CHP Milletvekili Ali Şeker: 55 Bin Sağlık Çalışanı Son 5 Yılda Şiddete Uğradı - Son Dakika
Sağlık

CHP Milletvekili Ali Şeker: 55 Bin Sağlık Çalışanı Son 5 Yılda Şiddete Uğradı

CHP Milletvekili Ali Şeker: 55 Bin Sağlık Çalışanı Son 5 Yılda Şiddete Uğradı

CHP Sağlık Komisyonu üyesi ve İstanbul Milletvekili Ali Şeker, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin arttığını söyleyerek, "11 bin sağlıkta şiddet olayı var. Son 5 yıldır bu raporlar tutulmaya başlıyor.

17.11.2017 13:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Sağlık Komisyonu üyesi ve İstanbul Milletvekili Ali Şeker, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin arttığını söyleyerek, "11 bin sağlıkta şiddet olayı var. Son 5 yıldır bu raporlar tutulmaya başlıyor. 55 bin sağlık çalışanı son 5 yılda şiddete uğradı. Bu şiddet ve travma ortamında bir tükenmişlik sendromu yaşayan hekimler maalesef intihara yöneliyorlar" dedi.

Diyarbakır'da, yarın düzenlenecek 'Sağlık Çalıştayı' için kentte gelen CHP Sağlık Komisyonu üyeleri İstanbul Milletvekili Ali Şeker, Antalya Milletvekili Niyazi Nefi Kara ve Kayseri Milletvekili Çetin Arık, CHP il başkanlığında basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan CHP Sağlık Komisyonu üyesi Ali Şeker, Şehir Hastanelerinin yapılmasıyla kent merkezindeki hastanelerin kapanacağını ve bunun mağduriyete yol açacağına söyledi. Şehir hastanelerin uzak bir bölgede yapılmasının sağlık açısın da tehdit oluşturacağını savunan Şeker, şöyle konuştu:

"Sen, gitsen de gitmesen de yüzde 70 doluluk hasta garantisiyle biz oralara para vermek zorundayız. Bu hastaneler yapıldığında şehir merkezindeki hastaneler kapatılacak. İlk başta o hastanelerin arsaları yandaş firmalara peşkeş çekilecekti. Tabip Odaları ve CHP'nin mücadelesi sonucunda o arsalar yine kamunun elinde kaldı. Şehir merkezinde kalp krizi yaşayanlar, şehir dışındaki hastanelere götürülürken yolda bir çoğu ölüyor. Eğer siz acil olarak sağlık hizmetine ulaşamıyorsanız, kaza geçirdiğinizde, acil olarak hemen merkezdeki hastanelere ulaşamıyorsanız, yarım saat masefadeki hastaneye gitmek zorunda kalıyorsanız, zaten yaşam şansınızı önemli oranda kaybetmiş olursunuz. Bu tür hastalar için özellikle travma, kaza, kalp ve doğum hastaları şehirin merkezinde hizmet görmeli. Devlet, doğru düzgün sağlık hizmeti de veremeyecek. Yeni yapılacakların karşısında ne kadar yeni yatak yapıldıysa, merkezdeki o kadar yatak kapatılacak. Kapatılmazsa bile orası boş kalsa biz oranın parasını ödemek zorunda kalıyoruz. Yani bu kötü yönetim demektir, hileli iflas demektir ve devlet sağlıkta hileli iflasa sürüklenmektedir. Sırf bir avuç yandaş ihya olsun diye bunu kabul etmek mümkün değil."

'SÜLÜK TEDAVİSİYLE İLGİLİ YASA ÇIKTI AMA SAĞLIKTA ŞİDDET YASASI HALA ÇIKMADI'

Son dönemlerde bazı hekimlerin intihar etmesi ve sağlıkta şiddet olaylarına da değinen CHP'li Şeker, "Çok sayıda sağlık çalışanı gözaltına alındı, tutuklamalar oldu. Bu tür baskıların ortadan kaldırılmasını istiyoruz. Sırf sendika üyesi olduğu için insanlar baskı altına alınıyor. Bu baskı ortamının Türkiye'yi iyi bir yere götürmeyeceğini iyi biliyoruz. Sağlık sistemi yürümeyince, sistem çökünce, sağlık hizmeti veren ve temas noktasında olan sağlık çalışanı ve hekim hasta ile karşı karşıya geliyor. Hükümetin de kışkırtması sonucu hekime ve sağlık çalışanları şiddet görüyor. 11 bin sağlıkta şiddet olayı var. Son 5 yıldır bu raporlar tutulmaya başlıyor. 55 bin sağlık çalışanı son 5 yılda şiddete uğradı. Bu şiddet ve travma ortamında bir tükenmişlik sendromu yaşayan hekimler maalesef intihara yöneliyorlar. Bu intiharları yaşamamızın başka bir nedeni ise, hekimler artık görevlerini yapmak istemiyorlar. Artık risk olan, hayat kurtarılan alanlarda insanlar hekimlik yapmak istemiyor. Bunu önlemenin yolu toptan bakış açısını değiştirmekle oluyor. Artık sağlıkçıları şikayet etmekten, sağlıkçıları hedef tahtasına oturmaktan hükümet bir an önce vaz geçmeli. Bu intihar ve sağlıkta şiddet için artık yasanın çıkması gerekiyor. Sülük tedavisiyle ilgili yasa çıktı, 2 yıl önce müjde vermelerine rağmen sağlıkta şiddet yasası hala çıkmadı. Bu gidişlede çıkacağına benzemiyor" diye konuştu.

'İKTİDARA GELDİKLERİNDE 2 MİLYON KİŞİ AMELİYAT OLDU, ŞİMDİ İSE 15 MİLYON KİŞİ AMELİYAT OLDU'

Kayseri Milletvekili Çetin Arık ise AK Parti iktarları öncesinde Türkiye'de 2 milyon kişi ameliyat olduğunu dile getirerek, bu rakamın bugün 15 milyona ulaştığını söyledi. Arık, "İktidar daha çok oy olma uğruna, toplumun bir kısmını ötekileştirip, daha geniş kısmını yanına almak istiyor. Bunu bir dönem sağlıkçılara yönelik yapmaya çalıştılar. AKP'nin Genel Başkanı, 'Doktor efendi, hastanın cebinde elini çek. Ben, bu doktora iğne bile yaptırmam' gibi söylemler sağlık çalışanlarını, hekimleri vatandaşın önüne attı. Yani itibarsızlaştırılan bir meslek grubu oluşturdu. Canı sıkılan gideyim bir hekim döveyim rahatlayayım, noktasına geldi. Şiddetin artmasının başka bir nedeni ise performanstır. Çok hastaya bakın, çok tektik yapın, çok ameliyat yapın diyorlar. İktidara geldiklerinde 2 milyon kişi ameliyat oldu, şimdi ise 15 milyon kişi ameliyat oldu. Toplumun 5'te 1'i bıcak altına girdi" diye konuştu.

Antalya Milletvekili Niyazi Nefi Kara da yarın yapacakları çalıştayda, sağlık alanında yaşanan tüm sorunları sivil toplum kuruluşlarının katımıyla tartışacaklarını aktardı.

- Diyarbakır

Kaynak: DHA

Son Dakika Sağlık CHP Milletvekili Ali Şeker: 55 Bin Sağlık Çalışanı Son 5 Yılda Şiddete Uğradı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Malatya'da Sahte Doktor Yakalandı
    15:07 Malatya'da Sahte Doktor Yakalandı

    Malatya'da kendisini dahiliye ve kadın doğum doktoru olarak tanıtan S.E'nin para karşılığı Suriye uyruklu kişileri evinde muayene ettiği ortaya çıktı. İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından düzenlenen operasyonda suçüstü yakalanan şüphelinin evinde birçok tıbbi malzeme ve büyük miktarda para ele geçirildi. Gözaltına alınan zanlı, adli mercilere sevk edilecek.

  • Malatya'da Sahte Doktor Suçüstü Yakalandı
    15:05 Malatya'da Sahte Doktor Suçüstü Yakalandı

    Malatya'da yabancı uyruklu bir şahıs, kendisini doktor olarak tanıtarak yine yabancı uyruklu kişileri muayene ederken suçüstü yakalandı. Sahte doktorun evinde yapılan aramalarda çeşitli tıbbi malzemeler ve ilaçlar ile büyük miktarda para ele geçirildi. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

  • Kütahya Şehir Hastanesi'nde Hasta Kabulüne Başlandı
    14:45 Kütahya Şehir Hastanesi'nde Hasta Kabulüne Başlandı

    Yapımı tamamlanan Kütahya Şehir Hastanesi'nde hasta kabulüne başlandı. Polikliniklere başvuran hastalar muayene edildi ve görevliler hastaların yeni hastanede işlemlerini zorlanmadan yapmalarına yardımcı oldu. Vali Musa Işın ve protokol üyeleri hastaneye gelerek incelemelerde bulundu. Hastanenin resmi açılışının Cumhurbaşkanı tarafından yapılacağı belirtildi. Hastane, 180 bin metrekare kapalı alana sahip olup 610 yatak kapasitesine sahiptir. İl Sağlık Müdürü Ertuğrul Ünkoç, hastanenin iki ayrı yerleşkeden oluştuğunu ve toplamda 122 poliklinik bulunduğunu açıkladı. Başhekim Hasan Emre Aydın ise hastanede 50'nin üzerinde poliklinikte hekimlerin çalışmalarına devam ettiğini belirtti.

  • Kırıkkale'de otizmli öğrenciler atlar ile terapi alıp kendilerini geliştiriyor
    14:42 Kırıkkale'de otizmli öğrenciler atlar ile terapi alıp kendilerini geliştiriyor

    Kırıkkale'de otizmli öğrenciler, Adnan Şener Özel Eğitim Uygulama Okulu'nda bulunan özel bir at çiftliğinde atlar ile terapi alarak kendilerini geliştiriyor. Proje kapsamında misafir edilen öğrenciler, binicilik eğitimi alarak fiziksel, psikolojik ve sosyal açıdan gelişim sağlıyor. Veliler ise çocuklarının mutluluğunun her şeye bedel olduğunu belirtiyor.

  • Eskişehir Şehir Hastanesi'nde Çocuklara Yönelik Fleksible Bronkoskopi İşlemi Başladı
    13:41 Eskişehir Şehir Hastanesi'nde Çocuklara Yönelik Fleksible Bronkoskopi İşlemi Başladı

    Eskişehir Şehir Hastanesi'nde çocuklara yönelik fleksible bronkoskopi işlemi başlatıldı. Yenilikçi ve etkili bir yöntem olan bu işlemle çocukların solunum sistemi sağlığı daha iyi yönetilecek ve teşhis süreçleri hassas bir şekilde gerçekleştirilebilecek. Ayrıca solunum yolu hastalıklarının yanı sıra nadir görülen yeni doğanlarda görülen normal dışı yapısal özelliklerin teşhisinde de kullanılabileceği belirtildi.

  • Yarım Asırlık Bir Aşk Hikayesi: Alzheimer Hastası Eşini Bir An Olsun Yalnız Bırakmıyor
    13:14 Yarım Asırlık Bir Aşk Hikayesi: Alzheimer Hastası Eşini Bir An Olsun Yalnız Bırakmıyor

    Gaziantep'te yaşayan Ahmet Kılavuz, eşi Sabiha Kılavuz'a konulan ileri seviye Alzheimer teşhisi sonrasında onu yalnız bırakmıyor. Çift, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Moral Evi'nde tedavi görerek eski güzel günlerini yeniden yaşıyor.

  • Afyonkarahisar'da 32 anne ve anne adayına uyuşturucu ile mücadele eğitimi verildi
    13:00 Afyonkarahisar'da 32 anne ve anne adayına uyuşturucu ile mücadele eğitimi verildi

    Afyonkarahisar İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü TUBIM Büro Amirliği, uyuşturucu madde kullanımının önüne geçme ve farkındalık oluşturma amacıyla 32 anne ve anne adayına eğitim verdi.

  • Toz Taşınımı İnsan Sağlığını Olumsuz Etkiliyor
    12:25 Toz Taşınımı İnsan Sağlığını Olumsuz Etkiliyor

    ANKA Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. İlker Özsaraç, toz taşınımının insan sağlığını olumsuz yönde etkilediğine dikkat çekerek, astım ve KOAH gibi nefes darlığı hastalığı olanların dışarı çıkmamaları konusunda uyardı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü ise toz taşınımı beklendiğini belirterek tedbirli olunması çağrısında bulundu.

  • Gazze'deki Çocuk Cerrahisi Uzmanı: Sağlıkçı ve Tıbbi Malzeme İhtiyacı Var
    12:13 Gazze'deki Çocuk Cerrahisi Uzmanı: Sağlıkçı ve Tıbbi Malzeme İhtiyacı Var

    Gazze'de gönüllü olarak çalışan çocuk cerrahisi uzmanı Op. Dr. Taner Kamacı, Türkiye ve dünyadaki meslektaşlarına çağrıda bulunarak, Gazze'deki sağlıkçı ve uzman hekim ihtiyacına dikkat çekti. Kamacı, ayrıca tıbbi malzeme toplanması ve gönderilmesi gerektiğini belirtti. Gazze'deki hastanelerin çoğunun yıkık durumda olduğunu ve acil hastaların müdahale edilebildiğini ancak diğer ameliyatların bekletildiğini ifade etti. Kamacı, Gazze'deki çocukların yaşadığı sıkıntılara ve travmalara da değindi ve insanların normalleştirdiği travmaların kabul edilemez olduğunu söyledi. Gazze'deki temiz su ve elektrik sorunlarına da dikkat çeken Kamacı, Türkiye ve dünyadaki sağlıkçılara yardım çağrısında bulundu.

  • Adıyaman'da merdivenden düşen işçi yaralandı
    12:11 Adıyaman'da merdivenden düşen işçi yaralandı

    Adıyaman Organize Sanayi Bölgesi'nde bir işletmede çalışırken merdivenden düşen A.T. isimli işçi yaralandı. Olay yerine çağrılan sağlık ekipleri tarafından Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırılan yaralının durumunun iyi olduğu bildirildi.


Advertisement