CNN'in ele geçirdiği gizli belgelerde Çin'in yanlış bilgiler paylaştığı iddia edildi - Son Dakika
Dünya

CNN'in ele geçirdiği gizli belgelerde Çin'in yanlış bilgiler paylaştığı iddia edildi

CNN, Çin'in koronavirüs salgınında süreci yanlış yönettiğine yönelik bilgilerin olduğu 117 sayfalık bir belge ele geçirdi. Gizli belgelere göre Çinli yetkililerin koronavirüs salgını hakkında dünyaya, içerisinde bulundukları durumdan çok daha iyimser veriler paylaştığı öne sürüldü.

01.12.2020 03:35  Güncelleme: 08:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çin'den yaklaşık olarak 1 yıl önce yayılmaya başlayan koronavirüs salgını henüz etkisini yitirmezken, birçok ülke salgında ikinci pik noktasını yaşıyor. Çin'in salgının ilk günlerindeki aktardığı bilgiler dünya üzerinde farklı yorumlara yol açarken, bazı ülke yetkilileri Çin'in gerçek bilgileri paylaşmadığını öne sürdü. Konuyla ilgili olarak CNN 117 sayfalık bir belge geçirdi ve bu belgede Çin'in süreci yanlış yönettiği iddia edildi.

ÖZGÜNLÜĞÜ TEYİT EDİLDİ

CNN, kendilerine belgeleri ulaştıran kişinin Çin sağlık sistemi içinde çalışan biri olduğunu belirterek, belgelerin 6 ayrı bağımsız uzman tarafından incelendiğini ve özgünlüğünün teyit edildiğini açıkladı.

ÇİN'DEN SIZAN EN ÖNEMLİ BELGELER OLDUĞU KAYDEDİLDİ

Söz konusu belgelerin Kovid-19 salgınının başlangıcından bu yana Çin'in içinden sızan en önemli belgeler olduğu kaydedilerek, salgının başlangıcında yerel makamların içeride ne zaman ve neyi bildiklerine dair önemli bilgiler taşıdığına işaret edildi.

VAKALARIN TESPİT VE TEYİDİ 23 GÜN SÜRMÜŞ

CNN'nin haberinde, belgelerin Çin'deki sağlık sistemindeki yetersizlikleri ortaya koyduğuna işaret edildiği belirtildi. Öte yandan ülkedeki salgının ilk dönemlerinde Kovid-19 vakalarının tespit ve teyidinin 23 gün gibi uzun bir süre aldığı ve virüs testlerinde yaşanan başarısızlık sonucu çoğunun negatif geldiği vurgulandı.

KATI BÜROKRATİK YÖNETİM ERKEN UYARI SİSTEMİNİ ENGELLEDİ

Belgelerde iç denetimlerde salgının yayıldığı bölgede sağlık sektöründe yaşanan fonlama ve eleman yetersizliğinin de altının çizildiği kaydedilen haberde, Çin'deki mevcut katı bürokratik yönetim modelinin salgın konusunda erken uyarı sistemini engellediği değerlendirilmesi yapıldı. Haberde belgelerin, Çin sağlık sisteminin yukarıdan aşağı bürokratik sınırlamalardan dolayı salgının ilk acil aşamalarını doğru yönetemediğini, bu süreçte atılan yanlış adımları ve kurumsal başarısızlık modelini gösterdiği belirtildi.

ÖNCEKİ YILA KIYASLA 20 KAT BÜYÜK GRİP SALGINI YAŞANMIŞ

Çinli yetkililerin Hubei eyaletindeki Wuhan şehrini Kovid-19 salgınının merkezi olarak göstermesine rağmen, aralık başında eyalette Wuhan'a komşu diğer şehirler Yichang ve Xianning'ta daha önce hiç açıklanmayan, önceki yıla kıyasla 20 kat daha büyük bir grip salgını meydana geldiğine dikkat çekildi. Söz konusu belgelere göre Kovid-19 salgının merkezi Wuhan'da 2 Aralık 2019 itibarıyla 2 bin 32 grip salgını tespit edilirken, 320 km batısındaki Yichang'da 6 bin 135, Xianning'de de 2 bin 148 vakanın kayıtlara geçtiğinin altı çizildi.

AÇIKLANAN BİLGİLER ARASINDA TUTARSIZLIK VAR

Sızan belgelerin, Çin hükümetinin Kovid-19 salgını ile ilgili bulguları gizlemeye yönelik kasıtlı bir girişimi olduğuna dair hiçbir kanıt taşımadığı değerlendirilirken, öte yandan yetkililerin salgının ilk patlak verdiği dönemde erişebildikleri bilgilerle halka açıkladıkları bilgiler arasında çok sayıda tutarsızlığı ortaya koyduğu vurgulandı.

Belgelerde ayrıca, zaman zaman tartışmalara neden olan virüsün laboratuvardan sızdığı yönündeki iddialar üzerine Çinli yetkililer tarafından herhangi bir bilginin dile getirilmediği veya kayıtlara geçirilmediği ifade edildi.

CNN\'in ele geçirdiği gizli belgelerde Çin\'in yanlış bilgiler paylaştığı iddia edildi
Kaynak: AA

Son Dakika Dünya CNN'in ele geçirdiği gizli belgelerde Çin'in yanlış bilgiler paylaştığı iddia edildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (5)

  • adam: bu çinin nesi doğru ki hep yalan dolan 4 0 Yanıtla
  • andsmero: pis insanlar 3 0 Yanıtla
  • koşma yürü: çin gerçek rakamları lütfen açıklasın. 3 0 Yanıtla Abdullah: Emrin olur 0 0
  • Day: Niçin yaptın çin 0 0 Yanıtla

Advertisement