CHP'li Pavey: Türkiye Kara Listede, İlo Delegasyonu Tekrar Gelecek - Son Dakika
Güncel

CHP'li Pavey: Türkiye Kara Listede, İlo Delegasyonu Tekrar Gelecek

CHP\'li Pavey: Türkiye Kara Listede, İlo Delegasyonu Tekrar Gelecek

CHP Genel Başkan Yardımcısı Şafak Pavey, Türkiye'nin Uluslararası Çalışma Örgütünün anlaşmalarını uygulamadığı için kara listede olduğunu belirterek "Geçen hafta hükümetle görüşmeye gelen İLO delegasyonu yine eli boş döndü.

26.05.2014 13:03  Güncelleme: 13:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı Şafak Pavey, Türkiye'nin Uluslararası Çalışma Örgütünün anlaşmalarını uygulamadığı için kara listede olduğunu belirterek "Geçen hafta hükümetle görüşmeye gelen İLO delegasyonu yine eli boş döndü. Bir araştırma komisyonu için tekrar gelecekler. İLO sözleşmesi ve düzenlemeleri için. Çocukların ağır ve tehlikeli işlerde çalışmasını engellemek için" dedi.

Pavey, CHP AB Komisyonu üyeleri ile birlikte Soma maden faciasına ilişkin TBMM'de basın toplantısı düzenledi.

"VİCDANLARINIZI AYAKLANMAYA ÇAĞIRIYORUZ"

"Hükümet AB'ye uyum sağlamak isteseydi, muhalefetin uyarılarını dinleseydi Soma felaketi yaşanmazdı" diyen Pavey, şöyle dedi: "Hükümet cinayet ekonomisinden vazgeçmek zorundadır. Vicdanlarınızı ayaklanmaya çağırıyoruz. Sistem taşerona iş bulma karşılığında taşeronun oyunu garantilemek üstüne kurulmuş. Böylece AKP oy karşılığı iş sistemi kurmuş. Ortaya çıktı ki kömürünü devlete satan Soma Holding'in maden mezarına girmek için bile AKP'nin referansını almak gerekiyor. Türkiye Kömür İşletmeleri AKP'nin düşük gelirli seçim bölgelerinde her yıl 2 milyon aileye bedava kömür verdiğini söylüyor. Sistem vatandaşın yaşam hakkı üstüne değil, mecburi oy sağlama üstüne kurulu."

"12 YILDA 14 BİN İŞÇİMİZİ İŞ KAZALARINDA KAYBETMİŞİZ"

Soma felaketinin Avrupa Konseyinin İşçi Sağlık ve İş Güvenliğini İyileştirme tedbirlerine ilişkin hiçbir uyarısını dikkate alınmadığını gösterdiğini ifade eden Pavey, şöyle devam etti: "12 yılda 14 bin işçimizi iş kazalarında kaybetmişiz. 2014'ün ilk üç ayında 276 işçimizi iş kazalarında kaybettik. 2013'te ise bin 235 işçi iş kazasında hayatını kaybetmişti. Her 100 günde bir Soma felaketi yaşıyoruz. Yıllık izin, kıdem tazminatı ve rapor gibi temel haklarından yoksun taşeron işçi sayısı 12 yılda 3 kat artarak 1 milyon 100 bine ulaşmış durumda. Acilen taşeron şirketlere yönelik yeni bir düzenleme gerekiyor."

TÜRKİYE KARA LİSTEDE

Türkiye'nin, amacı işçinin çalışma koşullarını iyileştirme ve hak ihlallerini engellemek olan Uluslararası Çalışma Örgütünün anlaşmalarını uygulamadığı için kara listede olduğunu belirten Pavey, "Geçen hafta hükümetle görüşmeye gelen İLO delegasyonu yine eli boş döndü. Bir İLO delegasyonu geldi, bu konuda acil adımlar atılması için ancak herhangi bir söz alamadan geri döndüler. Bir araştırma komisyonu için tekrar gelecekler" diye konuştu.

Bir soru üzerine Pavey, "İLO sözleşmesiyle de ilgili olarak, İLO sözleşmesi ve düzenlemeleri için. Çocukların ağır ve tehlikeli işlerde çalışmasını engellemek için" dedi.

AB Bakanı'na seslenen Pavey, "İşçilerin iş kazalarında ölmesini engelleyecek yasaları ve uygulamaları gerçekleştirmeyen Türkiye, Avrupa Birliği müzakere sürecinde, güvenceli bir çalışma ortamını oluşturacak sosyal politikalar ve istihdam faslını önünde hiçbir engel olmamasına rağmen açmıyor. AB Bakanı Çavuşoğlu'nu bu faslı derhal açmaya çağırıyoruz" diye konuştu.

Yapılması gerekenleri sıralayan Pavey, "Avrupa Sosyal Şartı 22. Madde uyarınca işletmelerde iş sağlığı ve güvenliğinin korunması, çalışma koşullarının ve iş yeri örgütlenmesinin iyileştirilmesi amacıyla işçilere denetime katılma olanağı veren mekanizmaların hayata geçirilmesi gerekmektedir" dedi.

"DENETLEME MEKANİZMALARININ ÇÖKTÜĞÜNÜ GÖRDÜK"

Bir gazetecinin, "Soma'da İş Başmüfettişinin söz konusu maden şirketinde Projelendirme ve Etüt Müdürü olarak çalışan kişinin eniştesi olduğu iddia ediliyor, ne diyorsunuz?" sorusuna Pavey, "Denetleme mekanizmalarının çalışmadığını ve çöktüğünü hep beraber gördük. Burada hem siyasi hem hukuki hem de özel işletme açısından sorumluluklar vardır" yanıtını verdi.

"AB'YE ADAYSANIZ O İKİ BAKANINIZ İSTİFA EDECEK"

İzmir Milletvekili Oğuz Oyan da, "Madencilik sektöründeki çalışma koşulları Türkiye'de aslında bir kölelik düzeninin olduğunu gösteriyor. AB uyumu diyorsanız AB'ye adaysanız o iki bakanınız istifa edecek" diye konuştu.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel CHP'li Pavey: Türkiye Kara Listede, İlo Delegasyonu Tekrar Gelecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement