CHP'li Sarıbal: "Tohuma Acil Destek, Tarımda Kullanılan Mazota ve İlaca İndirim Gerekli" - Son Dakika
Politika

CHP'li Sarıbal: "Tohuma Acil Destek, Tarımda Kullanılan Mazota ve İlaca İndirim Gerekli"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, "Türkiye’nin her tarafında bir ay sonra ekimler başlanacak.

18.09.2018 14:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, " Türkiye'nin her tarafında bir ay sonra ekimler başlanacak. Tohuma acil destek, tarımda kullanılan mazota ve ilaca indirim gerekli" dedi.

CHP Tarım Politikaları ve Tarım Örgütlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal parti genel merkezinde bir basın toplantısı düzenledi. Sarıbal, "Türkiye'de bir ekonomik kriz olduğunu herkes biliyor ve yaşıyor. Tarımda büyük kırılmalar olduğunu paylaştık. Bugünleri görmüştük. Gıda, tarım bu ülkenin çok önemli bir alanı. Stratejik bir alanı. Stratejik sektörün ekonomisi karı zararı olmaz. Stratejik sektör bir ülkenin yöneticilerinin bütün kitlelerinin önemle üzerinde durması gereken kendilerinin çocuklarının ülkelerinin geleceğiyle bağımsızlığıyla ilgilidir. Milli Savunma Bakanlığımıza, Silahlı Kuvvetlerimize nasıl stratejik olarak algılıyorsak tarımın bileşenleri de öyledir" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin son 16 yılda 32 milyon dönüm arazisini kaybettiğini vurgulayan Sarıbal, şunları kaydetti:

"32 milyon dönüm arazi ekilmiyor. Üretimden vazgeçildi. Üretim maliyetleri sürekli arttı. Mazot 6 lira 30 kuruş. 2002'de geldiklerinde 1 lira seviyesindeydi. Gübre fiyatları 5 kat 6 kat arttı. 2002 ile 2008 arasında düşük kur yüksek faiz politikası Uyguladılar. Türk Liramız sürekli değerli oldu. Döviz belirli seviyede kaldı. İthalat artık yerli üretimden daha ucuz hale geldi. Bugün tam tersi bir durum oldu. Bugün Türkiye'de bütün üretilen buğday arpa yulaf mısır çavdar tam tersi bir seyir izleyerek şu anda dünyanın en ucuz ülkelerinden bir tanesiyiz. Neden acaba un ihracatını durdurduk. Yem ihracatı da durdu, engelleniyor. 2002- 2008 arasında uyguladıkları düşük kur yüksek faiz politikasının getirmiş olduğu hızlı ithalat halkı çiftçiyi piyasayı terbiye etmekten çıktı iktidarın elinde tuttuğu sopa tersine döndü, iktidarı sopalıyor."

2002'den bugüne kadar 189 milyar dolarlık tarımsal ithalat yapıldığını belirten Sarıbal, buğday, arpa, mısır, ayçiçeğinin Türkiye'de üretilmesine rağmen, kolay yol olan ithalatın seçildiğini ileri sürdü.

Türkiye'de 15 milyon hektar ekim alanı olduğunu söyleyen Sarıbal, "Bu ülkede gıda krizi olmaz, mutlaka dünyada gıda var ama mutfak yanıyor. İnsanların ekonomik durumu çöktü, gelirler düşük, işsizlik artacak. O pazarda, manavda, markette hangi ürünü alabileceksiniz? O yüzden topraklarımızın ekilebilmesi, üretim güvencesinin sağlanabilmesi için Sudan'a değil, bakanın kafasını çıkarıp bakan odasından çevresine bakması lazım. Başta Ankara'nın çevresi olmak üzere, Türkiye'nin her tarafında bir ay sonra ekimler başlanacak. Tohuma acil destek, tarımda kullanılan mazota ve ilaca indirim gerekli. Gelecek sene buğdayı kaça alacağınızı söyleyeceksiniz ve Toprak Mahsulleri Ofisine alım garantisi verdireceksiniz. Eğer ülkede afet, ekonomik kriz, buna bağlı değişik beklenmeyen etkiler olduğunda primini ona göre yenileyeceğim, esnek, sürdürülebilir bir prim politikası uygulayacağım demelisin. Bunları yapmazsak, ekim azalacak ve seneye üretim daha da az olacak. Sorumlular bu ülkeyi bu duruma düşürenler sorumluluklarını çıkıp bu ülkenin insanına 'biz bu işin sorumlusuyuz' diyebilmeliler" açıklamasında bulundu. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika CHP'li Sarıbal: 'Tohuma Acil Destek, Tarımda Kullanılan Mazota ve İlaca İndirim Gerekli' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement