CHP'li Mustafa Adıgüzel, Rize Ziraat Odası'nda: "Dünyanın En Çok Çay İçilen Ülkesinde Çayın Reklamına İhtiyaç Var mı Arkadaşlar? - Son Dakika
Güncel

CHP'li Mustafa Adıgüzel, Rize Ziraat Odası'nda: "Dünyanın En Çok Çay İçilen Ülkesinde Çayın Reklamına İhtiyaç Var mı Arkadaşlar?

CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, Rize Ziraat Odası ziyaretinde; “Dünyanın en çok çay içilen ülkesinde çayın reklamına ihtiyaç var mı arkadaşlar? ÇAYKUR’un reklam maliyeti 105 milyon lira. ÇAYKUR, Varlık Fonu’na devredilene kadar zarar etmiyordu, Varlık Fonu’na devredildikten sonra niye milyarlarca lira zararı var? Dünyanın en çok çay tüketilen ülkesinde bu kurum zarar eder mi?” dedi.

04.06.2022 17:48  Güncelleme: 18:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GENÇAĞA KARAFAZLI

CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, Rize Ziraat Odası ziyaretinde; "Dünyanın en çok çay içilen ülkesinde çayın reklamına ihtiyaç var mı arkadaşlar? ÇAYKUR'un reklam maliyeti 105 milyon lira. ÇAYKUR, Varlık Fonu'na devredilene kadar zarar etmiyordu, Varlık Fonu'na devredildikten sonra niye milyarlarca lira zararı var? Dünyanın en çok çay tüketilen ülkesinde bu kurum zarar eder mi?" dedi.

CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel ve CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan, CHP Genel Merkezi'nin 51 ilde planladığı saha çalışması kapsamında Rize'deydi. Adıgüzel ve Aydoğan, Rize Ziraat Odası'nı ziyaret etti. CHP milletvekilleri, çay üreticisi ve köy muhtarlarının sorunlarını dinledi.

Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, "ÇAYKUR, bu bölgenin can damarıdır. Şimdi burada ya tüm yaş çayı, ÇAYKUR alacak. Özel sektöre kapasitesine göre teminatla beraber günde ne kadar işliyorsun diyelim 300 ton tamam. Yaş çayın tamamını üreticiden alacaklar. Şimdi diyor ki vekillerimiz 'Taban fiyatını koyamıyoruz.' O zaman üreticinin hiçbir faydası olmayacak" dedi.

Adıgüzel ve Aydoğan, daha sonra; kent merkezine bağlı Bozkale Mahallesi'ni ziyaret etti. Mahalle Muhtarı Mustafa Yıldız, milletvekillerine şunları söyledi:

"Rize'de çay sıkıntısını gidermek istiyorsanız ve özel sektörle rekabet etmek istiyorsanız fabrikalarınızı arttıracaksınız. Bu sene, 2022 yılında çay üretimi düşük ve bu sene özel sektörün hiçbiri taban fiyatın altında çay almıyor. ÇAYKUR'un üzerine teklif edenler var. Ne için? Üretim zayıf. ÇAYKUR'un kotasına yetiyor bu. Eğer ÇAYKUR'un kotası arttırılırsa ÇAYKUR aldığı yaş çayın miktarını arttırırsa özel sektör aynı konuma düşer. Özel sektör aynı duruma düşerse, ÇAYKUR'un taban fiyatının altına çay alamaz."

"TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİ VATANDAŞINA TABAN FİYAT UYGULAMAK ZORUNDA"

CHP Rize il başkanı Saltuk Deniz ise ziyaretler sırasında; taban fiyat uygulamasının zorunluluğuna dikkat çekti. Deniz, şunları söyledi:

"Tayyip Erdoğan ne dedi havalimanında, 'taban fiyatı açıklıyorum' dedi. O zaman çıkıp demelisin mademki taban fiyat diyorsun, o zaman bunu yasalaştır, bunda ne var? Türkiye Cumhuriyeti Devleti, vatandaşına taban fiyat uygulamak zorunda. Çay üreticisinin üretmiş olduğu tüm çayın satın alınmasını sağlamak zorunda. Büyük çay fabrikaları yapmayacağız. Vadi boylarında 40'ar tonluk 50'şer tonluk fabrikalar yapılacak üreticinin çayını hemen alacaksın imalata sokacaksın daha taze işleyeceksin. Hem maliyeti düşürmüş olacaksın hem oradaki istihdamı arttıracaksın. Biz çayın ve çaydan yaratılmış katma değerin Rize Bölgesi'nde kalmasını sağlarsak örneğin Doğuş Çay'ın paketlemesi nerede başka bir yerde. Çay ile ilgili tüm katma değerin biz Rize'de kalmasını sağlarsak istihdam da sağlanmış olur."

"KAÇAK ÇAYI KESİNLİKLE ENGELLEYECEĞİZ"

İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan ise şunları söyledi:

"Kaçak çayı kesinlikle engelleyeceğiz. Çay dahil bütün tarım ürünlerinin hasat mevsimi ya da piyasaya sürülme mevsimlerinde ithalatı yasaklayacağız, kesinlikle. Az önce söylemiş olduğum Stratejik Planlama Teşkilatı ürünün ne kadar üretileceği, kaç paradan alınacağı, kaç paradan satılacağı, rekoltesinin ne olması gerektiği, yarışabilir alanının ne olduğu ile alakalı sizinle beraber çalışacak burada. Yani sizin görüşleriniz, bilim adamlarının görüşleri, bölgesel ticaret hacminin alanları, entegre başka kurulması gereken tesisleri depolama vesaire sizin de içinde bulunduğunuz bir çalışma, sahada belirleyecek."

"ÇAYKUR TAM KAPASİTE ÇALIŞIRSA BU SORUNLARIN HİÇBİRİ KALMAZ"

Pekmezli Köyü Muhtarı Recep Yılmaz, ÇAYKUR fabrikalarını tam kapasite çalıştırmadığını iddia ederek; "ÇAYKUR tam kapasite çalışırsa bu sorunların hiçbiri kalmaz. Yalnız fabrikalarımız birçoğu hala 1988'den kalma teknolojiyle çalışıyor. Yenilemeye girmesi lazım. Maliyeti yükseltiyor, işçi sayısını yükseltiyor, zaman kaybına neden oluyor, ürüne anında müdahale etme olasılığı kalkıyor ortadan. Son iki senedir bu sıkıntıları yaşıyoruz biz. ÇAYKUR ya sahadaki büyüklüğünü ortaya koyamıyor, bizi özellere paslıyorlar ya da ortak bir çalışma mı var özel fabrikalar da kendi istihdamını korusun diye. Orasını çözemedik" diye konuştu.

"ET VE SÜT KURUMU, ÇAYKUR, TMO GİBİ KİTLER İLE TARIMSAL KOOPERATİF VE BİRLİKLER ÇİFTÇİYİ VE ÜRETİMİ DESTEKLEYECEK ŞEKİLDE YENİDEN ETKİN HALE GETİRİLECEK"

Muhtar Yılmaz'ın ardından yeniden konuşan İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan; "Kurumlarla ilgili tarif yapılırken bu elimdeki kitapta, yeniden yapılanma yapıyoruz bazı kurumlarla ilgili. Örneklerden biri ÇAYKUR. Diyoruz ki; Et ve Süt Kurumu, ÇAYKUR, TMO gibi kitler ile tarımsal kooperatif ve birlikler çiftçiyi ve üretimi destekleyecek şekilde yeniden etkin hale getirilecek. Bizim ÇAYKUR'la ilgili yeterince tespitimiz var. ÇAYKUR'u yediden yapılandıracağız ve büyük bir ihtimalle bu yapılanma sonrası o sorunların hepsi çözülecek. Yasalarda mevcut milli gelirden çiftçiye verilmesi gereken payı istisnasız vereceğiz ve miktarı iki katına çıkarmayı düşünüyoruz" dedi.

"AÇ KARNINA GELİP FINDIK ALACAK 'FERERO' İTALYAN KARTELE FINDIK SATTI. BU ÜRETİCİYE İHANETTİR"

Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, üreticiyi koruyan anaysa maddelerinin olduğunu ancak bunların çalıştırılmadığını ifade ederek şunları söyledi.

Kanun teklifi verdik. Kanunları oluşturabilirsiniz ama bugün başka kanunlarda var hiç işlemiyor. Sen üreticini mağdur etmezsen diğerleri de zaten onunla yarışa girecek. TMO fındığı özel sektöre ne kadar sattı? 80 bin ton fındık aldı geçen yıl 60 bin tonunu sattı. Ne zaman sattı biliyor musun? Tam hasat sezonunun önünden sattı. Şimdi ana alıcıların karnını doyurdu. Talebi azaltıyor. Benden tam aç karnına gelip fındık alacak 'Ferero' İtalyan kartele... Bu ihanettir. Bunu bilerek yapıyorlar. Tutup çayı farklı bir kuruma satarsan başka türlü önünü açmış olursun. Bu bir tercih meselesi. Anayasada üç tane madde var çiftçi için, bu çay için de geçerli:

Üreticinin emeğinin karşılığını tam layıkıyla alması için koruyacaksın. Üreticiyi yeterince destekler, diyor. Serbest rekabeti gözetir, diyor. Özel kurumlarla kamu kurumları tutup da üreticinin aleyhine bir şeyler yapınca bu üreticinin aleyhine bazı manevraları gerçekleştiremez diyor. Bunların üreticiyi koruması lazım ama hiçbiri çalışmıyor şu an.

"DÜNYANIN EN ÇOK ÇAY İÇİLEN ÜLKESİNDE ÇAYIN REKLAMINA İHTİYAÇ VAR MI?"

Ben merak ediyorum. Dünyanın en çok çay içilen ülkesinde çayın reklamına ihtiyaç var mı arkadaşlar? Çay reklamı niye yapıyoruz biz. ÇAYKUR'un reklam maliyeti 105 milyon lira. ÇAYKUR, Varlık Fonu'na devredilene kadar zarar etmiyordu, kardaydı da; Varlık Fonu'na devredildikten sonra niye milyarlarca lira zararı var? Dünyanın en çok çay tüketilen ülkesinde bu kurum zarar eder mi? ve niye zarar, Varlık Fonu'ndan sonra oluyor? Bunlar kötü yönetim. Burada çayda nasıl sıkıntı varsa orda fındıkta oluyor öteki tarafta ay çiçekte oluyor. Sen temel tarım ürünlerini Türkiye'deki en çok en rahat yapılan işleri yapmazsan ve bunların çoğunda dışarıya mahküm olursan burada bir kötü yönetim var tarımda."

CHP'li Milletvekilleri pazar gününe kadar Rize ve ilçelerinde üreticiler, muhtarlar ve çeşitli STK temsilcileri ile görüşmelerini sürdürecek ardından bir basın toplantısı düzenleyecek.

CHP\'li Mustafa Adıgüzel, Rize Ziraat Odası\'nda: "Dünyanın En Çok Çay İçilen Ülkesinde Çayın Reklamına İhtiyaç Var mı Arkadaşlar?
Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel CHP'li Mustafa Adıgüzel, Rize Ziraat Odası'nda: 'Dünyanın En Çok Çay İçilen Ülkesinde Çayın Reklamına İhtiyaç Var mı Arkadaşlar? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Edirne Valiliği Semazen Grubu Üç Şerefeli Cami'de Sema Gösterisi Yaptı
    15:31 Edirne Valiliği Semazen Grubu Üç Şerefeli Cami'de Sema Gösterisi Yaptı

    Edirne'de lise öğrencilerinden oluşan Edirne Valiliği Semazen Grubu, Turizm Haftası kapsamında Üç Şerefeli Cami avlusunda sema gösterisi gerçekleştirdi. Edirne Valisi Yunus Sezer'in talimatıyla kurulan semazen grubu daha önce de Bulgaristan ve Yunanistan'da gösteri yapmıştı. İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, etkinliğin başarılı olduğunu belirtirken, semazen sanatçısı Sabahattin Harma da öğrencilerin çalışmalarını takdir etti.

  • Fenerbahçe Alagöz Holding Kadın Basketbol Takımı Başantrenörü Valerie Garnier: Muhteşem bir sezon yaşadık
    15:30 Fenerbahçe Alagöz Holding Kadın Basketbol Takımı Başantrenörü Valerie Garnier: Muhteşem bir sezon yaşadık

    Fenerbahçe Alagöz Holding Kadın Basketbol Takımı Başantrenörü Valerie Garnier, FIBA Süper Kupa, Türkiye Kupası, Avrupa Ligi şampiyonluğu ve ING Kadınlar Basketbol Süper Ligi şampiyonluğunu kazandıkları muhteşem bir sezon yaşadıklarını söyledi. Garnier, takımın hedeflere ulaşmak için birlikte hareket ettiğini ve Fenerbahçe'nin büyük bir aile olduğunu belirtti. Ayrıca, kazanılan kupaların kendisi için en özel sezon olduğunu ve önümüzdeki sezon planlamasında bazı değişiklikler olacağını ifade etti.

  • Zigana Tüneli'nde otomobil tünel duvarına çarpıp savruldu: 1 ölü
    15:30 Zigana Tüneli'nde otomobil tünel duvarına çarpıp savruldu: 1 ölü

    Gümüşhane'de Zigana Tüneli'nde meydana gelen kazada, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybettiği otomobil tünel duvarına çarparak savruldu. Kazada otomobil sürücüsü hayatını kaybetti. Olay yerine sağlık, polis ve jandarma ekipleri sevk edildi. Soruşturma başlatıldı.

  • Mardin'de trafik kazası: 1 kişi yaralandı
    15:29 Mardin'de trafik kazası: 1 kişi yaralandı

    Mardin'de meydana gelen trafik kazasında, Ömerli-Yeşilli kara yolunda bir otomobil şarampole devrildi ve sürücü yaralandı. Olay yerine 112 Acil Sağlık ekipleri sevk edildi ve yaralı sürücü hastaneye kaldırıldı.

  • AKPM'de İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları görüşüldü
    15:29 AKPM'de İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları görüşüldü

    AKPM Genel Kurulu'nda İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları ele alındı. Türk delegasyonundan Dr. Mustafa Canbey, masum sivillerin haksız saldırılara maruz kaldığını belirtti. Canbey, çatışmaların başladığı tarihten bu yana binlerce insanın öldüğünü ve durumun küresel barışı tehdit ettiğini ifade etti. İsrail'in uluslararası hukuka uyması ve insani yardıma izin vermesi gerektiği vurgulandı.

  • Mardin Büyükşehir Belediyesi Mevsimlik Çiçeklendirme Çalışmalarına Devam Ediyor
    15:29 Mardin Büyükşehir Belediyesi Mevsimlik Çiçeklendirme Çalışmalarına Devam Ediyor

    Mardin Büyükşehir Belediyesi, şehrin giriş noktaları, cadde, orta refüj ve kavşaklarda mevsimlik çiçeklendirme çalışması yaparak kentin daha modern ve yaşanılabilir bir görünüm kazanmasını sağlıyor. Ayrıca, kent genelinde ve tüm ilçelerde 400 bin mevsimlik çiçek ekimi gerçekleştirilecek ve orta refüj, park ve bahçelerde yabani otlarla mücadele çalışmaları devam ediyor.

  • Kozluk ilçesinde öğrenciler için etkinlik düzenlendi
    15:28 Kozluk ilçesinde öğrenciler için etkinlik düzenlendi

    Kozluk İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kendine Gülümse Vakfı (KGV) arasında yürütülen 'Haydi Umutla Gülümse Projesi' kapsamında, 10 farklı okulda yaklaşık bin öğrenciye ağız ve diş sağlığı, sağlıklı beslenme ve öz bakım alışkanlıklarına yönelik etkinlik yapıldı. Etkinlikte, tiyatro oyunu sahnelendi ve öğrenciler eğlenceli zaman geçirdi.

  • Yurdun İç ve Batı Kesimlerinde Kuvvetli Fırtına Uyarısı
    15:26 Yurdun İç ve Batı Kesimlerinde Kuvvetli Fırtına Uyarısı

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü, bu gece yurdun iç ve batı kesimlerinde kuvvetli fırtına, Marmara ile Kıyı ve Güney Ege'de yerel kuvvetli yağış uyarısı yaptı. Ankara Valiliği de kuvvetli fırtına uyarısında bulunarak vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı.

  • Karaman'da Kayalıklarda Mahsur Kalan Oğlak Kurtarıldı
    15:25 Karaman'da Kayalıklarda Mahsur Kalan Oğlak Kurtarıldı

    Karaman'ın Bozkandak köyünde bir çiftçiye ait oğlak, kayalıklar arasında mahsur kaldı. Köylülerin kendi çabalarıyla oğlağı kurtaramaması üzerine AFAD ekiplerinden yardım istendi. AFAD ekipleri, oğlağı bulunduğu yerden kurtararak sahibine teslim etti.

  • Adıyaman'da motosiklet kazası: Anne ve oğlu yaralandı
    15:24 Adıyaman'da motosiklet kazası: Anne ve oğlu yaralandı

    Adıyaman'da, yolun karşı tarafına geçmeye çalışan anne ve oğlu, motosikletin çarpması sonucu yaralandı. Kazada yaralanan anne ve oğlu hastaneye kaldırıldı. Kazayla ilgili soruşturma devam ediyor.

  • Yalova'da organ bağışı taahhüdünde bulunan genç kızın cenazesi toprağa verildi
    15:24 Yalova'da organ bağışı taahhüdünde bulunan genç kızın cenazesi toprağa verildi

    Yalova'da organ bağışı taahhüdünde bulunduktan 3 gün sonra geçirdiği trafik kazası sonucu hayatını kaybeden 22 yaşındaki üniversite öğrencisi Melek Karakaş'ın cenazesi toprağa verildi. Karakaş'ın organları ise 4 hastaya nakledildi.


Advertisement