Çin'de Yolsuzlukla Mücadele - Son Dakika
Güncel

Çin'de Yolsuzlukla Mücadele

Kamu Varlıkları Yönetim ve Denetim Komisyonu Başkanı Ciang'ın görevine son verildi

03.09.2013 11:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çin'de devlet şirketlerini denetleyen Kamu Varlıkları Yönetim ve Denetim Komisyonu Başkanı Ciang Ciemin'in "ciddi disiplin ihlali" yaptığı gerekçesiyle görevine son verildiği bildirildi.

Şinhua ajansı, geçen pazar hakkında soruşturma açılan Ciang'ın, bu sabah Çin Komünist Partisi (ÇKP) ve hükümetteki görevlerinden ihraç edildiğini duyurdu.

Ciang'ın görevinden ayrılması, PetroChina şirketindeki bir dizi yolsuzluk vakası ile ilişkilendiriliyor. Son dönemde dev şirketin 3 üst düzey yöneticisi de görevlerinden alınarak haklarında soruşturma başlatılmıştı. PetroChina'daki yolsuzluk zincirinde birçok yöneticinin daha soruşturma geçirmesi bekleniyor.

ÇKP Merkezi Komitesi Sekreter Yardımcısı görevini de yürüten Ciang, Devlet Başkanı Şi Cinping'in mart ayında görevi Hu Cintao'dan devralmasının ardından, "disiplin ihlali" nedeniyle görevinden alınan ilk üst düzey ÇKP Merkezi Komite üyesi oldu.

-"Devlet Başkanı Şi ve Başbakan Li, yolsuzlukla mücadele kararlı"-

Uzmanlar, Ciang'ın görevinden alınmasını, Çin'in yeni dönem liderlerinden Şi Cinping ve başbakan Li Kıçiang'ın yolsuzluk ile mücadeledeki kararlılığının kanıtı olduğunu ve söz konusu soruşturmaların diğer üst düzey yöneticiler için uyarı niteliği taşıdığını savunuyor.

Ülkede geçen yıl kongre öncesinde gündeme gelen eski Ticaret Bakanı ve Çongçing Valisi Bo Şilay ve ailesinin yaptıkları, Çin modern tarihindeki en büyük siyasi skandal olarak anılmıştı.

Çin'de siyaset dünyasını derinden sarsan olay, İngiliz iş adamı Neil Heywood'un Çin'in Çongçing kentindeki bir otel odasında ölü bulunmasıyla ortaya çıktı. Bo'nun eşi Gu Kaylay, aralarındaki iş anlaşmazlığı yüzünden oğlunu tehdit ettiğini öne sürdüğü Heywood'u zehirleyerek öldürdüğünü itiraf etti. Gu Kaylay, ertelenmiş idam cezasına çarptırıldı.

Çin'de yolsuzluk ve iş adamları ile siyasetçilerin girift ilişkileri, Bo'nun davasıyla gündeme gelmiş, bu büyük skandal tüm dünyanın da dikkatini çekmişti.

Bo Şilay hakkında "yolsuzluk, rüşvet ve görevini kötüye kullanma" suçlarından dava açılmış ve mahkemesi geçen ayın sonunda görülmüştü. Bo'ya verilecek cezaya ilişkin karar, henüz açıklanmadı ancak eski siyasetçiye, "ertelemeli idam cezası" verilmesi bekleniyor.

-Eski Demiryolları Bakanına ertelemeli idam cezası verilmişti-

Son olarak eski Demiryolları Bakanı Liu Cıcün, yolsuzluk nedeniyle ilk somut ve ağır cezayı alarak iki yıl ertelemeli idam cezasına çarptırılmıştı. Liu'nun bazı işadamlarına destek sağladığı ve bu sayede milyonlarca dolarlık haksız kazanç elde ettiği öne sürülmüştü.

Öte yandan üst düzey bir siyasetçi olan ve hükümetin en etkili organlarından biri olan Çin Ulusal Reform ve Kalkınma Komisyonunun Başkan Yardımcısı Liu Tienan da "ciddi disiplin ihlali" soruşturması geçiriyor. Liu'nun, zengin bir işadamı ile yasadışı işbirliği yaptığı ve oğlunu bu işadamının sahibi olduğu şirketlerin birinde yönetim kurulu başkanlığına getirttiği iddia ediliyor.

Ülkede geçen yıl yapılan tarihi kongrenin ardından ÇKP Genel Sekreteri olan ve mart ayında ise devlet başkanlığı görevine gelen Şi Cinping, yolsuzluğun, çözümüne öncelik verilecek meselelerden biri olduğunu açıklamıştı. - Şangay

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çin'de Yolsuzlukla Mücadele - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement