CHP'li Moroğlu, Cumhurbaşkanlığı'nın Türkmenistan Gezisinde - Son Dakika
Güncel

CHP'li Moroğlu, Cumhurbaşkanlığı'nın Türkmenistan Gezisinde

CHP\'li Moroğlu, Cumhurbaşkanlığı\'nın Türkmenistan Gezisinde

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, Cumhurbaşkanlığı'nın Türkmenistan Gezisi'ne partisini temsilen katıldı.

28.04.2014 14:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Atçılık Bayramı"nın İzmirli Tek "Süvarisi"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, Cumhurbaşkanlığı'nın Türkmenistan Gezisi'ne partisini temsilen katıldı. Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhamedov'un daveti üzerine Aşkabat'ta düzenlenen Atçılık Bayramı için düzenlenen geziye katılan bir başka İzmirli ise AKP İzmir Milletvekili Mehmet Tekelioğlu. Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov da bayramın onur konukları arasında yer alıyor.

Zaman zaman İzmir turlarında konuk olduğu rahvan at yarışlarında at binen CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu'nun, dünyada At Bakanlığı adı altında kurulan ilk ve tek bakanlığın olduğu Türkmenistan'a yapılan gezide yer alması tamamen bir tesadüf.

TBMM'nin "binici" vekilleri arasında yer alan Moroğlu, aralarında TJK Başkanı Serdal Adalı ve çok sayıda işadamının da yer aldığı gezi ekibiyle birlikte; Ahal Teke atlarıyla ünlü Türkmenistan'da, en güzel at, en güzel at heykeli, en iyi at halı işleme ve en iyi at resmi gibi dallarda düzenlenen yarışmalara ilişkin organizasyonlara katıldığı öğrenildi. At Bayramı'nda bu yıl ilk kez Türkiye Cumhurbaşkanlığı koşusu da düzenleniyor.

Yurttaşlara ait her evde bir odada, taksilerde, uçakta, lokantalarda, otel lobilerinde Devlet Başkanı'nın fotoğrafının asılmasının zorunlu olduğu Türmenistan'da, Türk kafilesi gelmeden önce yapılan At Bayramı resmi açılışında usta jokeylerin yarışına milli kıyafetler giyerek katılan Berdimuhammedov, "Garahan" isimli atıyla "birinci" gelmiş ve atı şaha kaldırarak izleyicileri selamlamıştı. Ülkedeki 5 vilayetin valisi ve Bakanlar Kurulu, Berdimuhammedov'a ayrı ayrı at hediye ettiler.

Demokraside "eşek", ekonomide "aygır"

- Aralık 2013'te yapılan devlet başkanlığı seçimlerinde Berdimuhammedov yüzde 97.14'ünü aldı. Seçimler öncesinde Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı AGİT, seçimlere gözlemci heyeti göndermeyeceğini, en temel hakların bile kısıtlandığı ülkede seçimi izlemenin bir anlamı olmadığını açıklamıştı.

- Saparmurad Türkmenbaşı döneminde yasak olan internet erişimi, Berdimuhammedov döneminde açıldı. Ancak özel internet bağlantılarının ücreti aylık 7 bin dolara kadar çıkıyor.

- İnternet kafeleri kullananlar, pasaport ya da kimliklerini gösterip bir kayıt defterini imzalamak zorunda.

- Türkmenistan, yabancı gazetecilere kapalı. Hükümet dış dünya ile temasa geçmek istediğinde girişlerine izin veriliyor.

- Dünyanın en büyük dördüncü doğalgaz rezervine sahip ülkede, Rusya ve Çin Türkmen gazının başlıca müşterisi. AB ülkeleri de doğal kaynaklardan yararlanmak istiyor.

- Türkiye'nin en çok iş aldığı ülkede, Türklerin yaptığı projeler 50 milyar dolar düzeyine yaklaşmış durumda.

- Türkmenistan son 5 yılda yüzde 11 büyüyen ve 2016 yılına kadar yeni yatırımlar için 70 milyar dolar bütçe ayıran bir ülke olarak yatırımcılar açısından bir cazibe merkezi…

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel CHP'li Moroğlu, Cumhurbaşkanlığı'nın Türkmenistan Gezisinde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement