Çin'de Yılın Davası İdamla Sonuçlandı - Son Dakika
Dünya

Çin'de Yılın Davası İdamla Sonuçlandı

Çin\'de Yılın Davası İdamla Sonuçlandı

Dünyanın en kalabalık ülkesinde yılan hikayesine dönen dava sonuçlandı.

20.08.2012 11:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dünyanın en kalabalık ülkesinde yılan hikayesine dönen dava sonuçlandı. Ünlü politikacı Bo Xilai'ın eşi Gu Kailai, İngiliz işadamını öldürmekten yargılandığı davada 2 yıl ertelemeli idam cezasına çarptırıldı.

Çin'de bu yıl gündemi en çok meşgul eden konuların başında gelen davanın tek duruşması, geçen hafta Anhui eyaletinin merkezi Hefei kentinde görüldü. Cinayet sanığı Gu Kailai, İngiliz işadamı Neil Heywood'u otel odasında zehirleyerek öldürdüğü suçlamasına itiraz etmedi. Cinayetin işlendiği Chongqing kenti, Gu'nun eşi ünlü politikacı Bo Xilai tarafından yönetiliyordu. Tanınmış bir avukat da olan Gu, devlet tarafından atanan avukatına rağmen bizzat hazırladığı savunmasında, Londra'da öğrenim gören oğlunun Heywood tarafından tehdit edildiğini iddia etti.

Kasten cinayet davalarında kolayca idama hükmeden mahkemenin, sanığın suçunu itiraf etmesi ve çocuğunun tehdit altında olduğu gerekçesiyle doğrudan idam cezası vermeyeceği bekleniyordu. Çin'de ertelemeli idam cezaları, sanık cezaevinde başka bir suç işlemediği takdirde fiilen ömür boyu hapis cezasına dönüşüyor. Doğrudan idam cezaları ise, Yargıtay tarafından onanmasına müteakiben birkaç gün içinde kurşun ya da zehirli iğneyle infaz ediliyor.

EŞİ SİYASET YILDIZIYDI

Gu Kailai'ın eşi Bo Xilai, kısa süre önceye kadar siyasetin parlayan yıldızıydı. Komünist sistemle yönetilen ülkede mutlak gücü elinde toplayan dokuz kişilik Politbüro Daimi Komitesi'nde koltuk kapmasına kesin gözüyle bakılıyordu. Asık suratlı suratlı siyasetçilerin arasında, güler yüzü ve popülist politikalarıyla sivrilmişti. Liderlik yolunda en kritik kozunu, ülkenin en büyük metropolü Chongqing'de oynadı. Mafyanın cirit attığı 33 milyonluk şehirde temizlik operasyonuna girişti. Kentin acımasız çetelerine karşı savaş açarak halkın sevgisini kazandı.

PEKİN'İ KORKUTTU

Halk arasında son derece popüler hale gelen Bo'nun entelektüeller, hukukçular ve işadamlarına karşı duruşu ise çeşitli çevrelerde derin endişeye yol açtı. Kimileri Bo'nun aşırı popülerleşmesinden, kimileri insan haklarının ayaklar altına alınmasından, kimileri ise aşırı solcu eğilimlerinden endişe duydu. Kentte işkence iddiaları ayyuka çıkarken, Bo'nun halkı stadyumlara toplayarak Mao döneminden kalma kızıl devrim marşları söyletmesi bardağı taşırdı. Ülkenin felce uğradığı Kültür Devrimi'nin kaos ortamını yaşayan liderler, son 30 yılda gerçekleştirilen reformların boşa çıkmasından kaygılanır hale geldi. Çünkü, gittikçe güçlenen Bo'nun başkentte dokunulmazlık zırhıyla Daimi Komite koltuğuna oturması kesin gibiydi.

Bo'nun liderliği halinde, ülkenin Kuzey Kore'ye benzer hale geleceğinden endişe duyan rakiplerin beklediği fırsat, beklenmedik bir şekilde geldi. Bo'nun polis şefinden çok Gestapo liderine benzeyen acımasız emniyet müdürü Wang Lijun ile yaşadığı anlaşmazlık skandallar zincirinin fitilini ateşledi. Görevinden kovulan Wang, öldürüleceği korkusuyla kılık değiştirerek kendisini 300 kilometre ötedeki Chengdu şehrine attı. Komşu kentteki adresiyse, Amerika Birleşik Devletleri Konsolosluğu'ydu. Burada, İngiliz işadamının öldürülmesiyle ilgili bilgileri veren emniyet müdürü, siyasetin yıldızını kaydırdı.

MECLİS TOPLANTISINDA KOLTUĞUNDAN OLDU

Yıllık Meclis toplantısı için Pekin'e gelen Bo, bir daha geri dönemedi. Reformcuların sesi Başbakan Wen Jiabao, yabancı gazetecilerin de yer aldığı, televizyondan canlı yayımlanan basın toplantısında tarihi sözler sarf ederek, 70'lerde ülkeyi alt üst eden Kültür Devrimi'ni bir "trajedi" olarak niteledi ve Bo'nun politikalarına atfen söz konusu trajedinin "tekrarlanabileceğini" kaydetti. İpi çekilen Bo, ertesi gün görevinden alındığında, 80 milyon üyeli Komünist Parti'nin en kıdemli 25 üyesi arasındaydı. Bo, Çinlilerin tabiriyle attan düşerken, reformcu siyasetçiler, işadamları, aydınlar ve insan hakları savunucuları da rahat bir nefes aldı.

CİNAYET BAHANE

Çinli politikacı, her ne kadar karısıyla bağlantılı olarak tasfiye edildiyse de, kamuoyunda asıl nedenin siyasi olduğu görüşü hakim. Çünkü, her beş yılda bir yapılan parti kongresi bir iki ay içinde başlayacak. Kollektif liderlikle kritik kararları veren Daimi Komite'nin dokuz üyesinden yedisi emekliye ayrılırken, yeni isimler koltuklarına oturacak. Dünyanın yükselen gücüne gelecek 10 yılda yön verecek elit kadro, küresel etkiler doğurabilecek kararların sahibi olacak. 33 milyon nüfuslu Chongqing kentini küçük bir diktatörlüğe dönüştüren Bo'nun söz konusu 9 koltuktan birinde oturmayacak olması ise, ekonomik reformları başarıyla gerçekleştiren, ancak insan hakları ve hukukun üstünlüğü alanlarında sınıfta kalan Çin'de siyasi reform umutlarını yeniden yeşertti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya Çin'de Yılın Davası İdamla Sonuçlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İsrail İran'a Saldırı Düzenledi, İsfahan'daki Hava Üssü Hedef Alındı
    07:27 İsrail İran'a Saldırı Düzenledi, İsfahan'daki Hava Üssü Hedef Alındı

    İsrail, İran'ın nükleer tesislerinin de bulunduğu İsfahan kentindeki bir hava üssüne saldırı düzenledi. İran kaynakları, bölgede üç patlama sesi duyulduğunu ve İran hava savunmasının bazı insansız hava araçlarını vurduğunu aktardı. İran'ın geçtiğimiz hafta İsrail'e düzenlediği hava saldırısının ardından İsrail'in karşılık vermesi bekleniyordu.

  • İran'ın İsfahan şehrine İsrail füzesi düştü
    07:22 İran'ın İsfahan şehrine İsrail füzesi düştü

    İran medyasında yer alan haberlere göre, İsfahan şehir merkezinde patlama sesleri duyuldu; birçok şehirde de uçuşlar askıya alındı. İran, Cumartesi günü İsrail’e yönelik füzeler ve insansız hava araçlarıyla (İHA) bir saldırı gerçekleştirmişti. Füze ve İHA’ların neredeyse tamamı ABD, İngiltere ve diğer müttefiklerinin desteğiyle İsrail hava savunma sistemleri tarafından engellendi. Bu saldırı, 1 Nisan’da Suriye’nin başkenti Şam’daki İran Konsolosluğu’na yönelik İsrail saldırısına misilleme niteliğindeydi. Şam’daki İsrail saldırısında üst düzey İranlı komutanlar öldürüldü. İsfahan eyaleti büyük bir hava üssüne, önemli bir füze üretim ve birkaç nükleer tesise ev sahipliği yapıyor.

  • İsrail'in İran'a yönelik saldırısı haberleri yayıldı
    07:14 İsrail'in İran'a yönelik saldırısı haberleri yayıldı

    ABD'li yetkililere dayandırılan haberlere göre İsrail, İran'ın içinde bazı noktaları füzelerle vurdu. İranlı yetkililere göre ise füze bir saldırısı olmadı. ABD, İsrail'in saldırıyı önceden bildirdiğini belirtti. İran'da patlama sesleri duyuldu. İsrail ordusu Kuzey İsrail'de sirenlerin çaldığını açıkladı. İran-İsrail gerilimi devam ediyor.

  • İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyuldu
    06:58 İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyuldu

    İran'ın İsfahan eyaletinin kuzeydoğusunda bulunan İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyulduğu bildirildi. Patlamanın kaynağı henüz açıklanmadı ve nedeni bilinmiyor.

  • İsrail'in Lübnan'a yönelik beyaz fosfor saldırıları: Siviller yaşadıklarını anlatıyor
    05:22 İsrail'in Lübnan'a yönelik beyaz fosfor saldırıları: Siviller yaşadıklarını anlatıyor

    İsrail 7 Ekim’den bu yana Lübnan’ın güney sınırında, Hizbullah hedeflerine karşı beyaz fosfor kullandığını kabul ediyor.

  • Gabriel Garcia Marquez'in kendi el yazısından okunması gereken edebiyat klasikleri listesinde hangi kitaplar var?
    05:07 Gabriel Garcia Marquez'in kendi el yazısından okunması gereken edebiyat klasikleri listesinde hangi kitaplar var?

    BBC'den Hernando Alvarez, Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Gabriel Garcia Marquez'in ölümünün 10'uncu yılında, Kolombiyalı yazar ile öğle yemeği yediği günü hatırlıyor ve hazırladığı 'okunması gereken klasikler' listesini paylaşıyor.

  • Tokat Sulusaray'da 5.6 Büyüklüğünde Deprem
    01:09 Tokat Sulusaray'da 5.6 Büyüklüğünde Deprem

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki deprem, çevre illerde de hissedildi. Depremde can kaybı olup olmadığı henüz bilinmiyor.

  • Türkiye'den 9. İyilik Gemisi ile Gazze'ye 3 bin 774 ton insani yardım malzemesi ulaştı
    00:23 Türkiye'den 9. İyilik Gemisi ile Gazze'ye 3 bin 774 ton insani yardım malzemesi ulaştı

    Türk Kızılay tarafından temin edilen gıda, bebek malzemeleri ve diğer ihtiyaç malzemeleriyle yola çıkan 9. İyilik Gemisi, Mısır'ın El-Ariş Limanı açıklarına ulaştı. Gemide bulunan 3 bin 774 ton insani yardım malzemesi, Gazze'ye taşınmak üzere tırlara yüklenecek.

  • ABD, Filistin'in BM'ye tam üyeliği istenilen karar tasarısını veto etti
    00:23 ABD, Filistin'in BM'ye tam üyeliği istenilen karar tasarısını veto etti

    ABD, BM Güvenlik Konseyi'nde Filistin'in BM'ye tam üyeliği talep edilen karar tasarısını veto etti. Oylamada 12 evet, 2 çekimser oy kullanılırken, ABD tasarıyı veto etti.


Advertisement