CHP'li Güneş: Başbakan Faizlerin Artırılmaması Konusunda Bir Talimat Verdi Mi? - Son Dakika
Güncel

CHP'li Güneş: Başbakan Faizlerin Artırılmaması Konusunda Bir Talimat Verdi Mi?

CHP\'li Güneş: Başbakan Faizlerin Artırılmaması Konusunda Bir Talimat Verdi Mi?

CHP Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, "Faiz yükselmesin diye çok ciddi bir baskı yapılıyor.

22.01.2014 11:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, "Faiz yükselmesin diye çok ciddi bir baskı yapılıyor. Merkez Bankası Başkanı'na Başbakan faizlerin artırılmaması konusunda bir talimat verdi mi? Faizleri arttırmadan bir politika izlenmesinin doğru olduğunu kendisine Merkez Bankası Başkanı'nın özel inançlarını da kullanarak herhangi bir baskı yaptı mı?" diye sordu.

Güneş, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, "Sadece HSYK ile ilgili bir bağımsızlık sorunu yok. Geçtiğimiz günlerde iki önemli kurumun daha bağımsızlığını yitirdiğini gördük. Bunlardan bir tanesi Merkez Bankası. Merkez Bankasının üzerinde çok ciddi siyasi baskılar var. Merkez Bankası bağımsız bir politika izleyemiyor. Rekabet Kurumu da bağımsızlığını yitirdiği izlenimini vermektedir" dedi.

-"TÜRKİYE EKONOMİSİ UÇURUMDAN AŞAĞIYA GİDİYOR"-

Çok ciddi kur değişimi gözlendiğini ifade eden Güneş, "Merkez Bankası bunu durduramıyor. Çok ciddi döviz satışları oluyor. Dövizin istikrarı sağlanmadı. Türkiye ekonomisi uçurumdan aşağıya gidiyor. Ekonomi yönetiminde çok ciddi boşluk var" diye konuştu.

-"BAŞBAKAN FAİZLERİN ARTIRILMAMASI KONUSUNDA BİR TALİMAT VERDİ Mİ?"-

Güneş şunları söyledi:

"Faiz yükselmesin diye çok ciddi bir baskı yapılıyor. Özellikle Merkez Bankası üzerinde. Merkez Bankası böyle saklayarak, çaktırmadan, el altından faiz yükseltmeye çalışıyor.

Merkez Bankası Başkanı'na Başbakan faizlerin artırılmaması konusunda bir talimat verdi mi? Faizleri arttırmadan bir politika izlenmesinin doğru olduğunu kendisine Merkez Bankası Başkanı'nın özel inançlarını da kullanarak herhangi bir baskı yaptı mı?"

-"TÜRKİYE'DE YANGIN KAPIDA"-

"Türkiye'de yangın kapıda" uyarısını yapan Güneş, "Türkiye'nin 220 milyar dolar para bulması lazım. Para bulmazsak batarız. O gelmiyor, sorun orada. Onun için kur almış başını gidiyor. Ya bulamazsak, nereye gidecek bu kur?" diye sordu.

TÜPRAŞ konusuna işaret eden Güneş, "Bir ceza verilmiş, ceza 412 milyon TL. Toplam KOÇ Holdinge kesilen ceza faiz hariç 608 milyon lira. Gerekçeli karar yok, vermişler cezayıNe diyorlar, fiyatlar düşerken siz iki ay boyunca yeterince fiyat indirmediniz. TÜPRAŞ müdafaasında demiş ki 9 kez fiyat indirdik diyor. TÜPRAŞ'ı mı batırmaya çalışılıyoruz, KOÇ Holdingi mi batırmaya çalışıyoruz? Anlaşılan hükümet elindeki bütün imkanları kullanıyor, Rekabet Kuruluna baskı yapıyor, birtakım kuruluşlar üzerinde siyasi nedenlerle haksız yere baskılar kuruyor" dedi.

-"BAŞBAKAN TEPESİNE VURACAK"-

Güneş şöyle devam etti:

"Türkiye'de sadece HSYK değil bağımsızlığını yitiren, aynı zamanda Türkiye'nin tüm kurumları siyasi olarak iktidara bağlanıyor ve Türkiye ne yazık ki mutlakiyetçi bir iktidara doğru gidiyor. Kimse kafasını kaldıramayacak, kaldırırsa Başbakan tepesine vuracak."

Bir soru üzerine Güneş, "Bono faizi yüzde 10.5'a çıktıysa ve Merkez Bankası kendi faizini ona bağlı olarak artırmıyorsa, enflasyon beklentileri yükselmeye başladıysa sen o faizi ne yapacaksın, o saksı mı orada duran, o süs mü? Kendisi de biliyor artması gerektiğini" dedi.

-"BATAKLAR ARTACAKTIR"-

Türkiye'nin riskli bir noktaya gittiği uyarını yapan Güneş, "Eğer bu kur alıp başını giderse Türkiye'de çok ciddi borçlu olan özel sektör çok ciddi krizlere girecektir, bataklar artacaktır, bankalara borçlarını ödeyemeyecekler. Kapıda bekleyen kriz bu" diye konuştu.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel CHP'li Güneş: Başbakan Faizlerin Artırılmaması Konusunda Bir Talimat Verdi Mi? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement