Çin'deki salgın kamplardaki Uygur Türklerini tehdit ediyor - Son Dakika
Güncel

Çin'deki salgın kamplardaki Uygur Türklerini tehdit ediyor

Çin\'deki salgın kamplardaki Uygur Türklerini tehdit ediyor

Çin uzmanları tarafından yapılan açıklamalarda, Çin'de yayılan korona virüsü salgınının yetersiz sağlık koşullarına sahip Doğu Türkistan'daki toplama kamplarına sıçramasının kitlesel ölümlere yol açabileceği belirtildi.

29.01.2020 15:01  Güncelleme: 15:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çin uzmanları tarafından yapılan açıklamalarda, Çin'de yayılan korona virüsü salgınının yetersiz sağlık koşullarına sahip Doğu Türkistan'daki toplama kamplarına sıçramasının kitlesel ölümlere yol açabileceği belirtildi. Çin yönetimi ülke genelinde salgına karşı yüksek seviyede önlemler alırken, Doğu Türkistan'daki kampların kapatılmaması milyonlarca Müslümanın hayatını tehlikeye atıyor.

Çin'in Wuhan kentinden yayılmaya başlayan korona virüsü salgınının Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde (Doğu Türkistan) Uygur Türklerinin tutulduğu kötü koşullardaki kamplara bulaşma riski Müslümanları endişelendiriyor. Çin'in mesleki eğitim merkezi olarak adlandırdığı toplama kamplarına virüsün bulaşmasının büyük bir felakete yol açacağı belirtiliyor.

Yerel kaynaklardan yapılan açıklamada, Doğu Türkistan bölgesinde bugüne kadar 10 korona virüsü vakasının tespit edildiği ifade edildi. Şu ana kadar toplama kamplarına virüsün bulaştığına ilişkin herhangi bir bilgi bulunmazken uzmanlar, virüsün yetersiz sağlık ve temizlik koşullarına sahip kamplara bulaşması durumunda binlerce kişinin ölebileceğini söyledi.

ABD'deki Georgetown Üniversitesi in ve Orta Asya tarihi profesörü James Millward konuya ilişkin yaptığı açıklamada, yeterli hijyenin olmaması ve kamptaki Müslümanların bağışıklık sistemlerinin düşük olması nedeniyle virüsün kamplara sıçramasının büyük bir felakete yol açabileceğini belirtti.

Doğu Türkistan'daki Uygur Türklerine yönelik baskının dünyadaki en rahatsız edici insani krizlerden biri olduğunu söyleyen Alman araştırmacı Adrian Zenz ise salgının Doğu Türkistan'daki krize yeni bir boyut getireceğini ifade etti.

Dünya Uygur Kongresi Başkanı Dolkun Isa, "Çin, virüsün herhangi bir kampa yayılmasını önlemek için elinden gelen her şeyi yapmalı, çünkü sonuçları felaket olur" dedi.

Doğu Türkistan Urumçi kentinde yer alan Sincan Üniversitesi, virüsün yayılmasının önlenmesi amacıyla bahar döneminin başlangıcının erteleneceğini açıklayarak, öğrencilere kampüse gelmemeleri çağrısında bulundu. Ancak virüsün yayılmasını engellemek için çeşitli tedbirler alan Sincan Uygur Özerk Bölgesi yönetimi, Uygur Türkleri ve diğer Müslüman azınlıkları tutuldukları toplama kaplarını kapatma konusunda herhangi bir açıklama yapmadı.

Doğu Türkistan'da salgın yayılmaya devam ederken, ABD'deki Uygurlu aktvistler, tehlikeye dikkat çekmek için sosyal medyada #VirusThreatinCamps (kamplarda virüs tehdidi) etiketi ile kampanya başlattı. Bir Uygur Türkü yaptığı açıklamada, Çin'in salgına karşı önlem amacıyla "sinema salonlarını" kapattığını ancak kampları kapatmadığını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığının raporuna göre, Doğu Türkistan genelindeki toplama kamplarında Uygur, Kazak, Kırgız ve diğer Türk azınlıklara mensup 3 milyon civarında Müslüman bulunuyor.

Wuhan'dan Doğu Türkistan'a uçuşların durdurulmadığı iddiası

Çinli birimler, yeni tip korona virüsünün ilk kez görüldüğü Wuhan kentinden yapılan uçak seferlerinin 23 Ocak itibarıyla durdurulduğunu açıklamıştı. Sosyal medyada Uygur Türkleri tarafından yapılan bazı paylaşımlarda, Wuhan'dan Doğu Türkistan'daki Urumçi kentine yapılan bazı uçuş seferlerinin iptal edilmediği iddia edildi. Konuya ilişkin iddialar netlik kazanmazken, Çin'in en büyük online bilet satışı ve rezervasyon sitesi ve bazı başlıca platformlar üzerinden yapılan aramalarda, Wuhan ile Urumçi arasındaki uçuşların iptal edildiği görülüyor.

Çin genelinde bugün itibariyle yeni tip korona virüsü salgını nedeniyle ölenlerin sayısı 132'ye yükseldi. Toplam vaka sayısı ise 6 bin 2 olarak kayıtlara geçti. - SİNCAN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Çin'deki salgın kamplardaki Uygur Türklerini tehdit ediyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Uluslararası Adalet Divanı, Gazze'de kıtlık başladığını belirtti
    23:30 Uluslararası Adalet Divanı, Gazze'de kıtlık başladığını belirtti

    Uluslararası Adalet Divanı, Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin gıda ve diğer temel ihtiyaçlardan mahrum bırakılması nedeniyle artık bölgede kıtlık başladığını belirterek, İsrail'in engelsiz insani yardım konusunda gerekli ve etkin önlemleri bir an önce alması gerektiğine karar verdi. Mahkeme, İsrail'in BM ile koordineli bir biçimde Gazze'ye insani yardım konusunda gerekli ve etkili önlemleri bir an önce alması gerektiğini vurguladı.

  • Karşıyaka Taraftarları Yıkılan Stadyumun Yeniden Yapılması İçin Miting Yaptı
    23:27 Karşıyaka Taraftarları Yıkılan Stadyumun Yeniden Yapılması İçin Miting Yaptı

    İzmir'in Karşıyaka ilçesinde bir araya gelen taraftarlar, 10 yıl önce yıkılan stadyumun yeniden yapılması için miting düzenledi. Taraftarlar, Karşıyaka İlçe Stadı ve Yalı Tesisleri arazisinde bir araya gelerek meşale yaktı ve çeşitli sloganlar attı. Karşıyaka Spor Kulübü Başkanı İlker Ergüllü, taraftarın yıllardır yapılmayan Karşıyaka Stadı için yaptığı etkinliğe kulüp yönetimi olarak destek verdiklerini belirtti. Etkinliğe siyasi parti adayları ve kulüp yöneticileri de katıldı.

  • Yeniden Refah Partisi Kurucular Kurulu Üyesi Yücel Mollaismailoğlu: Cumhur İttifakı'nın Desteklendiği Açıklanmalıdır
    23:27 Yeniden Refah Partisi Kurucular Kurulu Üyesi Yücel Mollaismailoğlu: Cumhur İttifakı'nın Desteklendiği Açıklanmalıdır

    Yücel Mollaismailoğlu, Milli Görüş'ün geleceği için Cumhur İttifakı'nda yer almanın önemine vurgu yaparak, destek çağrısı yaptı. Ayrıca, Türkiye'nin milli savunma sanayisi alanında kaydettiği gelişmeleri ve partilerinin tutarlılığını vurguladı.

  • Mersin Devlet Opera ve Balesi, 'Evita Müzikali'ni prömiyerini gerçekleştirdi
    23:25 Mersin Devlet Opera ve Balesi, 'Evita Müzikali'ni prömiyerini gerçekleştirdi

    Mersin Devlet Opera ve Balesi, Tim Rice'ın librettosunu yazdığı, Andrew Lloyd Webber'in müzikleri ile hazırlanan 'Evita Müzikali'nin prömiyerini Mersin Kültür Merkezi'nde gerçekleştirdi. Müzikalin rejisörlüğünü Caner Akın üstlenirken, orkestra şefliğini Aytuğ Ülgen ve Orkhan Hashimov yaptı. Eserde dekor tasarımı Özlem Topuz, kostüm tasarımı Olcay Engin Kaymaz ve koreograf tasarımı Emre Karaca imzası taşıyor. Müzikalde, eski Arjantin devlet başkanlarından Juan Peron'un eşi Eva Peron'un hayatı anlatıldı. Prömiyere, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Tan Sağtürk de katıldı.

  • Karşıyaka Taraftarı Stadyumunu Geri İstiyor
    23:25 Karşıyaka Taraftarı Stadyumunu Geri İstiyor

    Karşıyaka taraftarı, yıllar önce yıkılan stadyumlarını geri istemek için Türkiye'nin ilk taraftar mitingini düzenledi. Karşıyaka Spor Kulübü Başkanı ve diğer sporcular, camia ve taraftarlar, yeni stadyum için destek istedi.

  • Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: Şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'a sıkılan kurşun Türkiye'ye, adalete ve hukuka sıkılan kurşundur
    23:24 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: Şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'a sıkılan kurşun Türkiye'ye, adalete ve hukuka sıkılan kurşundur

    Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'a sıkılan kurşunun Türkiye'ye, adalete ve hukuka sıkılan kurşun olduğunu belirterek, "Bundan sonraki hakim ve savcılarımız, yargı mensuplarımız şehidimizin emanetine sahip çıkma noktasında hep beraber mücadelemizi...

  • Kastamonu'da Camiye Giden Vatandaşlar Tarafından İnşaat Alanında Erkek Cesedi Bulundu
    23:24 Kastamonu'da Camiye Giden Vatandaşlar Tarafından İnşaat Alanında Erkek Cesedi Bulundu

    Kastamonu'nun Kuzeykent Mahallesi'nde yatsı namazı için camiye giden vatandaşlar, inşaat alanında bir erkek cesedi buldu. Olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Yapılan incelemeler sonucunda cesedin İsmail Konukçu'ya ait olduğu ve baş bölgesinden darbe aldığı tespit edildi. İsmail Konukçu'nun intihar ettiği şüphesi üzerinde duruluyor.

  • Gaziantep'te kamyonetle çarpışan motosiklet sürücüsü hayatını kaybetti
    23:23 Gaziantep'te kamyonetle çarpışan motosiklet sürücüsü hayatını kaybetti

    Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde Cemal Sönmez (62) idaresindeki motosiklet ile Kadir K. (29) yönetimindeki kamyonet çarpıştı. Motosiklet sürücüsü olay yerinde hayatını kaybederken, kamyonet sürücüsü gözaltına alındı.


Advertisement