Çin Büyüyen Bilgi İşlem Gücüyle Dijital Geleceği Kucaklıyor - Son Dakika
Güncel

Çin Büyüyen Bilgi İşlem Gücüyle Dijital Geleceği Kucaklıyor

Çin Büyüyen Bilgi İşlem Gücüyle Dijital Geleceği Kucaklıyor

BEİJİNG, 4 Nisan (Xinhua) — Tsinghua Üniversitesi, International Data Corporation ve Çinli bilgi teknolojisi firması Inspur Information tarafından ortaklaşa yayınlanan raporda, 15 büyük ekonominin bilgi işlem gücü, verimliliği, uygulaması ve altyapısı kapsamlı bir şekilde değerlendirildi. Bilgi işlem gücünün dijital ekonominin teşvik edilmesinde itici güç haline geldiğine dikkat çekilen raporda, bu sektöre yapılan yatırımın artmasının, ekonomik […]

04.04.2022 15:30  Güncelleme: 16:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çin Büyüyen Bilgi İşlem Gücüyle Dijital Geleceği Kucaklıyor

BEİJİNG, 4 Nisan (Xinhua) — Tsinghua Üniversitesi, International Data Corporation ve Çinli bilgi teknolojisi firması Inspur Information tarafından ortaklaşa yayınlanan raporda, 15 büyük ekonominin bilgi işlem gücü, verimliliği, uygulaması ve altyapısı kapsamlı bir şekilde değerlendirildi. Bilgi işlem gücünün dijital ekonominin teşvik edilmesinde itici güç haline geldiğine dikkat çekilen raporda, bu sektöre yapılan yatırımın artmasının, ekonomik büyüme üzerinde güçlendirilmiş ve uzun vadeli bir etkisi olacağı belirtildi. Analistler, yükselen bulut bilişimi, yapay zeka, 5G ve diğer gelişen teknolojiler bağlamında, bilgi işlem gücünün Çin'in gelecekteki teknolojik manzarasını şekillendirecek önemli bir altyapı haline geldiğine inanıyor.

OPTİMİZE ALTYAPI

Yakın tarihli bir politika duyurusuna göre Çin, genel bilgi işlem gücünü ve kaynak verimliliğini geliştirmek amacıyla entegre bir ulusal büyük veri sistemi kurmak için mega bir proje üzerinde çalışmaya başladı. Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu'na (NDRC) göre proje, ülkenin ekonomik güç merkezlerinde ve az gelişmiş ancak kaynak açısından zengin bölgelerde sekiz ulusal bilgi işlem merkezinin yanı sıra 10 ulusal veri merkezi grubunun kurulmasını içeriyor. Bu hamle, ülke dijitalleşme dalgasını sürdürürken, bilgi işlem kapasitesine olan talebin artmasıyla geldi ancak enerji ve arazi kaynakları kıtlığı, daha gelişmiş bölgelerde veri merkezlerinin genişlemesini sınırladı. İnternet sayfasında "Bilgi işlem gücü, ulusal ekonomik kalkınma için halihazırda önemli bir altyapı haline geldi" diyen NDRC, Çin'in bilgi işlem gücü talebinin önümüzdeki yıllarda yılda yüzde 20'nin üzerinde artacağını tahmin ediyor.

Proje ile, ulusal bir bilgi işlem gücü ağı oluşturularak, artan talebi ve bölgesel kapasite dengesizliğini ele almak için ekonomik olarak gelişmiş bölgelerden iletilen verileri depolamak ve işlemek için bol yenilenebilir enerji kaynaklarına sahip daha az gelişmiş bölgeler desteklenecek. "İşletmelern inovasyon faaliyetlerinin bilgi işlem gücüyle desteklenmesi gerekiyor" diyen Inspur Information CEO'su Peng Zhen, büyük veri ve yüksek verimliliğe sahip bir geleceğin daha fazla işletmeyi desteklemek için daha akıllı bir bilgi işlem gücü çerçevesi gerektirdiğini de sözlerine ekledi.

GÜÇLÜ GELECEK

Tsinghua Üniversitesi'nden araştırmacı Li Donghong, "Büyük veriyi kullanmak ve ekonomik kalkınmaya fayda sağlamak için bilgi işlem gücünün nasıl geliştirileceği, ele almamız gereken bir sorudur" dedi. Çin Bilgi ve İletişim Teknolojileri Akademisi'ne (CAICT) göre istatistikler, ülkenin genel bilgi işlem gücüne bir bakış sunan Çin'in bulut bilişim pazarı ölçeğinin 2021'de 300 milyar yuanı (yaklaşık 47,24 milyar ABD doları) aştığını gösterdi. CAICT araştırmacısı He Baohong, "Önümüzdeki birkaç yıl içinde, Çin'in bulut bilişim pazarının, 2025 yılına kadar pazar büyüklüğünün 1 trilyon yuana ulaşmasıyla birlikte, ortalama yıllık yüzde 30 ila 40 büyüme oranını sürdürmesi bekleniyor" dedi.

İleriye bakıldığında analistler, bulut bilişim endüstrisinin ülkenin hızlandırılmış dijitalleşme hamlesinin getirdiği gelişme fırsatlarını yakalamasını bekliyor. Bu yılın başlarında yayınlanan beş yıllık plana göre Çin, temel dijital ekonomi sektörlerinin katma değerinin gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYİH) içindeki oranını 2020'deki yüzde 7,8'den, 2025'te yüzde 10'a çıkarmayı hedefliyor. Planla 2025 yılına kadar, Çin endüstrileri dijital dönüşümünün yeni bir seviyeye ulaştığını görecek, dijital kamu hizmetleri daha kapsayıcı hale gelecek ve dijital ekonomi yönetim sistemi gözle görülür şekilde iyileşecek. Plana göre Çin, 6G araştırma ve geliştirme desteğini güçlendirecek, entegre devreler ve yapay zeka gibi stratejik alanlarda inovasyonu artıracak ve yeni iş modellerinin geliştirilmesini kolaylaştıracak.

Kaynak: Xinhua

Son Dakika Güncel Çin Büyüyen Bilgi İşlem Gücüyle Dijital Geleceği Kucaklıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Diyarbakır'da Küresel Isınma ve Bilinçsiz İlaçlama Nedeniyle Arı Ölümleri Artıyor
    11:36 Diyarbakır'da Küresel Isınma ve Bilinçsiz İlaçlama Nedeniyle Arı Ölümleri Artıyor

    Küresel iklim değişikliği ve bilinçsiz tarımsal ilaçlamaların etkisiyle Diyarbakır'da kış uykusuna yatmayan arıların yüzde 30'u telef oldu. Diyarbakır Arıcılar Birliği Başkan Yardımcısı Mehmet Bayram, arıların telef olmasında en büyük etkenin küresel ısınma ve tarımda kullanılan zirai ilaçlar olduğunu belirtti. Bayram, bilinçsiz ilaçlamaların arılara büyük zararlar verdiğini ve bu ilaçların gece saatlerinde kullanılması gerektiğini ifade etti.

  • Eyüpsultan'da 2 Katlı Binada Çıkan Yangın Cep Telefonu Kamerasıyla Kaydedildi
    11:35 Eyüpsultan'da 2 Katlı Binada Çıkan Yangın Cep Telefonu Kamerasıyla Kaydedildi

    Eyüpsultan'da bulunan 2 katlı bir binada çıkan yangın kısa sürede tüm binaya yayıldı. İtfaiye ekipleri yangına müdahale ederek sıçramasını engelledi. Yangının yükseldiği anlar ise bir vatandaş tarafından cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. Yangın sonucunda dumandan etkilenen bir kadın hastaneye kaldırıldı ve sağlık durumu iyi. Yangının çıkış sebebi ise araştırılıyor.

  • Fırat Üniversitesi Öğrencileri Kovancılar İlçesindeki İlkokul Öğrencilerine Oyuncak Dağıttı
    11:34 Fırat Üniversitesi Öğrencileri Kovancılar İlçesindeki İlkokul Öğrencilerine Oyuncak Dağıttı

    Fırat Üniversitesi öğrencileri tarafından düzenlenen etkinlikte, Kovancılar ilçesindeki Hacı Ahmet Özbağı İlkokulu öğrencilerine oyuncak dağıtıldı. Öğrenciler, Bir Dünya Oyuncak Topluluğu ile birlikte eğlenceli vakit geçirdi. Etkinlik sonrası yapılan röportajda ilkokul öğrencisi Yasin Kaya'nın espri dolu cümleleri güldürdü.

  • Çanakkale'de Mahalli İdareler Genel Seçimleri Yarın Başlıyor
    11:33 Çanakkale'de Mahalli İdareler Genel Seçimleri Yarın Başlıyor

    Çanakkale'de yarın yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimleri için il genelinde 440 bin 119 seçmen oy kullanacak. Çanakkale merkezde ise 147 bin 153 kişi oy kullanacak.

  • İstanbul Mushafı: Kağıdından mürekkebine kadar hattat Hüseyin Kutlu ve ekibi tarafından hazırlanan 10 ciltlik el yazması Kur'an-ı Kerim
    11:31 İstanbul Mushafı: Kağıdından mürekkebine kadar hattat Hüseyin Kutlu ve ekibi tarafından hazırlanan 10 ciltlik el yazması Kur'an-ı Kerim

    Hüseyin Kutlu ve 66 kişilik ekibi tarafından hazırlanan İstanbul Mushafı, Kur'an-ı Kerim'in 10 cilt olarak el ile yazılmasını ihtiva ediyor. İslam medeniyetinin 15 asırlık seyrine 'Mushaf Sanatları Tarihi' yönünden bakmayı amaçlayan çalışma, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın teklif ve himayeleri ile gerçekleştirildi. Eser, ilim adamlarına ve İslam medeniyetlerine verdiği desteklerden dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan'a takdim edilecek.

  • Mardin'de Okul Çevreleri ve Servis Araçlarında Denetim Gerçekleştirildi
    11:31 Mardin'de Okul Çevreleri ve Servis Araçlarında Denetim Gerçekleştirildi

    Mardin Emniyet Müdürlüğü, çocuk ve gençlerin korunması amacıyla okul çevreleri ve servis araçlarında denetimler gerçekleştirdi. 26 ekip ve 60 personelin katılımıyla yapılan denetimlerde, 83 okul çevresi, 8 internet salonu, 11 kahvehane ve kafe, 21 market, büfe ve tekel bayii, 3 şans oyunu bayii, 19 park, bahçe, umuma açık yer ve 9 metruk bina denetlendi. Ayrıca 944 şahıs sorgulandı ve 72 servis aracı kontrol edildi. Denetimler sonucunda 2 sürücüye cezai işlem uygulandı.

  • Üsküdar'daki Valide-i Cedid Camii, Ramazan Ayında Çocuklar İçin Etkinliklere Ev Sahipliği Yapıyor
    11:31 Üsküdar'daki Valide-i Cedid Camii, Ramazan Ayında Çocuklar İçin Etkinliklere Ev Sahipliği Yapıyor

    Üsküdar'daki tarihi Valide-i Cedid Camii, Hacı Ahmet Ünal Vakfı, Birr Gençlik Hareketi ve Vakıflar Genel Müdürlüğü İstanbul 2. Bölge Müdürlüğü tarafından düzenlenen etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Etkinlikler, çocukların ramazan ayını daha coşkulu şekilde idrak etmelerini sağlamak amacıyla düzenleniyor. Etkinlikler kapsamında çocuklara yarışmalar düzenleniyor, ikramlarda bulunuluyor ve çeşitli organizasyonlar düzenleniyor. Etkinlikler, caminin avlusunda ramazan ayı boyunca devam edecek.


Advertisement