Chp'li Güneş: 2003 Yılında Yüzde 11 Olan Gerçek İşsizlik, 2013'te Yüzde 17'yi Geçti - Son Dakika
Güncel

Chp'li Güneş: 2003 Yılında Yüzde 11 Olan Gerçek İşsizlik, 2013'te Yüzde 17'yi Geçti

Chp\'li Güneş: 2003 Yılında Yüzde 11 Olan Gerçek İşsizlik, 2013\'te Yüzde 17\'yi Geçti

CHP Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, işsizliğin giderek arttığına dikkat çekerek, "AKP iktidara geldiğinde yüzde 10,5 olan işsizlik umutsuzlarla birlikte yüzde 10,8 ediyordu.

16.12.2013 17:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, işsizliğin giderek arttığına dikkat çekerek, "AKP iktidara geldiğinde yüzde 10,5 olan işsizlik umutsuzlarla birlikte yüzde 10,8 ediyordu. Oysa bugün umutsuz düzeyi yüzde 7,1'e gelmiş, dolayısıyla gerçek işsizlik de yüzde 17'yi aşar düzeye gelmiştir" dedi.

Güneş, bugün açıklanan işsizlik rakamlarıyla ilgili yaptığı basın açıklamasında, işsizliğin giderek arttığını, resmi rakamların yüzde 10'a dayandığını belirtti. İşsizliğin önümüzdeki aylarda daha da yükselebileceğini vurgulayan Güneş, şunları ifade etti:

"İşsizlik oranı krizinin daha yeni bittiği 2002 yılına göre bile, yani AKP'nin iktidara geldiği noktadan daha düşük bir düzeye gelmemiştir. 2003 yılında resmi işsizlik oranı yüzde 10,5 düzeyindeydi. Bugün de yüzde 10. Ancak bu veriler de çok sağlıklı değildir. AKP iktidara geldiğinde işsiz olan ancak iş aramayıp, bulduğu takdirde ise çalışmaya hazır olan nüfus yüzde 0,3 etmezken, bugün bu "umutsuzlar' kitlesi, toplam işgücünün yüzde 7'sini oluşturur hale gelmiştir. Kısacası, AKP iktidara geldiğinde yüzde 10,5 olan işsizlik umutsuzlarla birlikte yüzde 10,8 ediyordu. Oysa bugün umutsuz düzeyi yüzde 7,1'e gelmiş, dolayısıyla gerçek işsizlik de yüzde 17'yi aşar düzeye gelmiştir. Ekonomide pozitif büyümeye rağmen işsiz düzeyinde bir azalma olmuyorsa, bu iki gerçeğe işaret eder; birincisi, büyüme düzeyi yetersiz ya da yatırımları cezbedecek düzeyde değildir. Daha doğrusu büyüme yetersiz ve istikrarsızdır. İkincisi, niteliği itibarıyla büyüme performansının (sanayi üretimi gibi) kalıcı bir istihdam yaratma niteliği bulunmamaktadır. Her halde hükümetin aklını başına alıp yeni bir ekonomik politika tasarımına gitmesi zorunluluğu açıkça görülmektedir.

Biz CHP olarak, iktidara geldiğimizde işsizliği mutlaka azaltacağız. Bunu da ekonomik politikalarda temel değişiklikler yaparak sağlayacağız. İstihdam-sever alanlarda, katma-değeri yüksek sektörlerde yüksek ve istikrarlı yatırımlarla umutsuzluğu da, işsizliği de düşüreceğiz."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Chp'li Güneş: 2003 Yılında Yüzde 11 Olan Gerçek İşsizlik, 2013'te Yüzde 17'yi Geçti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement