Çifte Dolunayın İlki 1 Ekim, İkincisi 31 Ekim'de - Son Dakika
Teknoloji

Çifte Dolunayın İlki 1 Ekim, İkincisi 31 Ekim'de

Çifte Dolunayın İlki 1 Ekim, İkincisi 31 Ekim\'de

Geçtiğimiz ayki dolunay haberinde 2020'de görülecek 13 dolunaydan bahsetmiştik. Bu yıl iki dolunay birden göreceğimiz ay Ekim ayı. Ekim ayındaki ikinci dolunay da bir fenomen: Mavi Ay.

29.09.2020 11:20  Güncelleme: 11:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Geçtiğimiz ayki dolunay haberinde 2020'de görülecek 13 dolunaydan bahsetmiştik. Bu yıl iki dolunay birden göreceğimiz ay Ekim ayı. Ekim ayındaki ikinci dolunay da bir fenomen: Mavi Ay.

İlki 1 Ekim Perşembe akşamı göklerde ihtişamla parlayacak olan Hasat Dolunayı, ikincisi ise Avcı Dolunayı ve tarihi 31 Ekim Cumartesi.

Bu yıl Kan Dolunayı diye de bilinen Avcı Dolunayı tam da Cadılar Bayramı'na denk geliyor!

Bu iki özel dolunaydan biraz daha bahsetmek istiyoruz.

HASAT DOLUNAYI:

Geçtiğimiz ay zaten anlatmıştık fazla uzatmayalım. Ekinlerin biçilmesinde çiftçilere hem ışık hem de ışığı ile ekstra zaman verdiği için adı Hasat Dolunayı.

AVCI DOLUNAYI:

Adını kışa hazırlık için ava çıkılacak iyi bir zamana denk gelmesinden almış; toplanan ekinlerin ardından aralanan tarlalarda ay ışığı sayesinde avcılar için görüşü rahatlatması sayesinde.  Avcı Ayı aslında normalden ne daha büyük ne de daha parlak. Avcılara sağladığı avantaj hemen gün batımının ardından yükselmesi. Akşamın erken saatlerinde ava çıkma olanağı sağlaması. 'Avcı Ayı' teriminin tarihine bakarsak ilk olarak Oxford İngilizce Sözlüğü'nde 1710'da kullanıldığını öğreniyoruz.

Modern Pagan inanışına göre ise adı, Kan Ayı. Kan kelimesinin biraz gerginlik yarattığı kesin ama açıklaması gayet basit; Bu ismin avdan kaynaklanan kan dökülmesi hatta belki de yaprakların sonbaharda kırmızı renge dönüşmesinden gelmiş olduğu söyleniyor. Normalde her ne kadar Halloween akşamına denk gelmese de ne hikmetse 2020'de Kan Ayı Halloween'de! Eğer bunu kaçırırsanız 15 yıl daha bekleyip 2035'te görebilirsiniz.

Kan Kırmızısı anlamına gelen Sanguine ismini kullananlar da var bu dolunay için. Bazı Kızılderili kabilelerin dolunayı mevsimlik olaylara bağdaştırmaları sonucu çıkan isimler ise şöyle: 'Seyahat Ayı'  ve 'Ölü Çimen Ayı.'

Ay-gün (lunisolar) takvimlerinde aylar Yeni Ay ve dolunayların kameri ayın ortasına denk gelmesiyle değişir. Bu dolunay Çin takviminin dokuzuncu ayı ortasına ve Musevi takviminde ise Marcheshvan'a yani resmi yılın ikinci ayına, dini takvimin ise sekizinci ayına denk geliyor. İslami takvimde aylar Yeni Ay'ın ardından gözlenen yeni bir ay evresi (waxing crescent) ile başlar. Bu da dolunayın hicri yılın ikinci ayı Safer'in ortasına doğru görüleceğine işarettir.

Hasat için uygun günler

Yer üstü ürünler için: 21, 22, 31

Yer altı ürünler için : 4, 5

Balık avlamak için : 1, 16–31

HALK İNANIŞLARI:

Eğer mısırı küçülen ay zamanında ekersen yavaş büyür ama başakları büyük olur.

Dolunaydan bir gün sonra doğan bebekler başarılı ve dayanıklı olur.

Rüyanızda yeni ay görürseniz servet artışı veya mutlu bir evliliğe işarettir.

Kaynak: Space Mag Türkiye

Son Dakika Teknoloji Çifte Dolunayın İlki 1 Ekim, İkincisi 31 Ekim'de - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement