CHP'li Engin'den Osmanlıca Tepkisi - Son Dakika
Güncel

CHP'li Engin'den Osmanlıca Tepkisi

CHP\'li Engin\'den Osmanlıca Tepkisi

Chp İzmir İl Başkanı Ali Engin, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü nedeniyle düzenlediği basın toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Osmanlıca'nın liselerde zorunlu ders olmasını savunmasına tepki gösterdi.

10.12.2014 13:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Chp İzmir İl Başkanı Ali Engin, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü nedeniyle düzenlediği basın toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Osmanlıca'nın liselerde zorunlu ders olmasını savunmasına tepki gösterdi. Engin, "Dünyada evrensel dil olan İngilizce'yi öğretemeyen bir eğitim sistemi, Arap alfabesiyle nasıl eğitim verecek? Ülkemizde 100 bin ziraat mühendisi var. 5 milyonluk İsrail'den tohum alıyoruz" dedi.

CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin, insan haklarından sorumlu İl Başkan Yardımcısı Ercan Çınarlı ile birlikte 10 Aralık İnsan Hakları Günü nedeniyle düzenlediği basın toplantısında, Osmanlıca tartışmalarına değinerek, iktidarın siyaset mühendisliği yaptığını söyledi. Engin, "Osmanlıca diye bir dil yok. Türkçe'nin alfabesi değiştirilmiş bir dil. Sadece Arap alfabesi kullanılırken, Cumhuriyet devrimi ile batıya ulaşmak, aynı alfabeyi kullanarak teknoloji, bilimsel gelişmeleri takip edebilmek için Latin alfabesine geçilmiştir. Osmanlıca diye bir dil yoktur. Arap alfabesiyle kullanılan eski dilimizdir. Üniversitede bununla ilgili bölümler ve çalışmalar vardır. Bununla ilgili çalışmalara saygı duyuyoruz. Dünyada evrensel dil olan İngilizce'yi öğretemeyen bir eğitim sistemi Arap alfabesiyle nasıl eğitim verecek. 100 bin ziraat mühendisi var, 5 milyonluk İsrail'den tohum alıyoruz. Eğitim sistemimiz yaratıcılığa, itiraz etmeye, buluş yapmaya elverişli değil. Asıl sorun budur. İktidar seçime giderken muhafazakar seçmene gül atıyor. Osmanlıca'yı öğretecek eğitim kadrosu yok. Yetiştirilmesi bile 20- 30 yıl sürecektir. Çocuklarımıza yazık. Sürekli çocuklar üzerinden politika yapıyor. 4+4+4 ucube sistemi getirildi. Kız ve erkek öğrenci yurtlarının semtleri değişti. Sözde aile değerlerini korumak için yapılıyor ama AKP döneminde uyuşturucunun 6 yaşına indiği, ilkokullara girdiği, aileleri tahrip ettiğini kimse söylemiyor" diye konuştu.

"GÖZÜ ÇÖLDE"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gündem değiştirerek iktidarın yaptıklarını kapatmaya çalıştığını öne süren Ali Engin, ülkenin gurur duyulacak bir tarihi varken Erdoğan'ın Müslümanların Amerika'yı keşfi konusuyla övündüğünü savundu. Engin, "Gözü dışarıda, gözü çölde. Bu bereketli Anadolu topraklarında değil. Bu toprakların tarihini görmüyor, tahrip ediyor. Yolsuzluk operasyonlarının yıldönümünde farklı konuları gündeme getiriyor. Bazıları, 'Başka işiniz yok mu. Sadece yolsuzluk diyerek oy alınır mı? Yolsuzluk dediniz de ne oldu, adam yüzde 50 oy aldı' diyor. Yüzde 50 almış olabilir ancak haklılığı kanıtlanmışsa, yüzde 30 yüzde 50'den büyüktür. Yolsuzluk, sadece ekonomik sorun değil itibar ve rejim sorunu. Ülkenizde yolsuzluk varsa Birleşmiş Milletler salonunda konuşurken salonda kimseyi bulamazsınız. Üç ay önce olduğu gibi. İran cumhurbaşkanı konuşurken bile salon daha kalabalıktı" dedi.

"YARGI BAĞIMLI VE TARAF"

İl Başkan Yardımcısı Çınarlı ise insan hakları ihlallerinin yaşandığını ileri sürerek, "Engelliler haklarını kullanamıyor, YÖK, RTÜK gibi kurumlar özgürlüklere set çekiyor. Basın sansür altında. İnternete erişim engelleniyor. Aydınlar, gazeteciler, sanatçı ve yazarlarımız baskı altında üretmekte zorlanıyorlar. Yargı bağımlı ve taraflı halde. Gözaltı ve tutukluluk süreleri uzatılıyor. Haksız tutuklamalar dorukta. Masumiyet karinesi ayaklar altında. Soruşturmalar gerekçesiz kapatılıyor. Bilgilenme hakkımız engelleniyor. Dinlemeler, kayıt altına almalarda usulsüzlükler gazete manşetlerini dolduruyor" diye konuştu. - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel CHP'li Engin'den Osmanlıca Tepkisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement