Çifte El Nakli Yapılan İlk Çocuk Şimdi Beyzbol Oynuyor - Son Dakika
Dünya
BBC

Çifte El Nakli Yapılan İlk Çocuk Şimdi Beyzbol Oynuyor

ABD'de çifte el nakli yapılan ilk çocuk olarak tarihe geçen Zion Harvey, şimdi beyzbol sahalarında kendini gösteriyor.

19.07.2017 07:31  Güncelleme: 09:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Zion iki yıl önce çifte el nakli yapılan en genç insan olarak tarihe geçti. Beyni tedaviye beklenenden iyi yanıt vererek nakil yapılan elleri kısa sürede kabul etti.

ÇİFTE EL NAKLİ YAPILAN İLK ÇOCUK, BEYZBOL OYNUYOR, NET BİR ŞEKİLDE YAZI YAZABİLİYOR

Baltimore doğumlu Zion şimdi 10 yaşında. İki yıl önce yapılan operasyonla doktorlar iki koluna da el nakli yaptılar. Yapılan tıbbi kontrollere göre, elleri bir donörden gelmiş olsa da, Zion'un beyni onları sanki kendininmiş gibi kabul etti. BBC'ye konuşan Philadelphia Çocuk Hastanesi'nden Dr. Sandra Amaral, Zion'un hızlı bir ilerleme gösterdiğini söyledi. Amaral, "Artık beyzbol sopasını tutarken koordinasyonu daha iyi sağlıyor. Artık adını daha net bir şekilde yazabiliyor. Duyumu ilerlemeye devam ediyor. Bu inanılmaz" diye konuştu. Zion artık annesi yanağını okşadığında bunu hissedebiliyor. Amaral, Zion'un beyninin yeni ellerini dikkate alacak şekilde kendini yeniden yapılandırdığını belirtti.

KÜÇÜK YAŞTA ELLERİ VE BACAKLARI KESİLDİ, İKİ YIL DİYALİZDE KALDI

Zion ölümcül bir enfeksiyon olan septisemine (kan zehirlenmesi) yakalandığında, iki elinin de bileğinden itibaren alınması gerekti. Dizlerinden aşağı iki bacak da kesildi. Böbrek yetmezliği nedeniyle, iki yıl diyalizde kaldıktan sonra dört yaşında tekrar ameliyat oldu. Annesi Pattie Ray Zion'a böbreklerinden birini verdi. Zion'a Haziran 2015'te yapılan çifte el nakli, tarihte ilk değildi. 1998'de ilk çifte el nakli yapılmıştı. Ancak Zion, bu hastalar arasında en genciydi.

AMELİYATA 40 DOKTOR KATILDI

Aralarında 10 cerrahın olduğu 40 doktor ameliyata katıldı. Gece boyunca süren ameliyatta en büyük zorluk, ellerin yaşam boyu canlı kalmasını sağlayacak tüm küçük kan damarlarını bağlamaktı. Geçtiğimiz iki yıl boyunca, ameliyat sonrası Zion'un vücudunun yeni ellerini bir noktada kabul etmeyeceğinden endişe edildi. Ancak ilaç tedavisi bunu engelledi.

2-8 YAŞ ARASI ELLERİ OLMAMASINA RAĞMEN BEYİN NAKLİ ÇABUCAK KABUL ETTİ

Doktorlara göre, Zion'un pozitif kişiliği ve kararlılığı da, tıbbi öyküsü kadar bu başarıda önemliydi. En dikkat çekici olan da, Zion'un gelişiminin sürdüğü 2 ve 8 yaşları arasında elleri olmamasına rağmen, beynin bu kadar iyi yanıt vermesiydi. Ameliyatın baş cerrahı Scott Levin Zion'da gördükleri gelişmeyi şu sözlerle anlatıyor:

"Beyni elleriyle iletişim kuruyor. Beyni hareket etmesini söylüyor ve elleri hareket ediyor. Bu her yönüyle inanılmaz bir şey."

Çifte El Nakli Yapılan İlk Çocuk Şimdi Beyzbol Oynuyor
Kaynak: BBC

Son Dakika Dünya Çifte El Nakli Yapılan İlk Çocuk Şimdi Beyzbol Oynuyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • UCLG Başkanı Uğur İbrahim Altay, Kosta Rika'da düzenlenen toplantıya başkanlık etti
    15:37 UCLG Başkanı Uğur İbrahim Altay, Kosta Rika'da düzenlenen toplantıya başkanlık etti

    Dünya Belediyeler Birliği Başkanı ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Kosta Rika'da düzenlenen UCLG Ana Tüzük Komitesi Toplantısı'na başkanlık etti. Başkan Altay, toplantıda Gazze'nin ve mazlum coğrafyalarda sıkıntı çeken Müslüman kardeşlerin haklarını savunduğunu belirtti.

  • İran'a İsrail saldırısı sonrası petrol ve altın fiyatları yükseldi
    14:37 İran'a İsrail saldırısı sonrası petrol ve altın fiyatları yükseldi

    ABD’li yetkililerin bir İsrail füzesinin İran’ı vurduğunu açıklamasının ardından, petrol ve altın fiyatlarında yükseliş oldu. İsrail saldırısının haberi duyulunca, Brent ham petrolünün varil fiyatı 90 doların üzerine çıktı; daha sonra İran saldırının önemli olmadığını söyleyince biraz geriledi. Altının ons fiyatı bir ara rekora yaklaşırken, daha sonra 2400 doların altına düştü. Orta Doğu’daki gerilimin tırmanmasının petrol sevkiyatını aksatabileceğinden korkuluyor.

BBC

Advertisement