Çiftçinin 'Beyaz Altın' Mutluluğu - Son Dakika
Ekonomi

Çiftçinin 'Beyaz Altın' Mutluluğu

Çiftçinin 'beyaz altın' mutluluğu Diyarbakır'da pamuk hasadı başladı Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte tarlaların yolunu tutan çiftçiler, geç saatlere kadar hasat yapıyor Hasat, çiftinin yüzünü güldürüyorDİYARBAKIR - Diyarbakır'da pamuk hasadı başladı.

02.10.2017 12:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çiftçinin 'beyaz altın' mutluluğu

Diyarbakır'da pamuk hasadı başladı

Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte tarlaların yolunu tutan çiftçiler, geç saatlere kadar hasat yapıyor

Hasat, çiftinin yüzünü güldürüyor

DİYARBAKIR - Diyarbakır'da pamuk hasadı başladı. Kentte, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte tarlaların yolunu tutan çiftçiler, geç saatlere kadar hasat yapıyor. Verimin yüksek olmasının yüzünü güldürdüğü çiftçi, giderlerin fazlalığından yakınıyor.

Diyarbakır'da, ekonomik getirisi nedeniyle "beyaz altın" olarak nitelendirilen pamuk hasadı başladı. Bismil ilçesine bağlı Tepe köyünde sabahın ilk ışıkları birlikte hasat için tarlaların yolunu tutan çiftçiler, geç saatlere kadar hasat yapıyor. Verimin beklenenin üzerinde olması, gün boyu tarlalarda çalışan çiftçilerin yüzünü güldürüyor. Çiftçi, giderlerin yüksek olmasına da tepki gösteriyor.

Yaklaşık 30 yıldır toprakla uğraştığını ve çeşitli dönemlerde farklı ürünler ektiklerini ifade eden Bedri Akaydın, pamuk hasadının beklentileri karşıladığını vurguladı. Hasadın iyi olduğunu anlatan Akaydın, "Hasat iyidir, verimler güzeldir. Beklediğimizin üstünde bir verim aldık. Geçen seneye oranla bu sene daha iyidir. Bu sene hem verim iyi hem de fiyat daha iyi" dedi.

"Giderler çok fazla"

Verimin iyi olduğunu ancak giderlerin fazla olmasından dolayı üreticiye bir şey kalmadığını dile getiren Akaydın, "Mazot, gübre, ilaç, işçilik pahalı. Gübre uçmuş, 1 lira 60 kuruş. Mazot 4 lira 40 kuruş. Bunların hepsi girdidir. İşçilik dönüm maliyeti 80 liradır. Çiftçi kazanıyor ama bu girdiler olduktan sonra çiftçiye hiçbir şey kalmıyor. Tarla icarları uçtu dönüm başı 500-550 lira diyorlar. Pamuk şuanda çırçır fabrikalarında 2 lira 300 kuruştan alınıyor. Şimdi kişi kendi tarlasına cebindeki nakit parayla masraf yapsa dönüm başı bin lira bin 200 lira arasında para gidiyor. Sabah saat sekiz civarında hasada başlıyoruz akşam saat dokuza kadar" diye konuştu.

"Mazot pahalı"

Yaklaşık 10 yıldır biçerdöver operatörlüğü yapan Burhan Melik ise, biçerdöver fiyatlarının düşük olmasından dert yandı. Melik, "Biçer fiyatları düşük. Çiftçilere göre fiyatlar yüksek ancak bize göre düşük. Mazot pahalı bu hem çiftçiler açısından hem de biçer sahiplerine göre pahalı. Arada bize kalan az bir şey" ifadelerini kullandı.

Çiftçinin \'Beyaz Altın\' Mutluluğu
Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Çiftçinin 'Beyaz Altın' Mutluluğu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri ile İstanbul'da görüşecek
    20:22 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri ile İstanbul'da görüşecek

    Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri ile yarın İstanbul'da bir araya gelecek. Görüşmede Türkiye-Mısır Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin hazırlıkları, ekonomik ilişkiler ve bölgesel gelişmeler ele alınacak. Ticaret hacminde 15 milyar dolar hedefi bulunuyor ve Türk yatırımcılar tarafından Mısır'da 100 binden fazla kişi istihdam ediliyor. Ankara, iki ülkenin çıkarlarının giderek birleştiği görüşünde.

  • İBB Başkanı İmamoğlu, 2023 Faaliyet Raporunu Meclise Sundu
    18:38 İBB Başkanı İmamoğlu, 2023 Faaliyet Raporunu Meclise Sundu

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 2023 yılı faaliyet raporunu İBB Meclisine sundu. İmamoğlu, raporda yapılan yatırımları ve hizmetleri detaylı bir şekilde açıkladı. Ayrıca, İBB'nin iştirak şirketlerinin 2023 yılını karla kapattığını belirtti.

  • Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TAİK ve AmCham Türkiye Yönetim Kurulu Üyelerini Kabul Etti
    18:33 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TAİK ve AmCham Türkiye Yönetim Kurulu Üyelerini Kabul Etti

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) ve Amerikan Şirketler Derneği (AmCham Türkiye) Yönetim Kurulu üyelerini kabul etti. Yılmaz, Türkiye ve ABD arasındaki ticaret hacminin 100 milyar dolara ulaşması hedefine yönelik istişarelerde bulunduklarını ve kamu-özel sektör işbirliğini güçlendirmeye devam edeceklerini belirtti.

  • Shenzhen'in dış ticareti 1 trilyon yuanı aştı
    18:29 Shenzhen'in dış ticareti 1 trilyon yuanı aştı

    Çin'in güneyindeki Shenzhen metropolünden yerel yetkililer, şehrin dış ticaretinin bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 28,8 artışla 1,02 trilyon yuana (yaklaşık 140,8 milyar ABD doları) ulaştığını açıkladı. Shenzhen'in özel işletmelerinin dış ticareti ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 45,2 artışla 720,96 milyar yuana ulaştı ve şehrin toplam ticaret hacminin yüzde 70,7'sini oluşturdu.

  • Çin, Shanghai limanlarından araç ihracatını artırdı
    18:28 Çin, Shanghai limanlarından araç ihracatını artırdı

    Çin'in Shanghai limanları üzerinden 2024 yılının ilk çeyreğinde geçen yıla göre yüzde 30,7 artışla 529.000 araç ihraç edildi. Waigaoqiao liman bölgesindeki gümrüklerde ise bir önceki yıla göre yüzde 20'nin üzerinde bir artışla 280.000'den fazla araç ihraç edildi. Yangshan gümrüğü ise yeni enerjili araçların yüzde 70'inden fazlasını işlemden geçirdi.

  • Yalova'da yapılan yatırımlar değerlendirildi
    18:24 Yalova'da yapılan yatırımlar değerlendirildi

    Yalova Dr. Hülya Kaya başkanlığında gerçekleştirilen İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nda bir önceki dönemde kentte yapılan yatırımlar değerlendirildi.

  • Mersin Mezitli'de Narenciye Balı Hasat Etkinliği Gerçekleştirildi
    18:23 Mersin Mezitli'de Narenciye Balı Hasat Etkinliği Gerçekleştirildi

    Mersin'in Mezitli ilçesinde bulunan kovanlarda üretilen narenciye balının sağımı için hasat etkinliği düzenlendi. Vali Ali Hamza Pehlivan'ın da katıldığı etkinlikte, Mersin'in Türkiye genelinde arı kovanı sayısıyla 4. sırada yer aldığı ve yıllık yaklaşık 115 bin ton bal üretiminin 3 bin 500 tonunun burada gerçekleştirildiği belirtildi.

  • Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği İçin Eğitimler Düzenleniyor
    18:14 Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği İçin Eğitimler Düzenleniyor

    Tarım ve Orman Bakanlığı'nın talimatnamesi kapsamında Ordu'da ana arı yetiştiriciliği kursu düzenleniyor. Eğitimde, koloni bireyleri tanıma, üretim yöntemleri, kalite kontrolü gibi konular ele alınacak. Başarılı olan kursiyerlere sertifika verilecek.


Advertisement