Çiftlik Bank'ta Mehmet Aydın ile Aynı Soyisimde 3 Yönetici Daha Varmış - Son Dakika
Güncel

Çiftlik Bank'ta Mehmet Aydın ile Aynı Soyisimde 3 Yönetici Daha Varmış

Çiftlik Bank'ta Mehmet Aydın dışında aynı soy isme sahip 3 yönetici daha olduğu ve tüm para toplama mekanizmasının Aydın'ın talimatları doğrultusunda yapıldığı ortaya çıktı.

26.03.2018 07:40  Güncelleme: 08:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çiftlik Bank vurgununda, MASAK müfettişleri ve savcılıkların yaptığı incelemelere göre, çetenin tepe yöneticisi Mehmet Aydın dışında aynı soyisimde 3 yönetici daha var. Bu 3 yöneticinin altında ise 4 isim bulunuyor.

Vurgun kapsamında sistem üzerinden toplanan paralarla farklı şehirlerde büyükbaş hayvan çiftlikleri, arıcılık ve kümes hayvancılığı tesisleri kuruluyormuş gibi gösterildi; sahte açılışlar organize edildi.

Tüm para toplama mekanizmasının Aydın'ın talimatları doğrultusunda gerçekleştirildiği ortaya çıktı. Çiftlik Bank vurgunun 2 milyar TL'yi bulabileceği, dolandırılan insan sayısının 200 bine ulaşabileceği konuşuluyor.

VURGUNUN BOYUTU DAHA BÜYÜKMÜŞ

Türkiye'nin gündemini sarsan son dönemin en büyük dolandırıcılık olayı Çiftlik Bank'ta vurgunun başta 511 milyon TL olduğu ifade edilmişti. Şimdi 1 milyar TL'yi (1 milyar 139 milyon 972 bin 622 TL) geçtiği açıklandı.

Üyelerden 1 milyar 139 milyon 972 bin 622 TL toplayan Çiftlik Bank, 687 milyon 838 bin TL geri ödeme yapmış. Sistemdeki mal varlığı değeri 58 milyon 126 bin TL. Şirketlere sermaye olarak aktarılan para tutarı ise 128 milyon 490 bin TL. Başsavcılık yazısında "Sistemin kuruluşundan bu yana öngörüldüğü şekilde çalıştığının varsayılması halinde katılımcılara 2 milyar 971 milyon 905 bin TL geri ödeme yapılması gerektiği, şüphelilerin ise baştan beri durumun farkında olduğu ve dolandırıcılık kastıyla hareket ettiği" belirtildi. Vurgunun 2 milyar TL'yi bulabileceği, dolandırılan insan sayısının 200 bine ulaşabileceği de konuşuluyor.

SUÇLULAR PARALARLA KAÇMADAN YAKALANABİLİRDİ ANCAK...

Gazete Habertürk'ten Bülent Aydemir'in haberine göre çete üyeleri yurtdışına kaçmadan yakalanabilir ve çaldıkları paralara/hesaplara el konulabilirdi ancak iddiaya göre suç duyurusu yapılan kimi savcılıklar topu birbirine attı, pek çoğu da takipsizlik kararı verdi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı şikâyetler üzerine 18 Ocak 2018'de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu ama mart ayına kadar kayda değer bir ilerleme de sağlanamadı. Örneğin çetenin sanal çiftlik kurduğu Bursa İnegöl'de savcılığa yapılan suç duyurusu, Sakarya Geyve'ye gönderildi. Buradan da İstanbul'a sevk edilecekken olay patladı.

SAVCILIKLAR TAKİPSİZLİK KARARI VERDİ

Farklı illerde savcılıklara yapılan suç duyurularının çoğu takipsizlikle sonuçlandı. En son Kütahya'da savcılığa 16 Mart 2018'de suç duyurusunda bulunan bir vatandaş, Çiftlik Bank'a 5 bin TL yatırdığını sanal hayvanlardan elde edilen süt, yumurta gibi ürünlerin satışından 1 yılda 14 bin 772 TL gelir kazanacağını düşündüğünü, fakat siteden para alamayınca şikâyetçi olduğunu anlattı.

Dilekçeye ilişkin verilen "Kovuşturmaya yer yoktur" kararında, Çiftlik Bank isimli sitenin saadet zincirine benzer bir dolandırıcılık olduğunun toplum tarafından bilindiği belirtilerek, zararın vatandaşın kusurundan kaynaklandığı ifade edildi. Ülke çapında 80 bin kişinin kısa sürede çok para kazanma hevesine girip kendi hatalarından kaynaklı mali sorumluluklarını telafi etme mercilerinin devlet kurumları olmadığı belirtilerek "Kamu adına kovuşturmaya yer yoktur" kararı verildi.

MASAK İNCELEDİ, VURGUNUN BOYUTU DAHA BÜYÜK

MASAK müfettişlerinin raporu ve savcılıkların yaptığı incelemelerde, çetenin, yurtiçi ve yurtdışında 200 binden fazla kişiyi dolandırdığı, miktarın 500 milyon ABD Doları, yani 2 milyar TL'nin üzerinde olduğu kaydedildi. Çete üyeleri parayı kişisel hesaplarında toplayıp başka hesaplara aktararak akladı. Toplanan paralar vergilendirilmedi ve yasal olmayan yollarla sanal şirketin faaliyeti dışındaki işlerde kullanıldı.

SUÇ ŞEBEKESİNİN ŞEMASI

Çetenin tepe yöneticisi Mehmet Aydın dışında aynı soy isimde 3 yöneticisi daha var. Örgütü kuran ve yöneten bu 4 isim. Ancak tüm eylemler örgütün para toplama mekanizmasında Mehmet Aydın'ın bilgisi ve talimatları doğrultusunda gerçekleştirildi. 2016'da kurulan Fame Game Hayvancılık ve Sanayi Ticaret A.Ş. adlı şirket, kamuoyunda "Çiftlik Bank" diye biliniyor. Bu şirket üzerinden Çiftlikbank adlı sanal bir oyun programlandı ve bu program üzerinden sanal çiftlik hayvanları satın alma, oyun üzerinden sözde para kazanma sistemi organize edilerek insanların sisteme para yatırması sağlandı.

YURT DIŞI YÖNETİCİSİ

Sistem üzerinden toplanan paralarla farklı şehirlerde büyükbaş hayvan çiftlikleri, arıcılık ve kümes hayvancılığı tesisleri kuruluyormuş gibi gösterildi; sahte açılışlar organize edildi. Mehmet Aydın ve ona bağlı 3 yöneticinin altında 4 isim daha var. Biri Çiftlikbank'ın sanal oyun programı kurucusu ve şemada sanal sistem yöneticisi olarak görünüyor. Diğer bir isimse örgütün Dubai'de kurulan alt şirketinin yöneticisi ve yurtdışı temsilcisi. Çetenin 7 üyesi yurtdışına kaçtı; sadece Sıla Aydın Türkiye'de cezaevinde bulunuyor.

İADELERİ İSTENDİ

Soruşturma sırasında elde edilen bilgiler doğrultusunda, Mehmet Aydın'ın işi Uruguay'daki bir çeteyle planladığı ve fikri oradan aldığı üzerinde duruluyor. Olayın patlak vermesiyle Türkiye, Uruguay'dan arama-tutuklama ve iade taleplerini başlattı. Bu konuda Birleşmiş Milletler, sınır aşan suçlar, kara para aklama ve dolandırıcılık konulu sözleşmeler dayanak gösterildi. Arama kararları Interpol'e yazıldı ve sisteme girmesi sağlandı. Bu kapsamda çete üyelerinden biri Uruguay'da yakalandı; sorgusu sürüyor. Çete lideri Mehmet Aydın'ın Uruguay'dan Brezilya'ya kaçtığı belirtiliyor ancak civar ülkelerle de temasa geçildi. Arjantin dışında Dubai'ye de bir dosya gönderildi.

Çiftlik Bank\'ta Mehmet Aydın ile Aynı Soyisimde 3 Yönetici Daha Varmış

Son Dakika Güncel Çiftlik Bank'ta Mehmet Aydın ile Aynı Soyisimde 3 Yönetici Daha Varmış - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (8)

  • Gariban : Arkadaşlar nasıl üye olunuyor 50 bin lira 150 binlira olarak almak istiyorum arabayı sattım ev alacam yardımcı olun lutfen 6 0 Yanıtla
  • hasan: Siyasi desteği olmayan hiç kimse bu kadar çok parayı toplayamaz. Muhakkak birileri de yemiştir bu parayı :D 3 0 Yanıtla
  • vatandaş2: fıs fıss İsmail diye bilinen sinama sanatçısı da olayın içinde galiba.bunlar neden sorguya çekilmiyor çünki açılışlarda vs en önde yer aldılar 2 1 Yanıtla
  • akıl işte: ve bu adamlar oy kullanıyorlar yazık halimize 2 1 Yanıtla
  • ve bu adamlar oy kullanıyorlar yazık halimize: akıl işte 2 0 Yanıtla
  • SON KERİZ BÜKÜCÜ: FADIL ABİ NERDESİN ŞUAN TAM SENİN SAHNEYE ÇIKMA ZAMANIN.HALK SENİ BEKLİYOR Bİ EL AT ŞU İŞE .RAHATLASIN VATANDAŞ SENİNKİ BAŞKA OLUYOR .... 1 0 Yanıtla
  • adınızı yazın: vay tosunum vayyyy. 1 0 Yanıtla
  • Dinarli: 1 yüzbin bastım bu oyuna hem tosuna hem koyuna her gece baktım yemine suyuna 0 0 Yanıtla
  • Yüksekova'da gökyüzünde ışık saçan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı
    03:20 Yüksekova'da gökyüzünde ışık saçan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı

    Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde iftar vakti gökyüzünde dikey şeklinde duran ve sarı bir ışık yayan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı. Esad Tek isimli vatandaş, evine giderken yolda bu ilginç manzarayla karşılaştı ve hızlıca evinin balkonuna çıkarak gökyüzünde duran cismi ve ışığı cep telefonuyla kayıt altına aldı. Cisim bir süre hareketsiz durduktan sonra kayboldu.

  • FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı
    03:15 FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı

    Dünyanın en büyük kripto para borsalarından biri olan FTX’in kurucusu Sam Bankman-Fried, iflas eden firmasının müşterilerini ve yatırımcılarını dolandırmaktan 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bankman-Fried, yatırımcılara ve borç verenlere yalan söylemekten ve milyarlarca dolarlık kripto para çalmaktan suçlu bulunmuştu. Mahkemede konuşan Bankman-Fried, yatırımcılardan ve çalışanlardan özür diledi.

  • Ayvalık'ta Fabrika İşçilerinin Taşındığı Servis İle Tır Çarpıştı: 9 Yaralı
    02:56 Ayvalık'ta Fabrika İşçilerinin Taşındığı Servis İle Tır Çarpıştı: 9 Yaralı

    Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, TIR ile fabrika işçilerinin taşındığı servis minibüsünün çarpıştığı kazada 3'ü ağır 9 kişi yaralandı. Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

  • Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor
    02:36 Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Bakan Özhakesi, deprem bölgesinde halen 300 binden fazla konut inşaatının devam ettiğini ifade etti.

  • 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi
    02:33 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi

    Türkiye'de gerçekleşecek yerel seçimler nedeniyle 1 Nisan'da okullar tatil edildi. Seçimlerin ardından eğitim kurumlarında temizlik yapılması gerektiği için bir sonraki gün eğitim ve öğretime engel oluşturulmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından valiliklere gönderilen yazıda, eğitim ve öğretimin 2 Nisan Salı günü itibariyle devam edeceği belirtilmiştir.

  • Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu
    02:27 Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Özhaseki, deprem bölgesinde devam eden konut inşaatları hakkında bilgi verdi ve İstanbul'da deprem uyarısında bulundu. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi.

  • Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü
    02:21 Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü

    Güney Afrika Ulaştırma Bakanlığı, bir yolcu otobüsünün şarampole yuvarlanması sonucu araçtaki 46 kişiden 45'inin hayatını kaybettiğini, 8 yaşında bir çocuğun kazadan ağır yaralı olarak kurtulduğunu açıkladı. Otobüsün, komşu ülke Botsvana'dan Güney Afrika'nın Limpopo eyaletindeki Moria'ya gittiği sırada köprüden uçuruma düştüğü ifade edildi.


Advertisement