CHP Tunceli Milletvekili Genç Açıklaması - Son Dakika
Politika

CHP Tunceli Milletvekili Genç Açıklaması

"AYM, hak ihlalini doğuran, yüzde 10 barajı getiren kanun maddesini resen nazara almak suretiyle iptal edebilir"

03.12.2014 12:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) hak ihlaline neden olan yüzde 10 seçim barajı ile ilgili yasa maddesini resen iptal edebileceğini söyledi.

Genç, düzenlediği basın toplantısında, dün TBMM Genel Kurulu'nda "yargı paketi"nin görüşmelerinde Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ile tartıştığını hatırlatarak, tartışmanın konusunu AYM'nin görüşeceği seçim barajıyla ilgili bireysel başvuru olduğunu hatırlattı.

AYM Başkanı Haşim Kılıç'ın geçmişte iktidar ile dost olduğunu, daha karar ortada yok iken yapılan açıklamanın gündem değiştirmeye yönelik olduğunu ifade eden Genç, "Bakmayın siz bunların çıkıp sahnede kavga ettiği görüntüsüne. Tayyip Erdoğan kaçak sarayda sıkıştı. Bunların yolsuzluk ve hırsızlık yaptığı gerçeği ortaya çıktı. Bana göre AYM Başkanı, bunlara yardım etmek için gündem değiştiriyor. Baraj her an kalkmalı" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu'nun "seçim barajı inse bile tanımayız" dediğini ifade eden Genç, şöyle konuştu:

"Bu kadar cahilane bir laf olur mu? Milli irade, halkın hakiki oylarının TBMM'ye yansıması demektir. Yüzde 10 barajı olmasa, şu anda AKP iktidarda değil. AKP'li 60 milletvekili başkasının hakkını gasp etmiş. AYM gerçekten bir hukuk  kuruluysa ve hukuka uygun karar verecekse hak ihlali olduğu açık. Hak ihlali, Seçim Kanunu'ndaki yüzde 10 barajından kaynaklanıyor. AYM açılan bazı davalarda, kanunları kendisi resen Anayasa'ya aykırı gibi ele aldı ve iptal etti. Burada da hak ihlalini doğuran yüzde 10 barajı getiren kanun maddesini resen nazara almak suretiyle iptal edebilir. 'AYM karar verse tanımayız' diyorlar. Siz AYM kararını tanımazsanız Cumhurbaşkanlığınız, Başbakanlığınız meşruluğunu kaybeder. Türkiye Cumhuriyeti hukuk devletidir, hukuk devleti çatısını kuran da Anayasa'dır."

Kuzu'ya yönelik eleştirilerini sürdüren Genç, "Nasıl profesör olmuş anlamıyorum. Kim buna profesörlük unvanını vermiş, hangi bilimsel kariyerden kazanmış? Ben bunu nasıl kazandığını da biliyorum. Gitmiş başkalarına yalvarmış, o zaman Hüsamettin Cindoruk aracılık etmiş, profesörlük verilmiş. Çıksın inkar etsin, ben ispatlarım" ifadelerini kullandı. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika CHP Tunceli Milletvekili Genç Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement