Çin'den G7 Ülkelerine, Kendisine Yönelik Tüm Saldırı ve Karalamaları Durdurma Çağrısı - Son Dakika
Güncel

Çin'den G7 Ülkelerine, Kendisine Yönelik Tüm Saldırı ve Karalamaları Durdurma Çağrısı

Çin\'den G7 Ülkelerine, Kendisine Yönelik Tüm Saldırı ve Karalamaları Durdurma Çağrısı

BEİJİNG, 29 Haziran (Xinhua) -- Çin, Çarşamba günü, G7 zirvesinde Çin ile ilgili konularda kötü niyetli suçlamalarda bulunan bildirinin yayınlanması sonrasında, G7 ülkelerine kendisine saldırmayı ve karalamayı bırakması, ayrıca Çin'in içişlerine her türlü müdahaleye son vermesi yönünde çağrı yaptı.

30.06.2022 11:00  Güncelleme: 11:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BEİJİNG, 29 Haziran (Xinhua) -- Çin, Çarşamba günü, G7 zirvesinde Çin ile ilgili konularda kötü niyetli suçlamalarda bulunan bildirinin yayınlanması sonrasında, G7 ülkelerine kendisine saldırmayı ve karalamayı bırakması, ayrıca Çin'in içişlerine her türlü müdahaleye son vermesi yönünde çağrı yaptı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, günlük basın toplantısında, G7 bildirisinin "demokrasiye karşı otokrasi" söylemi için beklenti yarattığını ve cepheleşmeyi kışkırttığını kaydetti. Bildirinin, G7'nin eşitlik ve saygı temelinde diyalog ve işbirliği sergileme niyeti olmadığını tam olarak kanıtladığını söyleyen Sözcü, G7 ülkelerinin daha çok Soğuk Savaş zihniyetine ve ideolojik önyargılara sadık kalarak, "küçük grupların" çıkarlarına dayalı bir blok siyasetine başvurduklarını ifade etti.

Zhao, Hong Kong meseleleriyle ilgili olarak da, anavatana döndüğünden beri Hong Kong halkının yasaya uygun şekilde sahip olduğu demokratik hak ve özgürlüklerin tamamen güvence altına alındığını vurguladı. Çin hükümeti Hong Kong'u Çin Halk Cumhuriyeti Anayasası ve Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nin Temel Yasası uyarınca yönetiyor. Sözcü, "Tamamen şaibeli bu ülkeler, insan hakları konularında ders verecek konumda değiller, kaldı ki insan haklarını diğer ülkelerin içişlerine karışmak için siyasi bir araç olarak kullanma hakkına sahip olsunlar" dedi.

Dünyada sadece bir Çin olduğunu ve Taiwan'ın da Çin topraklarının ayrılmaz bir parçası olduğunu yineleyen Sözcü, "Taiwan'ın bağımsızlığına" yönelik ayrılıkçı faaliyetler ve bazı ülkelerin "Çin'i kontrol altına almak için Taiwan'ı kullanma" girişimlerinin, Taiwan Boğazı'nda barış ve istikrara yönelik en büyük tehdit olduğuna işaret etti. Zhao, "Çin, ulusal egemenlik ve güvenliğini kararlı şekilde korumak için gereken tüm tedbirleri alma hakkına sahip" diye uyardı. Sözcü, Çin'in, dünya barışı ve kalkınmasının yanı sıra bölgesel güvenlik ve istikrarın güvenilir bir savunucusu olarak BM Şartı'nın amaç ve ilkelerini her zaman özenle ve sebat ederek takip ettiğini vurguladı. Sözcü, Çin'in bu tutumunun, tüm dünyada savaş açmış ve sık sık tek taraflı yaptırımlara başvuran ABD ile taban tabana zıt olduğunu belirtti. Küreselleşmeden en fazla kalkınma payı elde eden G7 hakkında ise Zhao, G7 ülkelerinin, küreselleşme ve dünya ekonomik büyümesinin desteklenmesinin yanı sıra küresel ekonomik güçlüklerin giderilmesinde özel sorumluluklar üstlenmeleri gerektiğini söyledi.

Sözcü ancak bu ülkelerin, Kovid-19'a müdahale ve ekonomik toparlanmanın geliştiği böylesi önemli bir dönemeçte, bölünme ve cepheleşme oluşturmaya meyilli olduklarını bildirdi. Zhao, "Dikkat çekmek istediğim şey, G7 ülkelerinin nüfusunun, küresel toplam nüfusun sadece 10'da birini oluşturuyor olması. Bütün dünyayı temsil edecek bir konumda değiller, kaldı ki kendi değer ve standartlarını uluslararası düzeyde evrensel olarak kabul etmeye hakları olsun" dedi. Sözcü, Çin'in G7 ülkelerini gerekli sorumluluklarını samimi şekilde üstlenmeye, gerekli uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmeye ve gerçek çok taraflılığı korumaya çağırdığını sözlerine ekledi.

Kaynak: Xinhua

Son Dakika Güncel Çin'den G7 Ülkelerine, Kendisine Yönelik Tüm Saldırı ve Karalamaları Durdurma Çağrısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü
    05:28 İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangın, tekstil malzemelerinin tutuşmasıyla büyüyerek bitişiğindeki binaya da sıçradı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaklaşık 2 saat süren yoğun çalışmalar sonucunda yangın kontrol altına alındı. Yangın sonucunda tekstil atölyesi kullanılamaz hale gelirken, binada da hasar meydana geldi.

  • Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi
    04:52 Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi

    Fatih'te yaşanan olayda, psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşusunun çıkardığı sesten rahatsız olduğu için balyoz ve matkapla kapıyı kırmaya çalıştı. Başarılı olamayınca da kapıyı ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay anı cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

  • Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı
    04:42 Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı

    Aksaray'da bir otomobilin aniden önüne geçmesi sonucu fren yapan bir tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle otobüs kontrolden çıkarak bir fabrikanın bahçe duvarına çarptı. Kazada otobüs sürücüsü ve 7 yolcu olmak üzere toplam 8 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.

  • Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı
    03:45 Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı

    Esenler'de araç içerisinden silahla havaya ateş ettikleri anı sosyal medyada paylaşan iki şahıs, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıslar adli makamlara sevk edilecek.

  • Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı
    03:18 Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı

    İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tokat ve Yozgat illerinde meydana gelen deprem sonrası yapılan hasar tespitlerini açıkladı. Tokat'ta 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar tespit edilirken, Yozgat'ta ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitleri yapıldı. Karaloğlu, vatandaşlara evlerini kullanmamaları konusunda uyarıda bulunarak, misafir etme imkanlarının olduğunu belirtti.


Advertisement