Chp'li Türeli, Bakan Eker'den Çiçekçilere Destek İstedi - Son Dakika
Güncel

Chp'li Türeli, Bakan Eker'den Çiçekçilere Destek İstedi

CHP İzmir Milletvekili Türeli, Türkiye'de 300 bin kişinin geçim kaynağı olan çiçekçiliğin ciddi sorunları bulunduğu belirterek, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker'e, "üreticileri uzun vadeli ve düşük faizli kredi desteği"...

05.08.2012 09:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP İzmir Milletvekili Türeli, Türkiye'de 300 bin kişinin geçim kaynağı olan çiçekçiliğin ciddi sorunları bulunduğu belirterek, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker'e, "üreticileri uzun vadeli ve düşük faizli kredi desteği sağlamayı düşünüyor musunuz?" sorunu yönelttiCHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, Türkiye'de 300 bin kişinin geçim kaynağı olan çiçekçiliğin ciddi sorunları bulunduğu belirterek, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker'e, "üreticileri uzun vadeli ve düşük faizli kredi desteği sağlamayı düşünüyor musunuz?" sorunu yöneltti.

TBMM Başkanlığı'na Bakan Eker'in yazılı yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi veren Türeli, kesme çiçek sektörünün Türkiye'nin ihtiyacının yüzde 55'nin İzmir'in karşıladığını hatırlatarak, "Süs bitkileri arasında yer alan çalı grubunda ülkemiz ihtiyacının yüzde 90'ını, yer örtücüde yüzde 70'ini, mevsimlik çiçek üretiminin ise yüzde 30'nun İzmir'den karşılandığı bilinmektedir. Bununla birlikte çiçekçilik sektöründe üretim, finansman ve satış alanlarında devam eden ciddi sorumların varlığı, bir taraftan üreticiyi ve sektörde çalışanları olumsuz etkilerken, diğer taraftan sektörün gelişme potansiyellerini de sınırlandırmaktadır" diyerek şöyle devam etti:

"Bu çerçevede, sektöre olan yatırım ilgisini hızlandırmak, sektörde faaliyet gösteren üreticilerin gelir ve refah düzeylerini arttırmak ve sektörün ihracat pazarlarındaki payını yükseltmek için gerekli tedbirlerin alınması büyük önem arz etmektedir. Bu bilgiler ışığında, çiçekçilik sektöründe, gerek ülke genelinde ve gerekse İzmir ve çevresinde üretimi arttırmaya, istihdam olanaklarını geliştirmeye ve ihracat hacmini arttırmaya yönelik olarak yürüttüğünüz herhangi bir çalışma var mıdır?

Hazine arazileri ve Tarım Bakanlığı'nın atıl işletmelerinin seracılık ve süs bitkileri üretimine tahsis edilmesine ilişkin bir çalışmanız bulunmakta mıdır? Eğer bir çalışmanız yok ise bu doğrultuda beklentisi olan üreticiler için neler yapmayı planlıyorsunuz? Üretim bölgeleri ve jeotermal alanlarda çiçek ve sera ihtisas bölgeleri kurulması konusunda bir girişiminiz olacak mıdır? Süs bitkileri üretiminin ana maddesi olan çiçek, fide ve tohumların satışında uygulanan yüzde 18'lik KDV oranının aşağıya çekilmesine yönelik bir çalışmanız var mıdır? Sektöre yönelik olarak kullanılan temel girdilerde dünya ile rekabet edebilecek fiyatlar oluşması konusunda neler düşünüyorsunuz? Sektörde faaliyet gösteren üreticilerin gerek proje üretimi ve gerekse finansman konularında karşılaştıkları sorunların çözümüne yönelik olarak yürüttüğünüz bir çalışma var mıdır?"

-HASTANELERE ÇİÇEK ALIMI-

Çiçekçilik sektörünün uluslararası pazar payının arttırılması için desteğe ihtiyacı olduğunun altını çizen Türeli, Bakan Eker'e ayrıca "Üreticilere uzun vadeli ve düşük faizli kredi desteği sağlamayı düşünüyor musunuz? Sektörde faaliyet gösteren kooperatiflere ve firmalara yurtdışı pazar desteği verilmesi konusunda yürüttüğünüz bir çalışma var mıdır? Çiçekçilik sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin sektörden önemli bir beklentisi olan hastanelere çiçek alınmasına ilişkin olarak sağlıklı işleyen bir altyapının oluşturulmasına yönelik" bir çalışma olup olmadığını da sordu." - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Chp'li Türeli, Bakan Eker'den Çiçekçilere Destek İstedi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement