CHP'li Eski Vekiller Kılıçdaroğlu'nun İstifasını İstedi - Son Dakika
Güncel

CHP'li Eski Vekiller Kılıçdaroğlu'nun İstifasını İstedi

CHP\'li Eski Vekiller Kılıçdaroğlu\'nun İstifasını İstedi

Eski CHP Grup Başkanvekili Anadol, CHP'li eski 50 milletvekilinin imzasıyla hazırlanan bildiriyi okuyarak Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun istifasını istedi.

15.08.2014 13:24  Güncelleme: 14:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP eski Grup Başkanvekili Kemal Anadol, aralarında eski CHP milletvekilleri Bülent Baratalı, Şahin Mengü, Zekeriya Akıncı, Tuncay Ercenk, Ergün Aydoğan'ın da bulunduğu 9 eski milletvekiliyle parlamentoda basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında 50 eski CHP milletvekilinin imzasının yer aldığı bildiriyi okuyan Anadol, "riskin bedelinin ödenmesi" çağrısında bulundu.

Anadol, imzası bulunan eski milletvekillerinin daha önce Ekmeleddin İhsanoğlu'nun cumhurbaşkanlığı adaylığının, Atatürk ilke ve devrimlerini benimseyen toplum kesimlerinde hayal kırıklığı yarattığını belirttiklerini söyledi. Anadol, seçim kampanyası sırasında İhsanoğlu'nun dile getirdiği bazı görüşlerin, kaygılarında ne kadar haklı olduğunu gösterdiğini savundu.

İhsanoğlu'nun, CHP ve MHP'nin toplam oyundan yaklaşık 5 milyon daha az oy aldığını, Recep Tayyip Erdoğan'ın 13 puan gerisinde kaldığını belirten Anadol, bunun büyük bir başarısızlık olduğunu öne sürdü.

"SORUMLULUK KILIÇDAROĞLU'NA AİT"

Başarısızlık kadar vahim olan başka bir durumun da Genel Başkan'ın bunun vahametini kavrayamamış bir görüntü vermesi olduğunu savunan Anadol, CHP'nin, 12 Eylül 2010 referandumundan bu yana, 12 Haziran genel, 30 Mart yerel seçimlerinde giderek kan kaybettiğini, cumhurbaşkanlığı seçiminin de başarısızlık zincirinin dördüncü halkası olduğunu söyledi.

Bu olumsuz durumun sorumluluğunu seçimlere katılmayanlara ve geçersiz oy kullananlara yüklenemeyeceğini ifade eden Anadol, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sorumluluk doğrudan doğruya uyarıları dikkate almadan ve partinin yetkili kurullarında görüşülüp karar alınmadan İhsanoğlu'nu çatı aday olarak öneren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na aitir. Kendisi de İhsanoğlu'nu aday göstererek kişisel bir risk aldığını söylemiştir. Şimdi alınan bu riskin bedelinin ödenmesi gerekmektedir. Çağdaş demokrasilerde bunun yolu genel başkanlıktan istifa etmektir. Diğer üç başarısız seçim de eklenince artık istifa kaçınılmaz olmuştur. CHP'nin, Cumhuriyet'in değerlerine ve partinin ilkelerine yürekten bağlı olarak yıllardan beri mücadele eden örgütünün ve delegelerinin, partiyi yeniden kuruluş amaçlarına uygun çizgiye getirecek ve önümüzdeki genel seçimlerde başarıya ulaştıracak güçlü bir lider seçeneğine inanıyoruz."

"YENİ CHP DEĞİL, YENİDEN CHP"

Anadol, daha önce PM üyeliği, il, ilçe başkanlığı yapan yüzlerce, binlerce arkadaşlarının da bu metne imza atmak istediklerini ancak metni, önceki dönem parlamenterleri olarak sınırlı tuttuklarını kaydetti.

Anadol, "sol kanat", "ulusalcı kanat" gibi yapay ayırımların ötesinde, CHP ilkelerine sahip çıkan parlamenterler olarak bu metni okuduklarını anlattı. Anadol, partinin son yıllarda uğradığı ideolojik kayıplardan üzülerek, "yeni CHP değil, yeniden CHP" dediklerini dile getirdi. Anadol, CHP'nin raydan çıkmasını önlemeyi, gerçek kimliğine kavuşmasını istediklerini ifade etti.

"İSTİFA, TABANCA ÇEKMEYE BENZER"

Kılıçdaroğlu'nun kurultayı toplayacağına yönelik açıklamasını desteklediklerini belirten Anadol, CHP ve Türkiye'nin baştan aşağı yenilenen kadro değişimine ihtiyacı bulunduğunu öne sürdü.

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce'nin adaylığına nasıl bakacaklarına yönelik soru üzerine Anadol, adaylığını doğal karşıladıklarını, başkalarının da aday olabileceğini söyledi. Anadol, "Bazı adaylara destek bazılarına köstek olmak için bu açıklamayı yapmıyoruz" dedi.

Anadol, Kılıçdaroğlu'nun 2011 seçimlerinden önce yüzde 40 oy alınmaması halinde çekip gideceğini söylediğini belirterek, "İstifa tabanca çekmeye benzer, kılıfından çıkarıp hedefe yöneltilince ya ateş edecek ya da çekmeyeceksin. Ateş etmeden kılıfına sokarsan, güvenilirliğiniz kalmaz. İstifa telaffuz edilmez, gerçekleştirilir" diye konuştu.

CHP'nin eski Genel Başkanı Deniz Baykal ve eski Genel Sekreteri Önder Sav ile temaslarının olup olmadığı sorusu üzerine Anadol, "Böyle bir toplantıya olumsuz bakacaklarını sanmıyorum. Olumlu baktıklarını söyleyebilirim" dedi.

Daha önceki seçimlerde CHP'nin başarısına ilişkin bir soruya Anadol, "CHP muhalefette kalıyordu ama ideolojik tutarlılığında tartışma yoktu. Sadece 'ben daha iyi yönetirim' diyen hizipler var. O zaman partinin saygınlığı vardı, CHP'ye rağmen bir şey yapılamıyordu" karşılığını verdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel CHP'li Eski Vekiller Kılıçdaroğlu'nun İstifasını İstedi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (7)

  • Yakup: OH BE NEDE GÜZEL GÜNLER VARMIŞ BİRBİRİNE DÜŞTÜLER VUR VUR GÖZÜNE GÖZÜNE KEL KEYFİM GELbir çay yolla keyfim keyf bu daha başlangıç direne direne chp bir birine girecek güzel günler bizi bekliyor 29 4 Yanıtla
  • Totemin gücüne inanırım ben:)): bir vatandaş olarak ben de istiyorumm istifaaaaaaaaa. . . . 14 10 Yanıtla
  • ajanda: yediğin hurmalar günü gelir tırmalar. . . #direnkılıçdarogli#:) 8 13 Yanıtla
  • sivaslı: chp ve zihniyeti rantcı ve çıkarcıdır bunların derdi koltuk ve paradır başkada birşey bilmezler ve yakında chp diye bir parti kalmayacaktır çünkü oy aldığı vatandaşına bile ihanet içerisindedirler. . . chp seçmeni ne zaman oturup düşünürse bu parti biter ve istikrarla beraber kardeşlik bağlarımız artarak büyür. 9 5 Yanıtla
  • DİREN: DİREN SAYIN BAŞKAN DİREN, İSTİFANI SUNMA. 3 2 Yanıtla
  • guzel gunlere: Kim ne derse. Desin. Kilicdaroglu geldikden sonra chp degisim iyi yonde. Oldu bence sehit inden hatane ziyaretler mulayim ligi ile iyi. Bir yonetici vede chp yi ileri basamaklara tasiyacak kisidir muhakkat her kesin dogrusu. Yanlisi. Olacakdir ama buda. Tecrube olur bir daha tekrarlanmaz chp bnce kilicdaroglu olmalidir ince 1 1 Yanıtla
  • adil: abbas yolcu galiba. . 0 0 Yanıtla
  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.


Advertisement