Çiftçi Eğitim Merkezi'nde İlk Hasat Başkan Uğur'dan - Son Dakika
Yerel

Çiftçi Eğitim Merkezi'nde İlk Hasat Başkan Uğur'dan

Çiftçi Eğitim Merkezi\'nde İlk Hasat Başkan Uğur\'dan

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin vizyon projeleri arasında yer alan ve iki yıldır alt yapı çalışmaları süren Çiftçi Eğitim ve Üretim Merkezi’nde ilk ürün hasadı Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur tarafından gerçekleştirildi.

05.07.2017 11:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'nin vizyon projeleri arasında yer alan ve iki yıldır alt yapı çalışmaları süren Çiftçi Eğitim ve Üretim Merkezi'nde ilk ürün hasadı Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur tarafından gerçekleştirildi. Türkiye'nin belediyeler bünyesindeki tek Çiftçi Eğitim ve Üretim Merkezi, 114 dönümlük alanda hizmet verecek.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı, 2015 yılının Nisan ayında Burhaniye ilçesi Börezli kırsalında çalışmalarına başladığı, Türkiye'nin belediyeler bünyesindeki tek Çiftçi Eğitim ve Üretim Merkezi'ni faaliyete soktu. 114 dönümlük iki ana parsel üzerinde konuşlandırılan merkezde, tüm tıbbi ve aromatik bitkiler, farklı ağaç fide ve fidanları ile organik gübre çeşitleri akademisyenler nezaretinde üretiliyor.

Yapımı son aşamada olan Çiftçi Eğitim ve Üretim Merkezi'nin ana binasında ise çiftçilere verilecek olan eğitim çalışmalarının yanı sıra, doku kültürü laboratuvarı ve tıbbi ve aromatik bitkiler laboratuvarı hizmet verecek. 1 müdür, 4 ziraat mühendisi, 1 tekniker ve 20 işçinin görev yaptığı merkezde, yakın zamanda akademik kariyeri olan 2 biyolog, 1 eczacı ve 1 biyokimyacı da göreve başlayacak. Çiftçilerin daha bilinçli üretim yapmaları ve kaliteli ürünler elde ederek ürünlerini daha fazla fiyatla satmaları sağlamayı hedefleyen Çiftçi Eğitim ve Üretim Merkezi'nde oluşturulan tarlalarda ekilen lavanta, ekinezya ve tıbbi nanelerin ilk hasadı, düzenlenen törenle yapıldı.

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Burhaniye Belediye Başkanı Necdet Uysal, Havran Belediye Başkanı Emin Ersoy, AK Parti Ayvalık İlçe Teşkilatı Başkanı Hakan Kayaalp, Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Ahmet Mekin Tüzün, akademisyenler ve üreticilerin katıldığı tören öncesinde tesiste gezi ve inceleme yapıldı. Daha sonra, tesisin ana binasında konuşmalar gerçekleştirilerek çalışmalarla ilgili detaylı bilgiler verildi.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Ahmet Mekin Tüzün, Çiftçi Eğitim ve Üretim Merkezi ile ilgili detaylı bilgiler vererek, "2015 yılının Ekim ayında burada Çiftçi Eğitim ve Üretim Merkezimizi ihdas ettik. Sayın Büyükşehir belediye Başkanımızın talimatlarıyla, çiftçimizi, üreticimizi desteklemek adına böyle bir merkezi kurduk. Toplamda 114 dönüm olmak üzere 2 ana parselde çalışmamızı yürütüyoruz. Parselimizin birinde ağırlıklı olarak tıbbi ve aromatik bitkiler, tarla bitkileri ve idare binamız bulunuyor. Yapımı tamamlanan idare binamızda doku kültürü laboratuarımız ve tıbbi ve aromatik bitkiler laboratuarımız bulunacak. Burada 1 müdürümüz, 4 ziraat mühendisimiz, 1 teknikerimiz ve 20 işçimiz görev yapıyor. Son dönemde 2 biyolog, 1 eczacı ve 1 biyokimyacı alıyoruz. Ziraat mühendislerimizin 3'ü master yapıyor. Biyologlarımız ve eczacılarımız da doktora çalışmaları yapıyor. Buradaki tüm yetkili personel, akademik kariyerini yapan kişilerden oluşuyor. Burası Balıkesir'de tek yer. Aynı zamanda Türkiye'de büyük şehirler içerisinde çiftçi eğitim ve üretim merkezi olan tek merkez durumundadır. Dolayısıyla burada iyi bir örnek olmak istiyoruz. Bizim bir iddiamız var ve tarımın başkentiyiz ve Türkiye'ye doyuran iliz. Dolayısıyla, tarımla ilgili faaliyetleri akademik olarak buradan yürüteceğiz" diye konuştu.

Hasat öncesi davetlilere hitap eden Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur ise, çiftçilere katma değeri daha yüksek ürünler ürettirmek için çalışmalar yaptıklarını ifade etti. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'nin sadece yol, su ve kanalizasyon hizmetleri ile uğraşmadığını söyleyen Başkan Uğur, "Her konuda büyük şehrin bir uğraşı, bir emeği var. Çiftçi eğitim ve üretim merkezi, bize Burhaniye Börezli Mahallemizden intikal eden bir yer. Biz, çitçimize katma değeri daha yüksek ürünler ürettirebilmeyi istiyoruz. Daha çok para kazansınlar istiyoruz. Bu merkezimizdeki çalışmalar, Balıkesir'de ve Türkiye'de örnek olacak. Bunları inşallah yapacağız. Bunların yanında 600 dönüm araziyi verimli olarak yönetirken, bir taraftan da zeytin sineği ile mücadele ediyoruz. Yine uçakları tuttuk. 2017-2018 sezonu için ilaçlarımızı hazırladık ve 5 uçağı tuttuk. Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerimizle birlikte zeytin sineği sayımlarını yapıp, gerekli ilaçlamayı gerçekleştireceğiz. Zeytin sineğinin bir numaralı düşmanının incir ağacı olduğunu öğrendim ve incir fidanlarını da yetiştiriyoruz. Bizim kullandığımız ilaçlar, zeytine zarar vermeyecek türden ama hiç kullanmasak daha iyi. İstiyoruz ki, Ayvalık, Gömeç, Burhaniye, Edremit ve Havran'ın zeytinyağı hep dünyanın en iyi yağı olarak kalsın" diye konuştu.

Balıkesir çiftçilerinin para kazanacak ürünler üretmesi için çalışmalar yaptıklarını belirten Başkan Uğur konuşmasını şöyle sürdürdü: "Arıcılıkla ilgili çalışmalarımız var. Kırsal Hizmetler Dairemiz, anaç arı üretimine başladı. Bir taraftan arıcılarımıza anaç arı da satıyoruz. Üreticiler memnun ve bal üretimlerinin 1 ay daha arttığını söylüyorlar. İnşallah önümüzdeki yıl anaç arılarımız 3 binden 4-5 bine çıkacak. Yüzde 44'ü orman olan ilimizde balımızın da çok değerli olması lazım. Arıdan, arı zehrini, polenini, arı sütünü, katma değeri yüksek ürünleri de arıcılarımız alsın. Üreticilerimiz para kazansın ve sattığı balı da değerli satsın. Burada, Aloevera'dan, ekinezya bitkisine, aromatik naneden, lavantaya kadar çeşitli üretimler yapıyoruz. Lavanta yağı çok değerlidir. Bütün parfümlerde bu kullanılıyor. Biz burada bu ve daha bir çok bitkinin hem destinasyonunu, hem de yağının çıkartılmasını yapacağız. Bunu biz bütün kırsal mahallelerimize, çiftçilerimize yaydığımız zaman onlar da daha değerli ürünler üretebileceklerini görmüş olacak. Bu çalışmalarımızı üniversitelerle diyalog içinde yürütmekteyiz. Burhaniyemize, Balıkesirimize, ülkemize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum. Şimdi ilk hasadı da yapacağız".

Konuşmaların ardından, lavanta, ekinezya ve tıbbi nanelerin bulunduğu tarlalarda ilk hasat yapıldı. Protokol üyeleri, ellerine aldıkları bahçe makaslarıyla tıbbi ve aromatik bitkileri hasat etti. Destinasyon işlemleri ünitelerini de gezen davetlilere program sonunda ikramlarda bulunuldu. Çiftçi Eğitim ve Üretim Merkezi'nin önümüzdeki aylarda tam kapasite ile üretim ve eğitim çalışmalarına başlayacağı açıklandı. - BALIKESİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Çiftçi Eğitim Merkezi'nde İlk Hasat Başkan Uğur'dan - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırısında Belediye Başkanı Hayatını Kaybetti
    09 Nis Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırısında Belediye Başkanı Hayatını Kaybetti

    Gazze Şeridi'nde İsrail güçlerinin düzenlediği hava saldırısında Maghazi Belediye Başkanı Hatem el-Ghamri ve 4 kişi hayatını kaybetti. Uluslararası topluma İsrail'e yönelik insanlığa karşı işlediği suçlardan dolayı soruşturma açılması çağrısı yapıldı.

  • AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu: AK Parti Kürtlerden biraz daha uzaklaştı
    09 Nis AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu: AK Parti Kürtlerden biraz daha uzaklaştı

    AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu, 31 Mart Yerel Seçimleri sonrası Kürt seçmenin tercihlerini ve AK Parti'nin durumunu değerlendirdi. Miroğlu, Kürt seçmenin, AK Parti ve DEM gibi partilere oy vererek, marjinal sokak siyasetinden kurtulup siyasetin merkezinde söz sahibi olmak istediğini belirtti.

  • Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısı
    09 Nis Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısı

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısında bulundu. Bugün öğle saatlerinden itibaren artarak akşam saatlerine kadar yerel olarak kuvvetli olması beklenen gök gürültülü sağanak nedeniyle vatandaşlar sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu, ani kuvvetli rüzgar ve kısa süreli fırtına ile ulaşımda aksamalara karşı dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda uyarıldı.

  • SUBÜ Rektörü ve CHP PM Üyesi Ramazan Bayramı Mesajı Yayımladı
    09 Nis SUBÜ Rektörü ve CHP PM Üyesi Ramazan Bayramı Mesajı Yayımladı

    Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık ve CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi Ecevit Keleş, Ramazan Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı. Sarıbıyık, bayramın manevi atmosferine vurgu yaparak, Filistin ve Doğu Türkistan'da yaşanan zulümlere dikkat çekti. Keleş ise bayramın birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularını pekiştirmesi gerektiğini belirtti.

  • Burhaniye'de 2024-2029 Dönemi Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi
    09 Nis Burhaniye'de 2024-2029 Dönemi Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi

    Burhaniye Belediye Başkanı Ali Kemal Deveciler başkanlığında, 31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra 2024-2029 döneminin ilk meclis toplantısı gerçekleştirildi. Yeni dönem meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, belediye daire müdürleri, basın mensupları ve Burhaniyeliler toplantıya katıldı. Toplantıda meclis başkan vekilleri, meclis katipleri ve encümen üyeleri seçildi. Ayrıca komisyon üyeleri belirlendi ve 2023 Yılı Faaliyet Raporu görüşüldü.

  • Pazaryeri Belediye Meclisi Toplantısında Encümen Üyeleri ve Komisyonlar Belirlendi
    09 Nis Pazaryeri Belediye Meclisi Toplantısında Encümen Üyeleri ve Komisyonlar Belirlendi

    31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra Pazaryeri Belediye Meclisi ilk kez toplandı. Toplantıda encümen üyeleri, başkan vekili ve plan bütçe komisyonu belirlendi. Belediye Başkanı Zekiye Tekin, yeni dönemin Pazaryeri ilçesine hayırlı olmasını temenni etti.

  • TÜRKPATENT, coğrafi işaretli ürün sayısını açıkladı
    09 Nis TÜRKPATENT, coğrafi işaretli ürün sayısını açıkladı

    Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından tescil edilen coğrafi işaretli ürün sayısı geçen yıl sonunda 1512 olurken, Gaziantep ürünü tescillenen iller sıralaması, Hatay da en fazla coğrafi işaret başvurusu yapan iller arasında ilk sırada yer aldı. Türkiye'nin coğrafi işaret tescilli ürün sayısı 2023 sonu itibarıyla 1512 oldu. Kuruma geçen yıl 371 ürün için başvuru yapıldı ve bunlardan 209'u coğrafi işaret tescili aldı.

  • Akyazı Belediyesi'nin İlk Meclis Toplantısında Başkan Soykan Konuştu
    09 Nis Akyazı Belediyesi'nin İlk Meclis Toplantısında Başkan Soykan Konuştu

    Akyazı Belediyesi'nin 31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından gerçekleştirilen ilk meclis toplantısında Belediye Başkanı Bilal Soykan, Akyazı'nın güzelleştirilmesi ve değer katılması için çalışacaklarını belirtti.

  • Barış Pınarı Harekatı'yla temizlenen Tel Abyad ve Rasulayn'da halk, huzur içinde Ramazan Bayramı'na giriyor
    09 Nis Barış Pınarı Harekatı'yla temizlenen Tel Abyad ve Rasulayn'da halk, huzur içinde Ramazan Bayramı'na giriyor

    Barış Pınarı Harekatı'yla terör örgütü YPG/PKK'dan temizlenen Suriye'nin Tel Abyad ve Rasulayn ilçelerinde halk, Türkiye'nin çabalarıyla sağlanan huzur ve güven ortamında beşinci Ramazan Bayramı'na girecek. Buna rağmen ekonomik zorluklar yaşayan halk, pazarda alışveriş yaparak bayrama hazırlanıyor.

  • Zeytinburnu Belediye Meclisi Yeni Dönem İlk Toplantısını Gerçekleştirdi
    09 Nis Zeytinburnu Belediye Meclisi Yeni Dönem İlk Toplantısını Gerçekleştirdi

    31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından Zeytinburnu'nun 5 yıllık yeni yönetiminde söz sahibi olacak belediye meclis üyeleri, Belediye Başkanı Ömer Arısoy'un başkanlığında ilk toplantısını gerçekleştirdi.

  • Tokat Belediye Başkanı atlı ziyaretçilerle karşılaştı
    09 Nis Tokat Belediye Başkanı atlı ziyaretçilerle karşılaştı

    Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, atla safari yaparak gelen Ceylan Kırca ve Sümmani Yılmaz tarafından beklenmedik bir ziyaretçi grubuyla karşılaştı. Başkan ve vatandaşlar bu ilginç ziyaret karşısında hayrete düştü.

  • Meksika'da 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulması izlendi
    09 Nis Meksika'da 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulması izlendi

    Meksika'nın başkenti Mexico City'de yaşayanlar, 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulmasını izlemek için sahillere ve Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi'nin kampüsüne akın etti. Tutulma, Meksika'nın kuzeyindeki bazı şehirlerde net şekilde izlendi. Meksikalılar ve turistler, tarihi anlara tanıklık etmek için tutulmanın görüldüğü kentlere akın etti.


Advertisement