Çin Başbakanı Li Avustralya'da - Son Dakika
Güncel

Çin Başbakanı Li Avustralya'da

Çin Başbakanı Li Avustralya\'da

Avustralya Başbakanı Malcolm Turnbull, ülkesinin en büyük güvenlik ortağı ABD ve en önemli ticaret ortağı Çin arasında seçim yapması gerekmediğini söyledi.

24.03.2017 11:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avustralya Başbakanı Malcolm Turnbull, ülkesinin en büyük güvenlik ortağı ABD ve en önemli ticaret ortağı Çin arasında seçim yapması gerekmediğini söyledi.

Avustralya Yayın Kurumu ABC, Başbakan Turnbull'un Avustralya'yı ziyaret eden Çin Başbakanı Li Kıçiang ile bir araya geldiğini duyurdu.

Turnbull, başkent Canberra'daki görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Başbakanı Li ile Çin'e dondurulmuş sığır eti ihracatında yeni bir anlaşmaya vardıklarını ve anlaşmanın Avustralya'nın büyümesine katkı yapacağını belirtti.

Anlaşma uyarınca hali hazırda Çin'e sığır eti ihracatı yapan Avustralyalı firmaların sayısındaki sınırlama kaldırılacak ve durumu uygun olan tüm sığır eti ihracatçılarına imkan tanınacak.

Avustralya ABD ve Çin arasında tercih yapmak zorunda değil

Avustralya'nın en büyük güvenlik ortağı ABD ve en önemli ticaret ortağı Çin arasında seçim yapması gerektiği yönündeki görüşlere değinen Turnbull, Avustralya'nın her iki ülke ile "çok güçlü fakat farklı" ilişkilere sahip olduğunu söyledi.

Turnbull, "Washington ile sağlam, güçlü müttefik bir müttefikiz, Washington'da iyi arkadaşlarımız var. Pekin'de de çok iyi bir dostumuz var. Avustralya'nın Çin ile ABD arasında seçim yapmak zorunda olduğu fikri doğru değil." dedi.

Li Kıçiang da Avustralya ile Çin arasındaki iş birliğinin üçüncü bir tarafı hedef almadığını hatırlatarak iki ülke arasındaki ilişkilerin bölgeye fayda sağlayacağını belirtti.

Daha büyük veya güçlü ülkelerin küçük ya da zayıf ülkeler üzerinde baskı kurmasının doğru olmadığını ifade eden Li, "Büyük ya da küçük tüm ülkelerin dünyanın eşit üyeleri olması, Çin'in tutarlı bir tavrıdır ve eşit bir temelde karşılıklı saygı ve işbirliğine ihtiyaç vardır." dedi.

Çin Başbakanı Li'nin Avustralya'daki temaslarını tamamlamasının ardından pazar günü Yeni Zelanda'yı ziyaret etmesi bekleniyor

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çin Başbakanı Li Avustralya'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement