CHP'li Türeli'den Radyasyona Maruz Kalan Sağlık Personeli İçin Kanun Teklifi - Son Dakika
Politika

CHP'li Türeli'den Radyasyona Maruz Kalan Sağlık Personeli İçin Kanun Teklifi

CHP\'li Türeli\'den Radyasyona Maruz Kalan Sağlık Personeli İçin Kanun Teklifi

CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, radyasyon kaynaklarıyla çalışan sağlık personelinin haftalık çalışma süresinin 35 saatten 25 saate düşürülmesi için kanun teklifi verdi.

09.05.2014 12:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, radyasyon kaynaklarıyla çalışan sağlık personelinin haftalık çalışma süresinin 35 saatten 25 saate düşürülmesi için kanun teklifi verdi.

Türeli'nin TBMM Başkanlığı'na sunduğu teklif, Radyoloji, Radiyom ve Elektrikle Tedavi ve Diğer Fizyoterapi Müesseseleri Hakkında Kanun'da değişiklik yapıyor.

Teklife göre, iyonlaştırıcı radyasyonla teşhis, tedavi veya araştırmanın yapıldığı yerler ile bu iş veya işlemlerde çalışan personelin haftalık çalışma süresi 25 saat olacak.

Teklifin gerekçesinde, kanuna göre, iyonlaştırıcı radyasyonla teşhis, tedavi veya araştırmanın yapıldığı yerler ile bu iş veya işlemlerde çalışan personelin haftalık çalışma süresinin 35 saat olduğu belirtildi.

Bu değişikliğin, AB ile entegrasyon gerekçesi ileri sürülerek hazırlandığı ifade edilerek, "Avrupa ve OECD ülkelerinde bir radyoloji teknisyeni günlük mesai saatinde ortalama 20-25 hasta ve ortalama 50-60 ekspojur (şutlama) yaparken, ülkemizde ise bir teknisyen ortalama 75-80 hasta ve ortalama 250 ekspojur (şutlama) yapmaktadır. Bu yapılan düzenleme, söz konusu alanda çalışan sağlık personelinin sağlığını korumaktan uzak, yaşam ve sağlık hakkını ihlal eden bir düzenleme olduğundan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve anayasa hükümleri ile bağdaşmamaktadır" denildi.

Bu sağlık personeline diğerlerinden daha kısa çalışma süresi öngörülmesinin temel nedenin, radyasyona maruz kalınan sürelerin kısaltılarak sağlıklarının zarar görmesinin önlenmesi olduğu vurgulandı.

Gerekçede, "Gerekli denetim ve gözetimin etkin bir biçimde yerine getirilmesi sağlanmadan,  radyasyon kaynaklarıyla çalışan sağlık personelinin haftalık çalışma süresinin 25 saatten 35 saate çıkarılması, bu personelin sağlıklarını olumsuz yönde etkileyecektir. Teklifle radyasyonla çalışan sağlık personelinin mağduriyetlerinin ortadan kaldırılması amaçlanmaktadır" bilgisine yer verildi. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika CHP'li Türeli'den Radyasyona Maruz Kalan Sağlık Personeli İçin Kanun Teklifi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • nadire ufak: inş yürürlüğe girer haftlık 25 saat çpk ii olur valla 0 0 Yanıtla

Advertisement