CHP'li Vekil: CHP Kürtlerden Oy Almak İstiyorsa Çözümün İçinde Olmalı - Son Dakika
Güncel

CHP'li Vekil: CHP Kürtlerden Oy Almak İstiyorsa Çözümün İçinde Olmalı

CHP\'li Vekil: CHP Kürtlerden Oy Almak İstiyorsa Çözümün İçinde Olmalı

CHP'nin Diyarbakır'dan çıkardığı son vekil olan Mesut Değer, CHP bölgeden oy alabilmek için 'Çözümün içinde olmalı, dine karşı algısını yıkmalı' dedi.

29.11.2014 12:22  Güncelleme: 14:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aljazeera muhabiri Sibel Demirci Erdem, CHP'nin Diyarbakır'dan çıkardığı son vekil olan Mesut Değer'le röportaj gerçekleştirdi.

CHP Diyarbakır'dan en son 2002 genel seçimlerinde iki milletvekili çıkardı. O isimlerden biri de Mesut Değer'di. Hem Baykal döneminde hem de Kılıçdaroğlu'nun genel başkan seçildiği ilk dönemde CHP yönetiminde görev alan Mesut Değer'e göre CHP çözüm sürecinde aktif rol almalı. CHP çözüm sürecine ve dine karşı algısının yıkılması gerektiğini vurgulayan Değer "2015 seçimlerinde HDP dahil tüm sol partilerle güçbirliği yapılmalı" dedi.

CHP neden Kürt seçmenden oy alamıyor?

Şimdi 2010 yılına geldiğimiz süreç içinde Baykal döneminde Kürt sorunuyla ilgili neden oy alamıyoruz ithamlarıyla karşı karşıyaydık. Sayın Kılıçdaroğlu genel başkanlığında doğu ve güneydoğu'dan oy almak için çaba sarf etti. Kürtlerden oy almak için daha önceki yönetimde bu tür çalışmaları ben götürüyordum. Benim dışımda yeni bir isimle bir sürece girildi. Bu süreçten bir şey çıkmadı. ( Baykal dönemini kast ederek) Daha önce yüzde 2-8 arasında oy alınırken yüzde 2 ile sıfır arasına geçildi. Genel Başkanın gezmediği il kalmadı, çabası var ama bana göre bilgilendirme açısından yanlış strateji izleniyor. Kürt sorunun çözümünde insanlar CHP'den bu soruna katkı sunmasını, çözmesini bekliyor. Herkes CHP'nin önemli aktif rol almasını istiyor.

CHP'den beklenen o katkı nedir? Ne yapmalı size göre?

Ona geliyorum, CHP Kürt sorununun çözümünde biraz mesafeli, uzak, durağan duruyordu. Geçmiş dönemde Baykal döneminde Kürt sorununa çözüm konuşulurken bugünkü şartlar yoktu. Beş yıl önceki şartlarla bugünkü şartlar aynı değil. Mesela ben 2008'de, sorunun çözümü için Öcalan ile görüşülmesi gerektiğini söylediğimde kıyamet koptu. Bugün gelinen noktada İmralı ile Kandil ile görüşmeler yapılıyor. Bu önemli bir aşama, bunu destekliyorum, bu ayrı. CHP sorunun çözümünü daha iyi biliyor, onlarca rapor yazdık ama CHP geri duruyor.

Peki CHP ne yapmalı? Nasıl bir irade ortaya koymalı? Eksik bulduğunuz nedir?

Kürt sorununun çözümüyle ilgili en tecrübeli, bilgili, donelere sahip parti CHP'dir. Bir; CHP'nin çözümün içinde olması gerekir, halkın bakışı bu. İki; sanki CHP dine karşıymış gibi bir algı yaratılıyor. Bu AKP ve başkaları tarafından kullanılıyor. Dine karşı olmamız söz konusu olamaz. Bu iki hususu net bir şekilde anlatmamız lazım. Üç; bölgedeki en önemli sorunlardan biri de işsizlik ve eğitimsizliktir, Bölgede yıllarca çatışma ortamı oldu, yetişen gençlik bu sorunun içinde yaşadı. Diyarbakır'da 200 binin üzerinde genç bir nüfus var. Bunların işi yok, geliri, kazancı yok. Bu gençlik ne yapabilir kendini ispatlamaya çalışır. Terör örgütüne katılabilir, 'Kurtlar Vadisi' gibi kendine göre bir örgüt kurabilir, uyuşturucu işine girebilir vs. Bu gençliği kazanmak gerekir. Eğitim ve iş konusunda olanaklar sağlanmalı. Bu gençlik 6-7 Ekim olaylarında hiç kimseyi dinlemedi.

CHP süreçte neden geri duruyor?

Sayın Genel Başkan'ın kafasında bazı çekinceler, kaygılar olabilir çözüm sürecine ilişkin, gerçekten çözüm süreci var mı yok mu diye düşünebilir. Bu kaygı ve çekincelerin hükümet tarafından giderilmesi gerekir. Ama yönetimdeki arkadaşların Kürt sorununun çözümüne katkı sunabileceklerini sanmıyorum. Halk nezdinden bakınca herkes sorunun çözümünü istiyor, Kürt sorunun çözümü önemlidir, CHP bunun başında olmalıdır.

CHP yönetimi sürece karşı olmadığını ancak sürecin şeffaf bir şekilde ve meşru zeminde yürütülmesi gerektiğini söylüyor. Bu süreçte nasıl aktif bir rol üstlenmeli?

Biz önce katkı sunacak mıyız, bu konuda bir irade koymalıyız. AKP ve HDP'nin arkasına takılıp gidelim demiyorum. Güneydoğu'da Kürtler CHP katkı sunsun diyor. Gelinen 2 yıllık süreçte AKP Kürtlerde bir güvensizlik yaratmıştır. Bu Kobani'de IŞİD olayında ortaya çıktı.

İktidara karşı bir güvensizlik var diyorsunuz ama süreç devam ediyor.

Süreç devam etmeli, süreç hükümeti de aştı, bu süreç devletin projesidir. Bir MİT müsteşar yardımcısının geçmiş yıllardaki açıklamasına baktığınızda bu projenin ortaya konulduğunu görüyoruz. Demek ki devletin almış olduğu bir karar var bu karar doğrudur. Öncelikle Kürt sorununu çözmeliyiz ki 77 milyonun birlikteliğini sağlayarak AB'ye açılalım.

1980 sonrasında CHP mirasına sahip çıkan SHP kürtlerden oy alıyordu ama CHP bunu başaramadı. "CHP ile Kürt seçmenin arası Baykal döneminde açıldı, bu dönemde 'CHP laik, kentli ve ulusalcı' bir kimliğe büründü" yorumlarına katılır mısınız ya da Baykal yönetiminde yer almış bir isim olarak bu eleştirilere ne yanıt verirsiniz?

Hayır katılmıyorum.. Deniz Bey Kürtlerin anadillerini konuşabilmesi için ilk kanun teklifini veren insandır. CHP 1990'lı yıllarda Kürtlerle daha iç içeydi. Kürtler belki Baykal'ı sevmeyebilirlerdi ama güveniyorlardı sözüne itimat ediyorlardı, şimdi ise…

Geçmişte SHP–HEP ittifakı gibi bugünün koşullarında CHP HDP ittifakı mümkün mü?

SHP HEP ittifakında rol alanlardan biri de bendim. Fehmi Işıklar, Ahmet Türk ile birlikte o süreci götürüyorduk. Şimdi 2015'te yeni bir anayasa gündeme gelecek, başkanlık sistemi tartışılan konulardan biri. O zaman HDP dahil sol partiler CHP çatısı altında olmalı. HDP dahil sol partiler CHP çatısı altında güç birliği yapmalıdır. AKP'ye karşı sosyal demokrasinin bir güç birliği olmalıdır.

Kaynak: Al Jazeera

Kaynak: Aljazeera

Son Dakika Güncel CHP'li Vekil: CHP Kürtlerden Oy Almak İstiyorsa Çözümün İçinde Olmalı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (4)

  • ONAL OGUL: zaten chp nın pkk dan farkı yok chp pkk yı destekler verın oyunuzu pkk cıklarra 1 4 Yanıtla
  • kofteci Şükrü: Kurtler bolucu ve yikicilar haricinde bir partiye oy vermez. ya ulkeyi bolecek, ya tc yi yikip gerici bir duzene oy verecek. su an oyle degilmi. 1 3 Yanıtla
  • mert: CHP herhangi bir Çözümün parcasi ölmak istemiyor, anca cene yorma ve kendilerini sürekli rezil etme, başka işe yaramaz bunlar 2 0 Yanıtla
  • gelegele: aman kardeşim chp ye sakın kürtleri alma, anan ağlar partin dağılır, girdikleri yeri kurutuyorlar chp nın yok olmasını çöpe atılmasını ıstemıyorsan aman kardeşim bunlarla işin olmasın, bıraksınlar bu kürt oyu ayagını, sana oy verıcegız deyıp her turlu ımkanı ve sözü alırlar, sonrada giderler vatan hainlerine oy kullanırlar, sende kandırıldıgınla kalırsın, şu an türkiyede olan kaosun aktörlerinin akp ve kürtler olundugu bılınmekte , sakın bunları partıne alıp suçu üzerine alıp hedef duruma düşme 0 0 Yanıtla
  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.

  • İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı
    02:03 İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı

    İzmir'in Konak ilçesinde, otomobil ile çarpışan motosikletin sürücüsü ağır yaralandı. Olayda motosiklet sürücüsü E.Ö. hayati tehlike altında olduğu için Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Otomobil sürücüsü ise ifadesi alınmak üzere emniyete götürüldü.


Advertisement