CHP'nin "Deprem Bölgesindeki Molozların Dökülmesinin Çevreye ve Canlılara Verdiği Zararların Araştırılması" Önerisi AKP ve MHP Oylarıyla Reddedildi - Son Dakika
Güncel

CHP'nin "Deprem Bölgesindeki Molozların Dökülmesinin Çevreye ve Canlılara Verdiği Zararların Araştırılması" Önerisi AKP ve MHP Oylarıyla Reddedildi

CHP’nin “Deprem bölgesindeki molozların dökülmesinin çevreye ve canlılara verdiği zararların araştırılması” önergesi AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, “İnsanın en kutsal hakkı yaşam hakkıdır. Yaşam hakkını ortaya koymanın tek yolu da sağlıklı kentlerimizin yapılmasıdır. Bilimin aklın olmadığı, bilimin ortaya koyduğu değerleri sunmadığımız sürece bu acıları daha çok yaşayacağız” dedi.

21.03.2023 18:56  Güncelleme: 21:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP'nin "Deprem bölgesindeki molozların dökülmesinin çevreye ve canlılara verdiği zararların araştırılması" önergesi AKP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, "İnsanın en kutsal hakkı yaşam hakkıdır. Yaşam hakkını ortaya koymanın tek yolu da sağlıklı kentlerimizin yapılmasıdır. Bilimin aklın olmadığı, bilimin ortaya koyduğu değerleri sunmadığımız sürece bu acıları daha çok yaşayacağız" dedi.

CHP'nin, "Deprem bölgesindeki molozların dökülmesinin çevreye ve canlılara verdiği zararların araştırılması" önergesinin Genel Kurul'da bugün görüşülmeSİ önerisi AKP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Önergenin gerekçesini açıklayan CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil şunları söyledi:

"YAŞAM HAKKINI ORTAYA KOYMANIN TEK YOLU DA SAĞLIKLI KENTLERİMİZİN YAPILMASIDIR"

"Maalesef ülkemiz afetin ve çarpık kentleşmenin, plansızlığın ortaya çıkardığı yıkımın, koordinasyonsuzluğun verdiği acıyı yaşıyor. Hala bundan bir ders çıkarmadık. Asbestle ilgili Dünya Sağlık Örgütü'nün, kanseri araştırma örgütlerinin yapmış olduğu öneride birinci derecede kanserojen madde taşıyan asbesttir. Asbesttin olma noktasında önlem alınması lazım. Bundan sonra insan yaşamı devam ediyor. İnsanın en kutsal hakkı yaşam hakkıdır. Yaşam hakkını ortaya koymanın tek yolu da sağlıklı kentlerimizin yapılmasıdır. Bilimin aklın olmadığı, bilimin ortaya koyduğu değerleri sunmadığımız sürece bu acıları daha çok yaşayacağız. Araştıralım eğer doğru varsa, bilimsel olarak bir şey ortaya konuyorsa canla başla bizde sizi destekleyelim. Sizin aldığınız kararın yanında hep beraber olalım. Önergeler muhalefetten geliyorsa doğru da olsa bunlar reddediliyor. Yediğimiz yiyecekten, içtiğimiz suya kadar her alanda etkileniyoruz."

"BÖLGELERDEKİ VATANDAŞLARIMIZ ELİM HASTALIKLARA KARŞI MUTLAKA KORUNMALI ÖNLEMLER ALINMALIDIR"

İYİ Parti Adana Milletvekili Mehmet Metanet Çulhaoğlu şunları kaydetti:

"Ülkemizde yaşanan depremlerin yıktığı 11 ilimizde artık enkazlar kaldırılıyor. Ancak bu enkazlardaki moloz yığınları, yıkılan binaların yapımında kullanılan ve kanser başta birçok hastalığa sebebiyet veren asbest, kurşun PCB gibi tehlikeli maddelerinde açığa çıkmış olması demek oluyor. İnsan sağlığını tehlikeye atan tüm bu maddeler moloz kaldırma çalışmaları sırasında havaya ve yağışlarla da suya karışıyor. Haliyle bu bölgelerdeki vatandaşlarımız akciğer kanseri, gırtlak kanseri, yumurtalık kanseri gibi elim hastalıklara karşı mutlaka korunmalı önlemler alınmalıdır.

"DEVLET BURADA HASSAS OLMALI VE ASBEST SÖKÜM UZMANLARINI DEVREYE ALMALIDIR"

Uzmanlar bölgeye yemek, çadır ve hijyen malzemeleri kadar toz maskesi yardımı yapılması ve acil önlemler alınması gerektiği yönünde uyarılar yapıyorlar. Bu uyarıları geçiştirmeyin ve mutlaka toz maskesi de dağıtın. İnsanlarımızı bir de sağlık yönünden yıkıma uğratmayalım. Her ne kadar asbest kadar tehlikeli maddelerin 2010 sonrası inşaatlarda kullanılması yasaklanmış olsa da yönetmeliğe uymayan, malzemeden çalan müteahhitlerin olduğu ve 3-4 yıllık binaların bile bu ve benzeri sebeplerle yıkıldığı gerçeği ortadayken asbest konusunun hayli önemli olduğunu düşünüyorum.

Asbestin geçmişte yapı sektöründe açıkça kullanılan bir malzeme olduğu bilinmektedir. Çimento levhaları, çatı ve yer kaplamaları ile ısı, su yalıtımı gibi pek çok noktada sıklıkla kullanılmaktadır. Asbest olmasa bile enkazda ağır metaller var. Kurşun, civa ve küf mantarları var. Havaya kalkan tozlar da sanıldığı kadar masum değil. Bölgedeki binalar yıkılmış ya da ağır hasarlı olduğu için buralara girip asbest sökümü yapılmasına imkan yok. Ancak devlet burada hassas olmalı ve asbest söküm uzmanlarını devreye almalıdır."

"ENKAZLARDA YAŞAMINI YİTİRMİŞ İNSANLARIN BEDENLERİ VAR. ÖNCELİKLE BUNLARIN BİR ÖLÜYE SAYGI ÇERÇEVESİNDE DİKKATLİCE ÇIKARILMASI GEREKİYOR"

HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu ise şunları söyledi:

"Enkazlarda yaşamını yitirmiş insanların bedenleri var. Öncelikle bunların bir ölüye saygı çerçevesinde dikkatlice çıkarılması gerekiyor. Bir moloz muamelesi yapılmadan vücut bütünlüğü korunarak çıkartılması gerekiyor. Enkaz kaldırmalarda öncelikle dikkat edilmesi gereken husus budur. Maalesef burada herhangi biri yoktur gibi kontrol edilmiş ve üzerine not düşülmüş yerlerde bile daha sonra cesetler çıkartılıyor. Buna da birçok yerde tanık olduk.

Molozların yaşam alanlarının yakınlarına dökülme sorunu var. Bir diğeri de tarım alanlarına ve dere yataklarına dökülme uygulamaları var. Bütün bu uygulamalar bu işleri sorun haline getiriyor. Asbest, Türkiye'de yasaklanan bir madde ama yasaklanmış olmasına rağmen 2013 yılından önce yapılan inşaatlarda bu asbestler kullanılıyor. Bunların birinci derecede kansere neden olan malzemeler olduğunu da bilim insanları ifade ediyorlar. Enkazların kaldırılırken, döküldüğü yerlerde tümüyle tehlikeyi görerek davranmak gerekiyor.

"HAYATTA KALAN VE O COĞRAFYADA YAŞAYAN İNSANLARIN YAŞAMLARI TEKRAR TEHLİKEYE ATILIYOR"

Yönetmelik çerçevesinde bir uygulama söz konusu değil. Binalar yıkılıyor, molozlar atılıyor kamyonlara onlarda götürüyor ya dere yataklarına ya yaşam alanlarına yakın yerlere ya da tarım alanlarına döküyorlar. Bu konu çok hızlıca yürütüldüğü için yönetmeliklerde anlatıldığı gibi bir inceleme söz konusu değil. Hayatta kalan ve o coğrafyada yaşayan insanların yaşamları tekrar tehlikeye atılıyor."

CHP\'nin "Deprem Bölgesindeki Molozların Dökülmesinin Çevreye ve Canlılara Verdiği Zararların Araştırılması" Önerisi AKP ve MHP Oylarıyla Reddedildi
Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel CHP'nin 'Deprem Bölgesindeki Molozların Dökülmesinin Çevreye ve Canlılara Verdiği Zararların Araştırılması' Önerisi AKP ve MHP Oylarıyla Reddedildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Gebze'de çıkan kavgada 16 yaşındaki genç öldürüldü
    15:56 Gebze'de çıkan kavgada 16 yaşındaki genç öldürüldü

    Kocaeli'nin Gebze ilçesinde çıkan kavgada 16 yaşındaki Kademcan'ın öldürülmesiyle ilgili bir kişi tutuklandı, bir kişi serbest bırakıldı. Olayın ayrıntıları da ortaya çıktı. Kız meselesi sebebiyle çıkan tartışma kavgaya dönüşürken, M.E. isimli şüpheli havaya ateş açtıktan sonra grubun üzerlerine gelmesi üzerine bir kez daha ateş etti. Bu sırada kurşunlar 16 yaşındaki Kademcan'a isabet etti ve genç hayatını kaybetti. Şüphelilerden M.E. tutuklanırken, E.K.D. ise yurt dışı çıkış yasağı konularak serbest bırakıldı.

  • Eskişehir'de Alkol Hırsızı Şahıs, Bıçakla Tehdit Etti
    15:55 Eskişehir'de Alkol Hırsızı Şahıs, Bıçakla Tehdit Etti

    Eskişehir'de bir marketten alkol çaldığı iddia edilen şahıs, yeniden markete gelerek çalışanları bıçakla tehdit etti. Şüpheli, market çalışanlarının takibi sonucu bir apartmanda yakalandı.

  • Gazi Konut, Güneyşehir'deki 500 konutun anahtar teslim törenini düzenledi
    15:55 Gazi Konut, Güneyşehir'deki 500 konutun anahtar teslim törenini düzenledi

    Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Gazi Konut tarafından Güneyşehir bölgesinde yapımı süren 500 konut için anahtar teslim töreni düzenlendi. Törende, yapılan konutların örnek daireleri gezildi ve anahtarlar hak sahiplerine verildi.

  • Aydın'da yerel seçimler için sağlık personeli görev yapacak
    15:55 Aydın'da yerel seçimler için sağlık personeli görev yapacak

    Pazar günü gerçekleştirilecek olan yerel seçimler için Aydın'da 882 bin 124 seçmenin oy kullanması beklenirken, hastanede yatan veya evde sağlık hizmetlerinden faydalanan vatandaşlar için de İl Sağlık Müdürlüğü koordinesinde seçim günü 260 sağlık personeli görev yapacak.

  • CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda Para Sayma Görüntüleri Soruşturması
    15:53 CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda Para Sayma Görüntüleri Soruşturması

    CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda çekildiği iddia edilen para sayma görüntülerine ilişkin soruşturmada, iş insanı Hüseyin Köksal'ın ifadesi alındı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında birçok kişinin ifadesi alınmıştı.

  • Sivas'ta üniversite öğrencileri Filistin için yürüdü
    15:50 Sivas'ta üniversite öğrencileri Filistin için yürüdü

    Sivas'ta üniversite öğrencileri, İsrail'in Gazze'de devam ettirdiği katliam ve soykırımı protesto etmek amacıyla yürüyüş gerçekleştirip, ardından basın açıklaması yaptı. Yürüyüşe Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Alim Yıldız ile öğrenciler katıldı. Yapılan basın açıklamasında, İsrail'in insanlık suçlarına ortak olan ülkelere tepkisiz kalmadıklarını göstermek ve bu zulmü protesto etmek için bir araya geldikleri ifade edildi.

  • Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, Suriye sınırında görev yapan Mehmetçik ile iftarda bir araya geldi
    15:48 Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, Suriye sınırında görev yapan Mehmetçik ile iftarda bir araya geldi

    Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, Suriye sınırında görev yapan Mehmetçik ile iftarda bir araya geldi.

  • Konya'da İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları protesto edildi
    15:47 Konya'da İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları protesto edildi

    Konya'da toplanan Sivil Toplum Kuruluşları (STK) temsilcileri, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto etti. Ellerinde bayrak ve dövizler taşıyan grup, Gazzelilerin destansı direnişine vurgu yaparak, düşmana korku salmaya devam ettiklerini belirtti.


Advertisement