Çiçek suları virüs ve bakterilere karşı koruma sağlıyor - Son Dakika
Güncel

Çiçek suları virüs ve bakterilere karşı koruma sağlıyor

Çiçek suları virüs ve bakterilere karşı koruma sağlıyor

Binlerce yıldan beri şifa amacıyla kullanılan çiçek suları yani hidrosoller içindeki farklı özlerle kişisel hijyen ve temizlikte bize yardımcı oluyor. Hidrolat olarak da anlan hidrosollerin en önemli özelliklerinden biri tarih boyunca dezenfektan olarak kullanılmaları.

20.03.2020 15:52  Güncelleme: 15:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Koku Uzmanı Bihter Türkan Ergül 35 yıllık koku tecrübesini aldığı psikoloji ve sosyoloji eğitimleriyle de destekleyer araştırmalarda bulunmuş ayni zamamda Osmanlı koku kültürü üzerine yaptığı araştırmalarda günlük yaşantıda hoş kokularıyla stresi azaltan, cilde ve sağlığa olan faydalarıyla bilinen hidrosoller yani çiçek suları, dezenfektan olarak da oldukça etkili. Alkol içermeyen hidrosoller, içindeki değerli bitkisel özlerle virüs ve bakterileri etkisiz hale getiriyor

DOĞAL VE ANTİSEPTİK ÇİÇEK SULARI

Antik Mısır, Hitit, Sümer ve Bizans gibi kadim medeniyetlerde oldukça önemli bir yere sahip güzel koku kültürü özellikle İslam medeniyetinde çok önemli bir yere sahip oldu. Osmanlı döneminde büyük bir ihtişam kazanan güzel koku kültürü gayrimüslimlerle beraber Avrupa'ya taşındıGünlük yaşantıda eve gelen misafirlerin eline gülsuyu dökme geleneği, onları güzel bir kokuyla karşılamanın yanı sıra hijyen sağlamakta oldukça yardımcıydı. Tıpta ruhsal ve fiziksel hastalıkların tedavisinde kullanılan gülsuyunun bu şifalı etkisi yemek kültüründe de kendini gösterdi.

Osmanlı döneminde dezenfektasyon amacıyla kullanılan kekik, tarçın ve karanfil suları Osmanlı şifahaneleri ve helvahanelerinde yer alıyordu.

Osmanlı ve Selçuklu kültüründe gülsuyu haricinde çok farklı çiçeklerden elde edilen hidrosoller de baştacıydı. Ma-i karanfil (karanfil suyu), ma-i yasemen (yasemin suyu), mai papatya, mai menekşe gibi birçok çiçek suları da Osmanlı döneminde attarlarda (aktarlarda) satılırdı.

BUHUR SUYU DEZENFEKTE EDİYOR

Osmanlı güzel koku kültürünün vazgeçilmezleri arasında yer alan ve Hırka-i Şerif törenlerinde de kullanılan buhur suyu da Osmanlı Sarayı'nda yemeklerden sonra elleri yıkamakta kullanılırdı. İçinde sığla, ud, misk, amber, gülsuyu ve başka çiçek sularının olduğu buhur suyu özellikle içindeki sandal özü sayesinde antiseptik bir özelliğe sahipti.Tarifi ilk olarak çamaşırcıbaşı Yusuf Ağa'nın 1708'de tuttuğu defterde bulunan buhur suyu, padişaha ve devlet ricaline sunulurdu. Evliya Çelebi, Seyahatnamesi'nde, buhur suyunun İstanbul'da misk satıcılarında ve gül suyu esnafında bulunduğunu ve halka satıldığını yazmıştı.

Dünyaca ünlü Koku Uzmanı Bihter Türkan Ergül'ün Koku Kültürü Derneği bünyesinde yapmış araştırmaları ile gün ışığına çıkan çiçek suları ve buhur suyu, güzel kokusunun yanı sıra sağladığı hijyenle deplana çıkıyor

Biberiye suyu: Ciltten kiri, bakterilerin ve ölü hücreleri arındıran biberiye suyu, aynı zamanda yaşlanmaya karşı cildi destekliyor.

Karanfil suyu: Yorgunluğa ve bitkinliğe iyi gelen karanfil suyu antiseptik özelliğe sahip aynı zamanda cildi nemlendiriyor.

Tarçın suyu: Antiseptik özelliğiyle yine öne çıkan tarçın suyu kokusuyla gün içinde enerjimizi ve konsantrasyonu artırıyor. Tarçın suyu aynı zamanda cildi ve saç derisini besliyor.

Akgünlük suyu: Güçlü bir antiseptik olan akgünlük suyu, mikropları öldürüyor. Stresi azaltıcı etkisi bulunan ve direnci kuvvetlendiren akgünlük suyu tonik olarak kullanıldığında kırışıklıklara iyi geliyor.

Okaliptus suyu: Sadece haricen kullanılan okaliptüs suyu, özellikle evde hayvan besleyenler için anti-bakteriyel bir koruma sağlıyor. Çocuklarda saçtaki bit sorununa karşı çare olan okaliptüs suyu, aynı zamanda doğal bir sivrisinek koruyucusu.

Lavanta suyu: Antiseptiközelliğiyle öne çıkan lavanta suyu havayı temizliyor ve havadaki mikropları da öldürüyor. Cildi sıkılaştırarak ipeksi bir yumuşaklık veren lavanta suyu, saç uzamasını teşvik ediyor ve saç dökülmesini azaltıyor. Sakinleştirici ve rahatlatıcı özellikleri olan lavanta suyu, yaşam alanlarındaki negatif enerjiyi de azaltıyor

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Çiçek suları virüs ve bakterilere karşı koruma sağlıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Öğrenciler Hatay'daki kardeşleri için iftar sofrası kurdu
    18:47 Öğrenciler Hatay'daki kardeşleri için iftar sofrası kurdu

    Düzce Üniversitesi öğrencileri, Hatay'ın Samandağ ilçesinde deprem sebebiyle hasar alan okulu yenilemek için iftar sofrası kurdu. Düzce Üniversitesi Dümerang Topluluğu, Hatay'daki okulun ihtiyaçlarını karşılamak için iftar sofrası düzenledi. Öğrencilerin burslarından artırdıkları paralarla destek verildi. Okulun yenilenmesi için 10-14 Mayıs tarihlerinde bölgeye gidilecek.

  • Burdur'da Salda Gölü yakınlarında bir restoranda ölü bulundu
    18:45 Burdur'da Salda Gölü yakınlarında bir restoranda ölü bulundu

    Burdur'un Yeşilova ilçesinde, Salda Gölü yakınlarındaki eski bir restoranın havuzunda bir kişinin ölü olarak bulunduğu bildirildi. Olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Ceset, otopsi için hastane morguna kaldırıldı.

  • Yol verme tartışmasında kafa attı, yediği yumrukla nakavt oldu
    18:45 Yol verme tartışmasında kafa attı, yediği yumrukla nakavt oldu

    Esenyurt'ta yol verme kavgasında çıkan anlaşmazlıkta bir adam, arkadaşının tartıştığı kişiye kafa attı. Olaya başka bir adam yumrukla müdahale edince ortalık karıştı. Yaşanan o anlar ise kameraya yansıdı.

  • Antalya'da Emekli Öğretmen Karavanda Ölü Bulundu
    18:42 Antalya'da Emekli Öğretmen Karavanda Ölü Bulundu

    Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde yaşayan emekli bir öğretmen, park halinde bekleyen dolmuştan çevirme karavanda ölü olarak bulundu. Arkadaşı tarafından hareketsiz şekilde bulunan öğretmenin cansız bedeni, inceleme için Antalya Adli Tıp Kurumu'na sevk edildi.

  • Salda Gölü yakınında erkek cesedi bulundu
    18:41 Salda Gölü yakınında erkek cesedi bulundu

    Burdur'un Yeşilova ilçesindeki Salda Gölü yakınında, yıkılan eski restoranın su dolu havuzunda bir kişinin hareketsiz olduğu bildirildi. Olay yerine gelen ekipler, havuzdan çıkarılan kişinin kamyon sürücüsü İsmail Karnak olduğunu belirledi. Karnak'ın cesedi hastaneye kaldırıldı.

  • Bolu'da 20 bin fidan dağıtıldı
    18:41 Bolu'da 20 bin fidan dağıtıldı

    Bolu'da Orman Haftası nedeniyle Valilik Meydanı'nda vatandaşlara 2 bin 500 adet fidan dağıtıldı. İl ve ilçelerde toplam 20 bin adede yakın fidan dağıtıldığı öğrenildi. 21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftası kutlamaları kapsamında Bolu Kardelen Meydanı'nda düzenlenen fidan dağıtım etkinliğinde 2 bin 500 adet fidan dağıtıldı. Fidan dağıtım etkinliğine Bolu Vali Yardımcısı Abdullah Şen, Bölge Müdürü Mahmut Şentürk ve Bolu ilindeki kurum amirleri ile bölge müdür yardımcıları, şube müdürleri, işletme müdürleri ve kurum personeli katıldı. Ihlamur, karaçam, sarı çam, ceviz, kuşburnu, kestane, mavi ladin, sedir ve kızılcık türlerinden toplam 2 bin 500 adet fidanın ücretsiz olarak dağıtıldığı etkinlikte vatandaşların ilgisi oldukça fazlaydı. Tüm fidanlar kısa sürede tükendi. İl merkezi ve ilçelerde, Orman Haftası dolayısıyla toplam 20 bin fidan dağıtıldığı öğrenildi.

  • AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum, Sultanbeyli'deki mitingde gafa imza attı
    18:41 AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum, Sultanbeyli'deki mitingde gafa imza attı

    AK Parti ve Cumhur İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum, Sultanbeyli'deki mitingde yaptığı konuşmada, AK Parti'nin önceki yerel seçimlerde yüzde 59,04'le kazandığı ilçe için 'Sultanbeyli'de fetret dönemini bitirecek miyiz?' dedi.


Advertisement