlı işsizlerin sayısı 24 bin 602 kişi olarak belirlendi. Rapor, kadınların işsizlik oranının yüzde 49,2, gençlerin ise yüzde 24,38 olduğunu ortaya koydu. Mesleklere göre incelendiğinde ise en fazla kayıtlı işsizin temizlik görevlisi olduğu görüldü.

  • BODTO Yönetimi Üye Ziyaretlerine Devam Ediyor
    09:58 BODTO Yönetimi Üye Ziyaretlerine Devam Ediyor

    Bodrum Ticaret Odası (BODTO) yönetimi, en eski üyelerinden Ömer Ağan'ı evinde ziyaret etti. BODTO Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, Ağan'a nezaket ziyaretinde bulunduklarını ve onu plaketle onurlandırdıklarını belirtti. Ağan ise ziyaretten duygulandığını ve BODTO'nun güzel gelişmeler kaydettiğini ifade etti.

  • Gemlik'te Yağmurun Etkisiyle İstinat Duvarı Çöktü: 2 Kişi Yaralandı
    09:58 Gemlik'te Yağmurun Etkisiyle İstinat Duvarı Çöktü: 2 Kişi Yaralandı

    Bursa'nın Gemlik ilçesinde yoğun yağışın etkisiyle bir apartmanın üzerine çöken istinat duvarı sonucunda 2 kişi yaralandı. Olayda 2 apartman ve 2 otomobil de hasar gördü. Ekipler olay yerine sevk edildi ve 36 dairede bulunan vatandaşlar tahliye edildi.

  • Depremzede Oto tamir ustasından çadırda araç tamiri
    09:54 Depremzede Oto tamir ustasından çadırda araç tamiri

    Hatay'ın Hassa ilçesinde oto tamirciliği yapan Halil Topal, depremde evini ve iş yerini kaybettikten sonra kurduğu çadırda araç tamiri yaparak geçimini sağlıyor. 9 aydır çadır altında hizmet veren Topal, eski hayatına geri dönmek istiyor.

  • Bizim Radyo Televizyonu'nun 29. yıl dönümü kutlandı
    09:53 Bizim Radyo Televizyonu'nun 29. yıl dönümü kutlandı

    Karabük'te bulunan Bizim Radyo Televizyonu (BRTV), kuruluşunun 29. yıl dönümünü kutladı. Vali Mustafa Yavuz, BRTV'nin Karabük'ün sesini ve ruhunu objektif habercilik anlayışıyla halka yansıttığını belirtti. Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya ise BRTV'nin 29 yıllık yayın hayatı boyunca, Karabük ve bölgenin sesi olmanın gururunu yaşadığını ifade etti.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan atama ve görevden alma kararları
    09:50 Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan atama ve görevden alma kararları

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla gerçekleştirilen atama ve görevden almalara ilişkin kararlar, Resmi Gazete'de yayımlandı.


Advertisement